Aydınlı Çobanlar Ab’ye Ayak Uydurdu

Aydınlı Çobanlar Ab’ye Ayak Uydurdu

Türkiye’de genellikle diplomasız kişilerin uğraşı olarak bilinen çobanlık mesleğinde ezber bozan gelişmeler yaşanmaya başladı. Aydın’da yaklaşık 2 bin 200 üyesi bulunan Aydın İli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği öncülüğünde hazırlanan proje Avrupa Birliği tarafından 258 bin Euro destek aldı. Proje kapsamında İtalya’nın Verona şehrinde düzenlenen toplantıya Aydın İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Kahraman Başkanlık etti. Şimdi Türkiye’de Süt-Peynir sektöründe atıkların değerlendirilmesi amacıyla çalışma yapılıyor.
Aydın Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanarak, Avrupa Birliği Mesleki Eğitimde Stratejik ortaklıklar-KA2 projeleri kapsamında değerlendirilen ve 258.000 Euro bütçe ile desteklenen “Süt- Peynir Sektöründe atık yönetimi, üretim ve yönetim süreçlerinin iyileştirilmesi” başlıklı eğitim projesinin ilk toplantısı İtalya’nın Verona şehrinde 15-18 Ocak 2015 tarihlerinde Türkiye’nin koordinatörlüğünde gerçekleştirildi.
Projenin açılış konuşmasını Aydın İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Kahraman yaptı. Toplantının oldukça verimli geçtiğini ve amaçlarının Türkiye’ye gıdadan kozmetik ve tıp alanında kullanılan peynir altı suyunu işletmesi kazandırmak olduğunu belirterek “Türkiye’de yılda yaklaşık 5 milyon ton peynir altı suyu üretiliyor ve bunun önemli bir kısmı maalesef ekonomiye kazandırılamıyor” dedi.
Ülkemizde hayvancılık sektörünün bu değerli ürün hakkında çok bilgili olmadığını ifade eden Kahraman “Gıdadan spora, kozmetikten tıbbi ürünlere kadar birçok üründe peynir altı suyu tozu var, ülkemizdeki üreticiler genelde bu ürünü ithal etmekteler bu proje aracılığıyla önemli bir farkındalık oluşturacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Türkiye’de ilk peynir altı suyu işleme tesisinin 1960 yılında Kars’ta kurulduğunu ifade eden Aydın İli koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Kahraman, ilerleyen süreçte birliğin hedefleri arasında peynir altı suyunu işleyebilen bir tesisi Aydın’a kazandırmak olduğunu söyledi. Bu amaçla proje ortaklarından, Italya’nın en büyük çiftçi kuruluşlarından olan Confederazione Italiana Agricoltori temsilcisi Dr. Massimo Canalicchio ile gelecekte kurumsal işbirliği anlaşmasının önemine dikkat çeken Kahraman, Avrupa Birliği’nin desteğiyle iki yıl sürdürülecek olan “Why Whey” projesiyle başta Aydın ilimiz olmak üzere, tüm Türkiye’de hayvancılıkla uğraşan işletmelerin peynir altı suyunu değerlendirmeleri konusunda girişimciliklerinin destekleneceği ve bu işletmelere Aydın’dan el uzatılacağını söyledi.
Kahraman Çanakkale On Sekiz Mart ve Balıkesir Üniversitesi’nden projeye destek veren Prof. Dr. Kemal Çelik ve Prof. Dr. Ergün Demir hocalarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.
Hollanda başta olmak üzere birçok AB ülkesinde peynir altı suyunun kurutularak değerlendirildiğine ve ekonomiye kazandırıldığına dikkat çeken Kahraman, Türkiye’de bu büyüklükte ve bu kadar çok sayıda uluslararası ortakla bir AB projenin Aydın Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından koordine edilmesinin gururunu yaşadıklarını söyledi. Bunun kuramsal yapılarını güçlendirdiğini, gelecekte Aydın’a ve ülkemize bu tip projeleri kazandırmak için çok daha fazla çalışacaklarını kaydeden başkan Kahraman, Bunun birlikler arası rekabete ve üretime katkı sağlayacağını ifade etti.