Bacak Ağrısıyla Başvurdu,tüm Damarları Tıkalı Çikti

Bacak Ağrısıyla Başvurdu,tüm Damarları Tıkalı Çikti

Antalya’da 30 metre dahi yürüyünce yaşadığı aşırı bacak ağrıları nedeniyle Medical Park Antalya Kalp Hastanesi’ne başvuran 54 yaşındaki Kerem Yücekan, “Çok şükür ki hastaneye başvurmuşum. yoksa tüm damarlarımın tıkalı olduğunu öğrenemeyecektim” dedi.
“BEYİNE GİDEN İKİ ŞAH DAMARI DA TIKALIYDI”
Hastaya yapılan nabız muayenesinde bacak atardamarlarının tıkanmış olduğunun anlaşıldığını belirten Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Şahin Kapan, “Tanıyı kesinleştirmek için eş zamanlı olarak bacak atardamarlarına ve kalp damarlarına da anjiografi yapıldı. Kalp damarlarının tıkalı olduğu anlaşılması üzerine bypass ameliyatı planlandı. Ameliyat öncesi rutin kontrol amaçlı da şah damarlarına doppler ultrasonla bakıldı. Beyine giden her iki şah damarının da tıkalı olduğu görüldü” dedi.
“ATARDAMARLARIN TIKANMASINDA İRSİYET ÖNEMLİ”
Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan başkanlığındaki ekip tarafından hastaya önem sırasına göre önce açık kalp ameliyatının yapıldığına vurgu yapan Op. Dr. Kapan, “Eş zamanlı olarak şah damarı ameliyatı yapıldı. Diğer şah damarı ve bacak damarlarının ameliyatı ilerleyen haftalarda planlandı. Atardamarlarının tıkanmasına neden olan risk faktörleri; irsiyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara, stres, ileri yaş, cinsiyet ve böbrek yetmezliğidir. Faktörlerin varlığında vücuttaki ve kalp damarlarının eş zamanlı tıkanma olasılığı yüzde 40 ila 70 arası değişmektedir” ifadelerini kullandı.
“GEÇİCİ VEYA KALICI FELÇLER OLUŞABİLİR”
Atardamar tıkanıklarında kanın ulaşamadığı organın bölgesinde eforla meydana gelen ve dinlenmekle geçen göğüs ya da bacak ağrılarının olduğunu söyleyen Op. Dr. Kapan şöyle devam etti:
“Şah damarı tıkanmalarında ise geçici veya kalıcı felçler oluşabilir. Atardamar tıkanıklıklarının tanısı doppler ultrasonla kesin tanısı ise anjiografiyle konur. Hastanın şikayetlerinin giderilmesi için ilaç tedavisi, stent uygulama veya bypass yani köprüleme ameliyatı gerekebilir.