Asansör Faciası Davasında 1 Sanığa Tahliye
Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin 4’ü tutuklu 25 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanıklardan montaj elemanı Adem Akyıldız’ın tahliyesine karar verildi.
Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin açılan davada tutuklu olarak yargılanan Önder Türksoy, asansörün günde 8 saatten fazla çalıştırılmaması ve aralıklarla dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türksoy, mahkeme başkanının ‘’Asansörde sık sık arızalar oluyormuş doğru mu” sorusuna, “Asansörün üzerine yukarıdan poşet düşse sensörleri kapattığı için asansör kilitlenebiliyordu. Bu da bize arıza olarak iletiliyordu. Genelde kapı sivici arızaları meydana geliyordu” dedi.Olay günü sabahında asansörde bir arıza yaşandığını doğrulayan Türksoy, “ O sabah asansörde bir arıza meydana gelmiş. Başka bir şantiyedeydim. Beni sanıklardan Bünyamin Keskin arayıp arızayı bildirince ben de ekibimden Turgay Dalgıç’ı aradım. O da gidip ilgilendi. Kapı siviçlerini temizlemiş. O günkü olayda sadece asansörün düştüğünü biliyordum. Detayları biliyordum. Olaydan sonra şantiyeye hiç gitmedim. Güvenli değildi. Ben bilirkişi raporunda asansörün üst siviçlerinin olması sebebiyle yargılanıyorum. Ancak mahkemeye sunulan fotoğraflarda üst siviçlerin olduğu görünmektedir. Kuvvetli suç şüphesiyle tutuklandım beraatimi istiyorum” dedi.
“ŞANTİYEDE SÜREKLİ BULUNMAMIZ GEREKMİYORDU, BAKKALDA BEKLERDİM”
Şantiyede montaj elemanı olarak çalıştığını belirten tutuklu sanık Turgay Dalgıç savunmasında Torunlar Şantiye’de asansör bakımı konusunda eğitim almadığını söyledi. Dalgıç, “Torunlar şantiyesinde sürekli bulunmamıza gerek duyulmuyordu. Arıza olduğunda Önder Türksoy telefon ediyordu, ben de gidip bakıyordum. Şantiyeye gitmediğim zamanlarda şantiye yakınlarındaki bakkalda akşama kadar bekliyordum" diye konuştu.
Montaj işçisi olarak görev yaptığını kaydeden tutuklu sanık Adem Akyıldız eğitim almadığını belirtti. Akyıldız, Eve sorumlu olmadığı bir suçtan ötürü Eylül ayından beri tutuklu olduğunu söyleyerek tahliyesini talep etti.
SAVCI ASANSÖR FİRMASI GENEL MÜDÜRÜNE TUTUKLAMA İSTEDİ
Tutuklu sanıkların savunmalarının ardından duruşma savcısı Geda Major isimli asansör firmasının Genel Müdürü Orhan Demirel’in tutuklanmasını istedi. Talebe ilişkin savunması sorulan Demirel, “Asansör bize aittir ancak biz bu asansörleri Torunlar’a kiraladık. Aylık periyodik kontrollerini yapmak zorundayız. Bir siviç sökülmesiyle asansör durmaz. Diğer 2 siviçin de manipüle edilmesi gerekir. Suç bu sensörü ve siviçleri söken insanlardadır. Ayrıca asansör raydan çıksa bile düşmemesi gerekir. Bu bir ev asansörü değil, bu bir iş makinasıdır. Asla hayati tahliyesi olmaz. Düşmesi gibi bir durum olmaz" ifadelerini kullandı.
TUTUKLU SANIK ADEM AKYILDIZ TAHLİYE EDİLDİ
Aranın ardından davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme sanıklar Önder Türksoy, Murat Aytimur ve Turgay Dalkıç’ın kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delilerin bulunması, yüklenen suçun niteliği, taksire dayalı kusurlarının yoğunluğu, tutuklama tedbirinin ölçülü ve gerekli olduğu gerekçeleriyle tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Mahkeme heyeti ayrıca sanık Orhan Demirel’in tutuklama talebini reddederken tutuklu sanıklardan Adem Akyıldız’ın tahliyesine karar verdi. Duruşma ertelendi.