Asrın Projesi’nde Sular Tutulmaya Başladı
Mersin’in Anamur ilçesinde, ’Asrın Projesi’ olarak nitelendirilen ve dünyada ilk kez uygulanan deniz boru hattı ile KKTC’ye su sağlayacak ’KKTC Su Temin Projesi’nde su tutulmaya başlandı.
Alaköprü Barajı’nda su tutma işleminin başlaması nedeniyle düzenlenen törene, AK Parti Mersin milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun, Nebi Bozkurt, Anamur Kaymakamı Cengiz Cantürk, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, DSİ yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Milletvekili Uzun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan iken temelini attığı rüya projenin, çok büyük bir proje olduğunu, bu projenin Kıbrıs Türkü’nün asla yalnız olmadığını ve asla yalnız bırakılmayacağının tüm dünyaya ilanı olduğunu belirterek, "Bu su ile Ada’nın tamamının yeşermesi hedeflenmiştir. Rüya Proje adı verilen bu eserle Kıbrıs’ın su sorunu da çözümlenmiş oluyor. Şu anda 23 kilometresi tamamlanan ve günde 500 metre tek parça halinde boru döşenen ve kimi yerinde bin 400 metreye varan derinlikte askıya alınarak yapılmakta olan inşaat çalışmaları, Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıl dönümü olan 20 Temmuz 2015’de tamamlanarak hizmete girecektir" dedi.
Alaköprü Barajı’nın yatırım bedelinin yaklaşık 500 milyon lira olduğunu belirten Uzun, Mersin’in şirin ilçesi Anamur’daki Dragon çayı üzerinde yapılan ve ’Rüya Proje’ olarak nitelenen bu barajdan KKTC’ye, dünyada ilk defa uygulanacak sistemle 78 kilometrelik mesafeye borularla su aktarılmasının sağlandığını söyledi. Dragon çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı’ndan alınan suyun Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na aktarılmasını öngören projede, bugün itibari ile su tutulmaya başlandığını ifade eden Uzun, “Alaköprü Barajı ile KKTC’nin uzun vadeli su ihtiyacı karşılanacaktır. Alaköprü Barajı’ndan sağlanacak 75 milyon metreküp su, Akdeniz’e döşenen boru hattı vasıtası ile KKTC’de Girne’ye inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılarak adaya ulaştırılacaktır. Alaköprü Barajı’ndan elektrik de elde edilecektir. Hidro elektrik santralinde yılda 111,27 GWh elektrik üretilecek ve Anamur için de yapılacak olan kapalı devre sulama suyu sistemi ile de 3 bin 200 hektarlık tarım alanının sulanması sağlanmaktadır" diye konuştu.
KKTC’nin hem içme hem de sulama suyu hacmine önemli katkı sağlayacak Alaköprü Barajı’ndan 78 kilometrelik HDPE boru hattıyla yılda 75 milyon metreküp su taşınacağını, bunun 15 milyon metreküpünün içme suyu amaçlı, geriye kalan 60 milyon metreküpün ise sulama suyu olarak planlandığını dile getiren Uzun, saniyede 2,83 metreküp debi kapasiteli olacak suyun, dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle deniz altından HDPE boru hattı ile Kıbrıs’a taşınacağını yineledi.
Uzun, yıllarca susuzluk yüzünden kuru ziraatla yetinen KKTC halkının, ’Asrın Projesi’ olan bu uygulamayla sulu tarım da yapabileceğinin altını çizerek, söz konusu eserin Türk mühendislerinin prestij projesi olduğunu, bu eserle Türkiye ile KKTC arasında bir bağ kurulduğunu kaydetti.
Yapılan konuşmaların ardından iş makineleri ile Dragon çayının akış yönü kapatılarak, su tünele akıtılmaya başladı.