Aü, “ı. Uluslararası Biyogaz Ve Kompost Çaliştayi”na Ev Sahipliği Yapacak

Aü, “ı. Uluslararası Biyogaz Ve Kompost Çaliştayi”na Ev Sahipliği Yapacak

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Yaldız başkanlığında, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ, Almanya Hohenheim Üniversitesi, Ziraat Mühendisleri Odası ortaklığında, 5-6 Aralık 2014 tarihlerinde, “Uluslararası Biyogaz ve Kompost Çalıştayı” gerçekleştirilecek.
TÜBİTAK tarafından “Türk-Alman Araştırma Eğitim ve İnovasyon Yılı 2014” kapsamında desteklenen çalıştay ile ilgili bilgi aktaran Prof. Dr. Osman Yaldız, çalıştaya Hohenheim Üniversitesi Tarım Tekniği ve Biyoenerji Araştırma Enstitüsü’nden 7 bilim insanının konuşmacı olarak davet edildiğini söyledi. Çalıştayda, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nden öğretim üyelerinin de davetli konuşmacı olarak yer alacağını belirten Prof.Dr. Yaldız, şunları söyledi:
“İki gün sürecek çalıştayda, yerel yönetimler ve özel sektör kuruluşlarına mensup araştırıcılar da biyogaz ve kompost teknolojileri ile ilgili sunumlar yapacaklar. 19 sözlü, 12 de poster sunumunun yer alacağı çalıştaya 140 katılımcı başvuru yaptı. Bu çalışmamızla, Almanya ve Türkiye’deki biyogaz ve kompost üretim sektörü değerlendirilecek, ayrıca biyogaz üretim verimini artıracak yeni yöntemler detaylı olarak tartışılacak.”
Çalıştayın önemi hakkında bilgiler aktaran Prof. Dr. Yaldız, “TBMM tarafından onaylanan, 10. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını mümkün olan en üst düzeyde değerlendiren ifadesinden de anlaşılacağı üzere yerli ve yenilenebilir enerji üretimine büyük önem verilmiştir. 2013 yılında toplam elektrik üretiminin yüzde 27.7’si yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanırken plan dönemi sonu olan 2018 yılında bu oranın yüzde 29 olması amaçlanmıştır. Biyogaz üretiminde özellikle sürdürülebilir atık temini önemli bir sorun olarak görülmektedir. Ülkemizin bazı bölgelerinde atık temini sorun teşkil etmezken, bazı bölgelerde potansiyelin yüksek olmasına rağmen temininde sorunlar yaşanmaktadır. Bu konuda bazı yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Ülkemiz topraklarının organik madde miktarının düşük ve çok düşük düzeyde olması da tarımın önemli sorunları arasında yer almaktadır. Kompost üretiminin yaygınlaştırılması ve tarımsal üretimde organik gübre olarak kompost ürünlerinin kullanılması, büyük ölçüde tamamlanan yasal boyutunun gereği şekilde uygulanması ile mümkün olabilecektir” dedi.