Aydın Ticaret Borsası Başkanı Bosnalı, Zeytin Ve Zeytinyağının Geleceğini Anlattı
Aydın’da bu yıl ilki düzenlenen Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği programı kapsamında düzenlenen sektör söyleşinin açılışında konuşan Aydın Ticaret Borsası başkanı Adnan Bosnalı, Gümrük Birliği Anlaşması’na adeta isyan etti. Başkan Bosnalı 93 yılında yapılan anlaşmanın mantığını hala çözemediklerini belirterek “93 yılındaki bürokratlar acaba İngilizce bilmiyor muydu da böyle bir anlaşmaya imza attılar. Bu anlaşma Türk üreticisini adeta yıkmıştır. Bugün Türkiye’nin dökme zeytinyağı ihraacatı yapmak zorunda kalmasının en önemli nedeni Gümrük Birliği anlaşmasıdır” dedi.
Aydın’da Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Ticaret Borsası, UZZK, Ziraat Odası ve çeşitli kurumların katkıları ile ilki düzenlenen Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği kapsamında düzenlenen Sektör Söyleşisi Aydın Ticaret Borsası Salonu’nda yapıldı. Zeytin ve zeytinyağının geleceğinin tartışıldığı toplantı Hasan köşklü yönetti. Toplantıya konuşmacı olarak Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ünal Kaya, ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, UZZK Başkanı Ümmühan Tibet, EZZİB Başkan Gürkan Renklidağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Bircan ve Zeytin Dostu Derneği başkanı Abidin tatlı katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, uluslararası arenada Türk üreticisinin adeta maça 1-0 yenik başladığını belirterek zeytinyağı tüketiminin aslında bir devlet politikası olması gerektiğini söyledi.
Bugün dünyada sağlığına önem veren tüm ülkelerin zeytinyağının kıymetini anladığını ve zeytin yağını bir besin olarak değil şifa olarak tüketmeye başladıklarını kaydeden Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, “Biz AB’ye girerken destekleme ağaç sayısına göre olacak diye bir söylenti çıktı. Bunun üzerine Türkiye’de 80 milyon olan ağaç sayımızı yaklaşık 167 milyona yükselttik. Şu anda yıllık ortalama yaklaşık 200-220 milyon kilo zeytin yağı üretiyoruz. Bu durumda bile ihracat olmazsa ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Yeni dikilen ağaçların ürün vermesi ile bu üretim miktarı yaklaşık 500-600 milyon kiloya ulaşması bekleniyor. Bizim burada endişemiz yarın devletin ayrı bir teşvik ile bu ağaçları söktürmesi. Bunun olmaması için zeytin ve zeytinyağı desteklenmeli ve bu tür etkinlikler zeytinyağı tüketmeyen illerimizde de yapılmalıdır” dedi.
“93 YILINDAKİ BÜROKRATLAR İNGİLİZCE BİLMİYOR MUYDU ACABA?”
Konuşmasında geçtiğimiz hafta yapılan Aydın Ekonomi Zirvesi’nde Gümrük Birliği Anlaşması’nın yenilenmesi gerektiğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye teşekkür eden Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, “Bugün AB ülkelerine markalı zeytinyağı ihraç edersek günümüzün parası ile kiloda 1.3 Euro vergi vermek ya da karşılığında domates veya kırmızı et ithal etmek zorundayız. Bu durum sektörün önünü tıkayan en önemli etkenlerden biri. Bir türlü aklım almıyor. 93 yılındaki bürokratlar İngilizce bilmiyor muydu da böyle bir anlaşmaya imza attı” diyerek Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesinin şart olduğunu söyledi.
“İLK HEDEF KİŞİ BAŞI 5 KİLO TÜKETİM”
Zeytinyağında geçmişe dönük bürokratların neden olduğu sıkıntı kadar çeşitli konularda da sıkıntı olduğunu belirten Başkan Bosnalı, bugün zeytin üretici bir ülke olmamıza rağmen Türkiye’de kişi başı zeytin yağı tüketiminin 1.5- 2 kilo civarında olduğunu belirtti. Bu rakamın İspanya, Yunanistan gibi zeytin üretici ülkelerde 18-25 kilo arasında değiştiğini kaydeden Bosnalı, “İlk olarak Türkiye’de kişi başı tüketimi 5 kiloya yükseltmeliyiz. Daha sonra da 10 kiloya ulaşırsak Türkiye’de sektördeki sıkıntı çözülür. Bunun yanında AB ülkelerinde zeytinyağında üreticiye 4 TL tutarında sofralık zeytinde ise 50 kuruş destek veriliyor. Biz bunun yarısını istiyoruz. Maça 1-0 yenik başlasak da Türk üreticisi bu desteği alırsa dünyada lider olur. Bugün sigara, alkol sağlığa zararlı olduğu için nasıl vergisi artırılıyor ise zeytinyağı sağlığa çok faydalı olduğu için de desteği artırılmalı. Bu devlet politikası olmalı ve üretici desteklenmeli. Zeytinyağı sadece bir gıda maddesi olarak görülmemeli” dedi.
“EN BÜYÜK SIKINTILARDAN BİRİ DENETİMSİZLİK”
Bugün üreticilerin yanında sektörün en büyük sıkıntısının denetimsizlik olduğunu belirten Aydın Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, “Maalesef bizim bile adını sanını duymadığımız bir sürü firma ve marka çıktı. Bunların gerçekten zeytinyağı mı yoksa karışım mı sattığı kontrol edilmeli. Bu tür sıkıntılardan dolayı da hem üretici, hem sektör hem de tüketici sorun yaşıyor. Denetimin sıklaştırılması en büyük arzularımızdan biridir” diye konuştu.