Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

Aydın Ziraat Odaları  İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Köşk Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde Efeler Ziraat Odası başkanı Rıza Posacı başkanlığında yapıldı. Ziraat Odası Başkanlarının yönetim kurulu üyeleri ile birlikte katıldığı toplantıda, çiftçi eğitimleri, üretim maliyetleri, zarar edilen ürünlerde banka faizlerinin ödenerek ana paraların yeniden yapılandırılması, toprak analizi ve desteklemelerde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için yapılması gereken hususlar görüşüldü.
Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna’nın ev sahipliğinde Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı’nın başkanlığında ilçeye bağlı Beyköy Mahallesi’nde gerçekleştirilen Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısına Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Arslan, Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kozbek, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir, İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayayadın, Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç ve Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Osman Arıcan katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında,İşsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, istihdamın korunmasını ve işsizliğin azaltılmasına katkı sağlaması bakımından Aktif İşgücü Piyasası Programları işbirliği Protokolü imzalandığını hatırlatarak “Protokol kapsamında hazırlanan “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” adlı proje uygulanmaya başlanmıştır. Aydın ilinin de pilot iller arasına dahil edildiği projeye destek vermek bakımından, ilimizde ‘Meyve Ağaçlarında Budama ve Aşılama’ konularında programlandı. İş-Kur tarafından kabul edilen eğitime geçen zaman içinde hiçbir odamızdan kursiyer gelmedi” diyerek bu kurslara katılmak isteyen çiftçilerin bağlı bulundukları ziraat odasına müracaat etmelerini istedi.
01-12 Aralık 2014 tarihleri arasında Söke TAYEM’de yapılacak eğitime katılacak kursiyerlerin sigorta ve yeme-içme giderlerinin karşılanıp günlük 20 TL ücret ödeneceği de belirtildi.
Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, kursların 10-12 gün gibi uzun bir süreyi kapsadığı için çiftçilerin bölgeden ayrılmak istediğini bu nedenle kursların çiftçilerin kendi bölgelerinde verilmesini talep etti.
5488 sayılı Tarım Kanununda belirlenen, Ulusal Tarım Politikaları Çerçevesinde oluşturulan Ulusal Pamuk Konseyi’nin aidatına katkı sağlanması hususu görüşüldü.
BANKA KREDİLERİNİN ANA PARASININ YAPILANDIRILMASI İSTENECEK
Toplantıda ayrıca üretim girdi maliyetlerinin her yıl artmasına rağmen, 2014 yılı ürünü pamuk fiyatların geçen yıla göre düşük seyretmesi, İncir ürününde yağışların kaliteyi bozması ve beklenen kaliteli ürün istihsalinin gerçekleşmemesi neticesi, üretici bankalara olan kredi borçlarını ödeyememe ile karşı karşıya kaldığı belirtilerek; tüm oda başkanlarının banka faizlerinin ödenmesi kaydıyla ana paranın yapılandırılması yönünde girişimlerde bulunulmasını istendi. Konu ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, bilgi için Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne yazı yazılmasına karar verildi.