Asansör Bakım Ve Kontrol Uyarısı

Asansör Bakım Ve Kontrol Uyarısı

Bilecik Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hüseyin Bingöl, asansörlerin bakım ve kontrolünün önemine değinerek etkin denetimin için yapılan çalışmaları anlattı.
Bingöl, yaptığı açıklamada, Bilecik’teki asansörlerin üçte birinin kullanımının riskli olduğunu ifade eden kırmızı etiketli olduğunu, ancak hepsinin de kullanıldığını belirtti. Yapılarda dikey yönde ulaşımın vazgeçilmez en önemli araçlarından biri olan asansörlerin bütün bir kullanım ömrü boyunca, işletilmesi, bakımı ve kontrolüne ilişkin asgari kriterlerin, günümüze kadar çeşitli mevzuatla ele alındığı ve uygulamaya konulduğu anlatan Hüseyin Bingöl, "Buradan hareketle, 7’den 77’ye kullanıcısı bulunan ve yüksek riskli ürün grubunda yer alan asansörlerin, hizmete alınmasından sonra işletilmesi, bakımı ve yıllık kontrolleri ile ilgili hususların belirlenmesi, asansörün kullanım ömrü boyunca kontrol altında tutulabilmesi amacıyla “Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği” hazırlanmış ve 18 Aralık 2008 tarihli ve 27058 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak mevzuatımıza kazandırılmış bulunmaktadır. Asansörlerin riskli bir makine olması ve doğrudan profesyonel kullanıcısı bulunmaması nedeniyle bütün bir kullanım ömrü boyunca oluşabilecek yıpranma veya tahribata karşın, düzenli olarak aylık bakımının yapılması, bağımsızlığı ve tarafsızlığı akreditasyon yolu ile ispatlanacak üçüncü taraf muayene kuruluşlarına yıllık kontrolünün yaptırılması, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği ile zorunlu hale getirilmiş bulunmaktadır. Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinin mevzuatımıza kazandırılması neticesinde asansörlerin yıllık kontrolü, 2012 yılı başından itibaren ilgili idare olarak tanımlanmış olan yapı ruhsat makamlarının koordinasyonunda, TS EN ISO IEC 17020 standardı kapsamında asansörlerde periyodik kontrol konusunda akredite olan A tipi muayene kuruluşları tarafından yürütülmektedir. Bu nedenle, yapı ruhsat makamlarının kendi sorumluluk alanları içerisinde kullanılan asansörlerin yıllık kontrolleri için ilgili mevzuata uygun A tipi muayene kuruluşu ile protokol imzalayarak gerekli işbirliğini başlatmaları büyük önem arz etmektedir. Yönetmelik gereği, yıllık kontrol faaliyetlerinin sürdürülebilirliğine ilişkin olarak herhangi bir A tipi muayene kuruluşu ile protokol imzalanması ve yıllık kontrolün yaptırılıp yaptırılmadığının denetimine dair sorumluluk, ilgili idare olarak tanımlama yapı ruhsat makamlarınındır. Bugüne kadar A tipi muayene kuruluşlarınca ortaya çıkarılan farkındalıkla birlikte, asansör yıllık kontrollerine eğilim gerek bina sorumluları gerekse belediyeler nezdinde artmış bulunmaktadır. Bu durum insan sağlığı ve güvenliği açısından önümüzdeki dönem için umut verici bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. İnsan can ve mal güvenliği açısından doğrudan yüksek risk oluşturan uygunsuzlukların tespit edildiği ve ilgili kurum ve kuruluşlar adına yıllık kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından kırmızı renkli bilgi etiketi asansörler, güvenli hale getirilmeden kullanılmamalıdır" diye belirtti.
DENETİM DE, BİLGİLENDİRME DE YAPILIYOR
İl Müdürlüğü olarak olağan ihbar ve şikayet üzerine denetimler yaptıklarını, bilgilendirici, eğitici toplantıların da yapılmaya devam ettiklerini ifade eden Hüseyin Bingöl, açıklamasını şöyle sürdürdü;
"Sonuç olarak, görevimiz ve bize verdiği sorumluluklar ne olursa olsun ihmallerimizden dolayı kullanılmaya devam eden güvensiz bir asansörün herhangi bir insan, kendimizin ve yahut ta çok sevdiğimiz bir yakınımız tarafından kullanacağı ve bu esnada insan, can ve mal güvenliği açısından karşılaşabilecek olumsuz durum olgusundan hareketle, gerekli olan tedbirleri neden henüz vaktimiz varken hayata geçirmeyelim diyerek, A tipi muayene kuruluşu ile protokol yapmayan kurum ve kuruluşlarımızı A tipi muayene kuruluşları ile protokol yapmaya ve süreci kamu sağlığı ve güvenliği noktasında yönetmeye bir görev olarak davet ediyoruz."