Atb Kent Buluşmalarında Tarım Arazileri Masaya Yatırıldı

Atb Kent Buluşmalarında Tarım Arazileri Masaya Yatırıldı

Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) düzenlediği Kent Buluşmalarının bu ayki konuğu Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü oldu.
ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra ATB üyelerinin de katıldığı Kent Buluşmalarının açılışında konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, tarım topraklarına yönelik hassasiyetini dile getirirken, Antalya’nın son 10 yılda 267 bin 400 dekar tarım arazisini kaybettiğini hatırlattı. Çandır, "Bunu neden hatırlatıyorum, çünkü gelecek nesillere nefes alacak bir kent bırakma zorunluluğumuz var. Bu sorumluluktan biraz uzaklaşıyor gibi bir durumla karşı karşıyayız. Türkiye genelinde de aynı durumdayız. Yarın bir gün çocuklarımıza çimento çorbası, seramik kavurma yediremeyeceğimize göre bu tarım topraklarını olması gerektiği gibi korumalı ve geliştirmeliyiz" diye konuştu.
GÜNÜBİRLİK ZENGİNLİK
Kentlerin gelişimiyle ilgili yatırım ihtiyacının kaçınılmaz olduğunu ancak bunda kolaycı anlayıştan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Çandır, "Daha çok planlayarak, daha çok alan yaratarak eskimiş alanları yenileştirerek kentte alan yaratma şansımızı daha efektif kullanabiliriz" dedi. Çandır, tarım topraklarıyla ilgili hassasiyeti dile getirince tarım topraklarının imara açılmasıyla günü kurtaran çiftçi ailelerinin eleştiride bulunduğunu söylerken, "Antalya’da tarım topraklarını imara açıp zenginliğini hala devam ettiren kaç aile var diye araştırdığımızda manzaranın iç açıcı olmadığını gördük. Belki bir nesil iyi yaşadı ancak ondan sonraki nesil o zenginlikten payını alamadı. Tarımla bir arada tutulan ailelerin çoğunluğu toprakları elinden gidince dağılmış, birbirinden uzaklaşmış durumdalar. 3 ve 4’üncü nesil de büyüklerinin gözlerini kapatıp mirasa konup rahat etmeyi hedefleyen yapıya gitmeye başladı. Bu bizim toplumsal dokumuza da aykırı. Günübirlik zenginlik için geleceğimizi tehlikeye atmamamız gerektiğinin altını çiziyorum" değerlendirmesinde bulundu.
KENT ANAYASASI
Antalya’nın dünya kenti olabilmesi için yerel yönetimler, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının altında imzası bulunan bir kent anayasasına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ali Çandır, "Çünkü moda deyimle bir taraftan inşaat lobisi, totem ve tabela lobisi, bir taraftan turizm, tarım lobisi dediğimiz bu kentten sadece almaya odaklı, bu kenti geleceğe taşımakla ilgili çok fazla tasarrufta bulunmayan yapı görüntüsü veriyoruz. Onun için kentin anayasaya ihtiyacı var" diye konuştu. Kepez Belediye Başkanı ve Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı Hakan Tütüncü ile iyi bir kurumsal iş birliği yakaladıklarını kaydeden Ali Çandır, "Umuyorum bundan sonra güzel projelerde de kurumsal işbirliğimiz devam edecek" dedi. Kepez’in Antalya’nın en çok göç alan yeri olduğunu ve hızlı geliştiğini vurgulayan Ali Çandır, "Ama Kepez yine eski alışkanlıkla gelişiyor. Yapılan yeni yollarda, inşaatlarda yine otoparkı olmayan, bahçesi olmayan teraslarda gün ısıları, antenleri bulunan yapıları görüyoruz. Bir prensip kararı olarak bunların hepsini düzene koymalıyız" diye konuştu.
"BATI ÇEVRE YOLUNU DEVLET YAPABİLİRDİ"
Batı çevre yolunun 1800 metrelik bölümü için 1600 dönüm tarım arazisinin imara açılmasını eleştiren Ali Çandır, "Antalya 1971 yılından bu yana çevre yolu açma kapasitesini ancak gösterebildi. Batı çevre yolu Antalya’nın ihtiyacı olan, hepimizin sevindiği bir olay ama 1600 dönüm tarım toprağını kaybediyor olmak, faturanın bu kadar büyük olması gerçekten üzücü. Bu yolun bedeli bu kadar ağır olmamalıydı" diye konuştu. Batı Akdeniz’in kamu yatırımlarından da yeterince pay alamadığını vurgulayan Ali Çandır, "Katma değer üreten kentin kamu yatırımları vasıtasıyla bu tip işlemlerini yapması, yeşilini koruması ve kente nefes almasını temenni ediyoruz. Kent birlikte hareket edebilse kamuyu bu konuda ikna eder o yolu devlet eliyle yapımını sağlardı diye düşünüyorum" diye konuştu. Çandır, Antalya’nın nadir yeşil alanlarından Dokuma alanıyla ilgili fikir alışverişinde bulunan Hakan Tütüncü’ye duyarlılığı nedeniyle teşekkür etti.
"VERİMLİ TOPRAKLAR KURBAN EDİLDİ"
Kepez Belediye Başkanı Tütüncü, Ali Çandır’ın tarım arazilerinin kaybolmasıyla ilgili hassasiyetine tümüyle katıldığını söyledi. Tütüncü, "Maalesef Antalya’da 35-40 yıldan beri çarpık kentleşmenin olduğu, bu çarpık kentleşmede en büyük payın vatandaşın değil devlet idarelerine ait olduğunu belirtmek isterim. Baktığınızda özensizliği, rüküşlüğü, güneş enerji sistemleri, uydu antenlerinin kötü hallerini görürsünüz. Çok ciddi bir estetik anlayış ile şehri ele almalıyız. Bu noktada ortak akıl çok önemli. Çok verimli tarım topraklarının şehirleşmeye yer yer ama sıklıkla kurban edildiğini görüyoruz. Bunun gelecek aşçısından fevkalade yanlış olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
ORTAK AKIL VURGUSU
Ortak akla inandığını ifade eden Tütüncü, "Siyasette, demokraside ortak aklın yol göstericiliğine çok inanıyorum. Şehrin problemlerini ortak akıl zeminlerinde sağlıklı çerçevede ele aldığımızda problemleri çözebilecek akılcı ortamları oluşturabiliriz. Antalya Ticaret Borsası sivil inisiyatifin en önemli temsil noktalarından biri. Ortak aklın oluşmasında ATB’nin ne söylediği çok önemli. Herkes Antalya Ticaret Borsası’nın bu anlamda ortaya koyduğu görüş ve düşünceleri dikkate almalı" değerlendirmesinde bulundu. Kent anayasasının da ortak aklın yol göstericiliğiyle oluşması gerektiğini ifade eden Tütüncü, "Kentte birtakım standartların kabul edilmesini doğru ve yararlı olacağını düşünüyorum" dedi.
100 YILLIK PLANLAMA
Başkan Hakan Tütüncü, Ankara’da Atatürk döneminde yapılan yolların hala trafiği kaldırdığına dikkat çekerek, Atatürk’ün örnek alınması gerektiğini kaydetti. Tütüncü, "Cumhuriyet’in ilk yıllarında Atatürk’ün yaptığı örnek bir şehircilik hamlesi var. Atatürk’ü bu yanlarıyla yerel yönetimde çok iyi bir şekilde örnek almalı. Atatürk döneminde Ankara’da yapılan yollar 2014’ün Ankara’sında bile trafik probleminin çözümü noktasında önemli damarlar olduğunu görüyoruz. 100 yıllık projeksiyonla bir şehrin planlanması yapılmış. Eğer Antalya’yı marka şehir haline getirmek istiyorsak bizim böyle bir projeksiyon ortaya koymamız lazım" diye konuştu.
Başkan Tütüncü, belediyenin çalışmaları hakkında ATB üyelerine bilgi verirken, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Tütüncü, bir soru üzerine Dokuma alanının dokusunun korunacağının, orada bir AVM ve otel yapılmayacağının sözünü verdi. Tütüncü, bölgenin iyi bir kongre merkezi olabileceğini söyledi.