Aydın’da Damızlık Koyun Ve Keçi Irki Islahi Yılan Hikayesine Döndü
Aydın İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Kahraman, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ülke hayvancılığını geliştirilmesi ve ıslahı için yıllar önce başlattığı ‘Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projeleri’nin ülkenin pek çok yerinde başarıya ulaşırken Aydın’da yılan hikayesine döndüğünü belirterek proje kapsamında adeta havanda su dövüldüğünü söyledi.
Aydın’da yaklaşık 10 yıl önce başlatılan birkaç ıslah projesinde çalışmaların Damızlık Birliği dışlanarak yürütülmeye kalkıldığını ve bu projelerin başarıya ulaşmadığını Kaydeden Başkan Kahraman, “Bakanlıkça uygulaması başlatılan projelerin çok faydalı olma imkanı var iken Aydın ilinde maalesef projelerden beklenen faydalar ve sonuçlar alınamamıştır. Örneğin, yaklaşık 10 yıldır devam eden ‘Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Karya Projesi Aydın’da yılan hikayesine döndü adeta havanda su dövülüyor. Proje Bakanlık öncülüğünde ADÜ Ziraat Fakültesi Profesörlerinden Orhan Karaca’nın liderliğinde yürütülüyor. Proje kapsamında 10 yılda milyarlarca lira para harcandı ama Aydınlı yetiştiriciye tavsiye edilebilecek henüz bir damızlık materyal maalesef üretilemedi” diyerek projelerin hedefine ulaştırılmadığını kaydetti.
Ülkenin pek çok ilinde bu tür projelerin üretici ve birliklerin de katılımı ile gerçekleştirildiğini ancak Aydın’da projenin sanki Proje Lideri’nin tekelinde sürdürülmeye çalışıldığını ifade eden Aydın Birlik Başkanı Halit Kahraman, “Bu projenin 2006-2010 yıllarında ilk 5 yıllık etabı tamamlandı. 2011-2015 yılları arasında da ikinci 5 yıllık etabı devam ediyor. Proje akademik çalışmadan ileri gidemedi, proje amacından çıktı. Milyonlarca lira para harcanmasına rağmen projeler sonucunda somut ve gözle görülür olumlu sonuçlar alınamadı. Proje adeta sadece kayıt tutmaya yönelik hale geldi. Kaldı ki bu kayıtların ne ölçüde doğru ve sağlıklı tutulduğu da belirsizdir. Çünkü proje çalışmaları ve sonuçları ile ilgili Birliğimize verilmesi gereken bilgiler verilmediği için Damızlık Birliği olarak tutulan kayıtların doğruluğunu araştırmak ve kontrol etmek de mümkün olamamaktadır. Yaklaşık 2200 üyesi bulunan Damızlık Birliğimizin mevzuata ve proje gereklerine uygun olarak proje çalışmalarına dahil edilmesi halinde, aksaklıkların giderilmesi ve projelerin amacına ulaşması mümkün hale gelecek ve şu anda 150 üye ile devam eden projelere daha çok sayıda yetiştiricimizin katılımı mümkün olacaktır” dedi.
“PROJELERE YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNE İSTİHDAM GÖZÜYLE BAKILDI”
Yıllarca Birlik olarak bu konuyu sabrettiklerini ancak, proje ekibinin tutum ve davranışları karşısında gerek kamu kaynaklarının gerekse birlik üyelerinin hakkını korumak adına Birlik Başkanı olarak bu açıklamayı yapma ihtiyacı duyduğunu ifade eden Başkan Halit Kahraman, “2014 yılı için ‘Kıvırcık Irkı Projesi’ kapsamında 294 bin 460 TL, ‘Karya Irkı Projesi’ kapsamında 312 bin 235 TL, ‘Kıl Keçisi Projesi’ kapsamında ise 310 bin 595 TL hak ediş gerçekleşti. Toplamda sadece 1 yılda 917 bin 290 TL bedel olmasına rağmen 10 yıldır ‘Şu hayvanlar damızlıktır’ diyebileceğimiz bir materyal ortada yok. Sadece kayıt tutuldu. Şimdi de sözleşmelere ve mevzuata aykırı şekilde davranılarak yetiştiricilerimize ve birliğimize ödenmesi gereken proje destek primlerinin ödemeleri geciktirilmektedir.” diyerek yürütülmekte olan projenin amacına ulaşmamasının üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirdi.
“ÇALIŞMADAN MAAŞ ALMAK İSTİYORLAR”
Mevzuat gereği projelerde çalışacak olan proje teknik elemanlarının maaş ve giderlerinin bizzat Aydın İli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından ödendiğini belirten Başkan Kahraman, “Teknik elemanlar mevzuat gereği Damızlık Birliği ile Hizmet Sözleşmesi yapmakta ve ücretleri Damızlık Birliği tarafından ödenmektedir. Teknik elemanların saha çalışmalarında kullandıkları araçlar ve yakıtları Birliğimiz tarafından karşılanmaktadır. Bu harcamaları karşılaması için projelerde destekleme ödemelerinden yapılacak yüzde 20 Birlik payı kesintisi Birliğimizin harcamalarını karşılamayacaktır
Aydın’da 23 Aralık 2014 günü yapılan olağanüstü yürütme kurulu toplantısında dönemin Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Bekir Ankaralı ve proje liderleri tarafından teknik elemanlara aylık net 2 bin 350 TL artı Asgari Geçim İndirimi maaşla sözleşmelerinin yenilenmesinin istendiğini ve bu rakamın aylık brüt olarak Birliğe 4.300 TL’ye mal olduğunu belirten Birlik Başkanı Halit Kahraman, “Yılda 104 gün çalışan proje teknik elemanı bu maaşı alamaz. Bu sözleşmeyi imzalamak birliğimizin ve yetiştiricilerimizin zarar görmesine yol açacağı için imzalamadık” dedi.
2014 yılında proje teknik elemanlarının bir yıl boyunca birinin sadece 104 gün, diğerinin 110 gün çalıştığını ve geri kalan günlerde bu iki teknik elemanın işe gelmediğini belirten Aydın Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Kahraman, “Birlik olarak proje liderlerinin yanında aynı zamanda yüksek lisans yapan bu proje teknik elemanlarına her türlü imkanı sağladık. Araba tahsis ettik, araçlarının yakıtlarını koyduk. Ama çalıştıkları gün sayısı ortada iken bu elemanlarla Birlik Yönetimi olarak yeniden sözleşme imzalamadık diye Aydın üreticisinin 917 bin 290 TL’lik hak edişi henüz yatırılmadı. Sayın Bakanımız başta olmak üzere yetkililerin Aydın’daki koyun keçi yetiştiricilerinin mağduriyetini gidermesini bekliyoruz” dedi.
Aydın’da düzenlenen olağanüstü yürütme kurulu toplantısından sonra görevi değiştirilen Dr. Bekir Ankaralı, Birlik Başkanı Halit Kahraman’ın iddialarının doğru olmadığını ve projenin başarılı bir şekilde devam ettiğini belirtti. Ankaralı ayrıca, proje kapsamında koyunların döl veriminin yüzde 130’dan yüzde 175’e yükseldiğini ölüm oranlarında da düşüş sağlandığını ileri sürdü.