Aydınlı Marangozlar İş Sağlığı Ve Güvenliğine Önem Veriyor

Aydınlı Marangozlar İş Sağlığı Ve Güvenliğine Önem Veriyor

Aydın Marangozlar Odası tarafından düzenlenen “Sorunlar Var; Çözeceğiz” konulu toplantında iş sağlığı ve güvenliği ön plana çıktı.
Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün Başkanlığında yapılan toplantıya, Aydın Büyükşehir Genel Sekreteri Vural Şahbenderoğlu, Efeler Merkez belediye başkan yardımcısı Derya Tıkır, İşkur yetkililerinden Hasan Karaçalı-Onur Sorucu, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mustafa Görgülü yardımcısı Haydar Uzunçam, Mali Müşavir Eflatun Vatancı ile birlikte, Aydın Efeler Merkez ve Nazilli Karpuzlu esnaf odası başkanları, esnaf ve sanatkarlar katılımının yanı sıra Ayyıldız İş Sağlığı ve Güvenliği firması iş yeri hekimi Figen Kasap, iş güvenliği uzmanları Mustafa fert ve Duygu Yaman da katıldı.
“HİÇ BİR DÜKKAN KAPATILAMAZ”
Toplantının açılışında konuşan Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, kurum müdürleri ile diyaloglarının her zaman iyi olduğunu belirterek, “Son günlerde İşkur işbaşı eğitim programlarının kısa süreli iş vaat etmesi garantisi noktasında da çalışmalar yapıyor. Ama biz bunu da eleştiriyoruz, otuz senedir kırk elli senedir sanayide mücadele etmiş, dükkanını ayakta tutabilmek için mücadele etmiş bir insanı a,b, c, veya yumuşak g belgesi verirken bu insanlar evine çoluk çocuğuna ekmek götürmeyi ve bu belgeyi almakta zorlanırken, senin oraya şu bu belgesi ile birlikte ek bir masraf çıkartman, diğer taraftaki yeni iş istihdam ediyorum diyerek bir de o adamın karşısına bir dükkan açan birisine biz doğru bulmuyoruz. Sizinde bildiğiniz gibi 2001 yılında Aydın Marangozlar Odası olarak bir proje ortaya koyduk ve Adnan Menderes Üniversitesi ile işbirliği yaptık. İş birliği sonucunda şöyle bir sonuç ortaya çıktı ‘Hiçbir dükkan kapatılamaz, neden, evlenirken dükkanı var’ diye kız vermişler, evlendikten sonra da bir borçlanma sürecine girmiş dükkanını kapatması da mümkün değil. Neden, çünkü kapattığı zaman dükkanı yürütemedi diyecekler çevresini ve saygısını yitirecek” diye konuştu.
ESNAF VE SANATKARLARA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYARISI
Toplantının son bölümünde iş sağlığı ve güvenliği konusu masaya yatırıldı. Türkiye’de ve Aydın’da İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili cezaların uygulanmakta olduğunu hatırlatarak iş sağlığı ve güvenliğine büyük önem verdiğini belirten Algün, İş güvenliği yasasında tehlikeli grupta olan Marangoz esnafına uyarılarda bulundu. Konuyla ilgili bazı örnekler veren Başkan Algün, “Mustafa ustayı hatırlayın, sigortalı elemanının eli kesildi birçoğunuz biliyor, Bir süre sonra birisi şikayet et diye yol göstermiş ve adam gitti şikayetçi oldu. Bildiğim kadarıyla otuz bin tl. gibi parası gitti. Öte yandan yine bir başka örnek arkadaşımızın yanında çalışan sigortalı eleman bir diğer arkadaşımızın dükkanına mengene almak için gidiyor ve mengene orada sıkılı halde ve o mengeneyi sökeyim derken, sosyal güvenlik müfettişleri geliyor ve mengeneyi ödünç almaya gelen bir elemana sen burada çalışıyorsun diye tutanak tutmuşlar ve sonuç 6 bin 230 TL ceza yazıldı ve cezaya maruz kalan esnafımız dava açtı, gitti geldi on beş ay süren bir sürü sıkıntı, stres yaşadı. esnafımız davayı kazandı. Bu eleman orada bir iş kazası yapsa veya iş güvenliği olmayan kalfa - çırağımız Allah korusun elini kesse, hayatımız felç olurdu. Zaten esnafımız çoluk çocuğunun geçimini zor sağlıyor” dedi.
İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ ZORUNLUDUR
Ayyıldız İş Güvenliği firmasının C Sınıfı Uzmanı Duygu Yılmaz ve A Sınıfı Uzmanı Mustafa Fert de katılımcılara iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgiler verdi.
6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’nun 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini ve 1 Ocak 2013 tarihinde uygulanmaya başlandığını anımsatan Duygu Yılmaz ve Mustafa Fert, “1 Ocak 2014 yılı itibariyle, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde çalışanı bir kişi de olsa iş güvenliği hizmeti zorunluluğu başladı. Kısa adı OSGB olan, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin firmalarla yaptığı sözleşmenin dışında, Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlığına ait olan bir internet sitesinde ilgili bakanlık tarafından uzman ve hekimin atamasının yapılıp yapılmadığını gördüğü ‘İSG Katip’ dediğimiz bir sistem var. Yani siz iş sağlığı ve güvenliği sözleşmesini hangi tarih ve saat kaçta yaptığınız veya yapmadığınız çalışma bakanlığının sisteminde görülüyor. Ayyıldız iş sağlığı ve güvenliği olarak çalışmalar kısaca şu aşamalardan geçer. Önce, işyerlerine gidip saha denetimi yapılır, tehlikeli riskler belirlenir, fotoğraf çekimleri yapılır. Ardından, mevcut durum analizi dediğimiz bir format vardır o gerçekleştirilir. Daha sonra Risk analizi yapılır, bu ve benzeri çalışmalar sürdürülür. Öte yandan, bu çalışmalarla birlikte iş yeri hekimi tarafından, periyodik sağlık muayeneleri ve taramaları da yapılır. Bu çalışmalar hekim ve uzman tarafından tespit öneri defterine yazılır” şeklinde konuştular.