Bafa Gölü’nü Kurtarma Çaliştayi Yapıldı
Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformunca düzenlenen "Bafa Gölü’nü Kurtarma Çalıştayı", Milas Ticaret ve Sanayi Odasında yapıldı.
SDÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, yaptığı konuşmada, Bafa Gölü’nde son 15 yıldır kirliliğin arttığına dikkati çekti. Gölün çevresinde çok sayıda kaçak ve yasal kuyu olduğunu anlatan Kesici, bu kuyuların gölü besleyen kaynaklardan su çektiğini söyledi.
Kesici, gölde balık popülasyonunun artması için bırakılan türlerin etçil türler olması nedeniyle baskın olduğunu, bu nedenle göldeki balık sayısında azalma yaşandığını belirterek, Bafa Gölü’nün kirliliğinde sorumlu aramak yerine çözüm önerilerinin tartışılması gerektiğini vurguladı. Kesici, “Burada biz suçlu aramıyoruz. Tarım da turizm de hepsi olmalı ama kuralına uygun olmalı. Çözümleri uygulamamız lazım. Gölde mekanik ve biyolojik temizlik gerekiyor. Gölü besleyen Büyük Menderes Nehri’ndeki ağır metaller nedeniyle buradaki insanlar da tehlike altında. Bafa Gölü çevresinde yaşayan insanların ağır metallere maruz kalması nedeniyle sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekiyor. Belki şimdi hasta değiller ama mutlaka ileride torunlarında hastalıklar görülecek. Burada gölden su içen hayvanların karantinaya alınması gerekiyor“ diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şubesi’nde görevli orman mühendisi Egemen İşcan da Bafa Gölü’ndeki kirliliğin Büyük Menderes Nehrinden kaynaklandığını vurguladı. Nehre arıtma yapılmadan atık bırakılması nedeniyle kirlilik gözlemlendiğini savunan İşcan, "Büyük Menderes bize Bafa Gölü’nü armağan etti ama yavaşça elimizden almakta. Biz, gelen ihbarlar doğrultusunda burada tespit ettiğimiz olumsuzluklara cezalar uyguluyoruz. Ancak Bafa Gölü’nü kurtarmak için el birliğiyle çalışmamız lazım" dedi.
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, geçmişte Bafa Gölü’nden tutulan balıkların tırlarla Avrupa’ya ihraç edildiğini söyledi. Bölgede 1990’lı yıllara kadar yoğun olarak turizm hareketliliği de gözlemdiğinin altını çizen Sürücü, "Bafa Gölü çevresinde çok önemli turizm alanları var. 1984 yılında keşfedilen ve 8 bin yılla tarihlenen kaya resimlerinde dünyada benzersiz biçimde aile sevgisi, birlik, beraberlik, anne ve çocuğun birlikte vakit geçirmesi tasvir ediliyor. Bu, dünyada bir ilk. Ancak, buralar da maden işletmeleri tarafından tahrip ediliyor. Bu bölge Türkiye’de en güzel ekoturizm yapılacak alanlardan biri“ dedi.
CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Bafa Gölü’nü kurtarmak için hazırlanan çalıştayın önemli olduğunu kaydetti. MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da yaşanan kirlilikle ilgili TBMM’de soru önergesi verdiklerini, her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını vurguladı.