Aü Mühendislik Fakültesi’ne ‘mükemmellik Ödülü’

Aü Mühendislik Fakültesi’ne ‘mükemmellik Ödülü’

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi, ilk kez başvuruda bulunduğu Türkiye Mükemmellik Ödülleri yarışmasında “Kamu Sektörü Eğitim Kategorisi”nde ödülü alma başarısı gösterdi.
Anadolu Üniversitesi Haber Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre; Türkiye Mükemmellik Ödül sürecine, 2014 yılında başvuruda bulunan Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bu süreçte kazandığı deneyimlerin başta öğrencileri olmak üzere tüm paydaşlarına yönelik hizmet kalitesini arttıracağına inanıyor. Mühendislik Fakültesi aynı zamanda başta Anadolu Üniversitesi’nin diğer birimleri olmak üzere diğer yükseköğretim kurumlarına da örnek bir model oluşturmayı hedefliyor.
Avrupa’nın önde gelen 14 firmasının CEO’larının, girişimleri sonucu 1988 yılında hayata geçirilen bir vakıf olan EFQM (European Foundation for Quality Management), Avrupa firmaları arasında rekabetçiliği desteklemek üzere geliştirdiği “Mükemmeliyet Modeli”ni, 1992 yılından bu yana en iyi uygulayan kuruluşları “Avrupa Mükemmeliyet Modeli” ile ödüllendiriyor. Vakıf, uyguladığı modelin Avrupa’daki kuruluşların sürdürülebilir mükemmelliğini sağlayabilmek adına itici bir güç olacağını düşünüyor. Avrupa Mükemmellik Ödülü aynı zamanda, Deming (Japonya) ve Malcolm Baldrige (Amerika) ile birlikte iş dünyasında "Mükemmellik" alanında verilen en saygın üç ödülü arasında yer alması açısından büyük önem taşıyor. Türkiye’de ise bu ödül 22 yıldır KalDer ve TÜSİAD iş birliği ile EFQM Modelini en iyi uygulayan kuruluşlar arasında Türkiye Mükemmellik Ödülleri olarak veriliyor.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ’NİN “MÜKEMMELLİK YOLCULUĞU”
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, iş dünyasında, “Mükemmellik” alanında verilen ve en saygın ödüller arasında yer alan Türkiye Mükemmellik Ödülü’nü, ilk başvurusunda alma başarısıyla ilgili süreç konusunda bir değerlendirme yaptı. Prof. Dr. Döğeroğlu, “Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, kurulduğu günden bu yana farklılık ve farkındalık oluşturacak yönde girişimci, yenilikçi, yaratıcı ve insan odaklı yaklaşımları ön plana çıkartarak her alanda sürekli iyileşme içinde olmayı kendisine temel amaç edinen bir fakültedir. Sürekli iyileşmeyi bir yaşam biçimi hâline getirmek üzere çıktığımız mükemmellik yolculuğunda başarılı olabilmek için, kültürel değişim yaratma konusunda bugüne kadar büyük çaba harcadık. Sürekli iyileşme faaliyetlerimizi 2005 yılında başlattık ve 2007-2010 dönemini kapsayan ilk stratejik planımızı da 2006 yılı sonunda yayımladık. 2007 yılında fakülte üst yönetiminin kararlılığı ve önderliği sayesinde, bölümlerin de tam desteğini alarak akreditasyon sürecinin başlatılmasına karar verdik. Bu kararın ardından tüm mühendislik programlarımız da, Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) ölçütlerinin tümünü yerine getirerek üst sınır olan 5 yıl süreyle akredite edildi. Bunun sonucunda da akreditasyon sürecine girdiği tüm programlarıyla tam akredite olan fakülte ünvanını aldık. 2014 yılında ise tüm programlarımızın akreditasyonlarını yenileyerek bu sürecin sürdürülebilir hâle gelmesini sağladık.”
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BAŞARISIYLA DİKKAT ÇEKİYOR
Mühendislik Fakültesi’nin, sürekli iyileşme çalışmalarının sonucunda elde ettiği başarıya da değinen Prof. Dr. Döğeroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Başarımızın temelinde üst yönetimimizin kararlılığı, hedef odaklı ve katılımcı yaklaşımı, öncü girişimleri yatıyor. Bölümlerdeki duruma baktığımızda ise; iç dinamiklerine özgü ve birbirinden farklı iş yapış yöntemlerini uygulayışımız ve paylaşımımız, ortak hedefler doğrultusunda takım ruhuyla hareket edebilme yetkinliğini kazanabilmemiz bize başarıyı getiren en temel özelliklerimiz arasında yer alıyor. Bütün bu çalışmalarımız sonucunda da Mühendislik Fakültesi olarak 2014 yılında ise Türkiye Mükemmellik Ödülü için başvuruda bulunduk. Başvurumuz sonucunda da zengin eğitim-öğretim ve araştırma altyapımız ile sahip olduğumuz nitelikli ve dinamik insan kaynaklarımızın yanı sıra sürekli iyileşme yolculuğundaki kararlılığımız sayesinde de Mühendislik Fakültesi olarak, Kamu Sektörü Eğitim Hizmetleri Kategorisi’nde 2014 Türkiye Mükemmellik Ödülü’nü almaya hak kazandık. Elbette ki çalışmalarımızın bu şekilde taçlandırılması bizi mutlu etti ve hepimiz sevindik. Biz bunu hem öğrencilerimize hem diğer paydaşlarımıza daha kaliteli ve iyi hizmet vermenin bir aracı olarak görüyoruz. Aynı zamanda bir motivasyon aracı olarak değerlendiriyoruz. Kazanılan bu deneyim ve başarı sayesinde üniversite içerisindeki diğer birimlerimizin yanı sıra yükseköğretim kurumlarına da rol model olmak istiyoruz. Diğer taraftan da bu süreci sürdürülebilir kılmak istiyoruz.”