Bahar Döneminde Yatay Geçiş Hakkı Müjdesi
Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) 2014-2015 Eğitim Öğretim yılı bahar döneminde, öğrencilere yatay geçiş hakkı vermesini değerlendiren eğitim yazarı Burak Kılanç, kurulun son sözü üniversitelerin yetkili kurullarına bıraktığını ve üniversitenin almış olduğu kararla merkezi yerleştirme puanı ile şubat ayında yerleştirme kabul etmeme hakkı olacağını belirtti.
YÖK’ten yapılan açıklamada, "Ara dönemde olunduğundan, geçmişte yaşanılan aksaklıkların tekrar yaşanmaması ve yükseköğretim kurumlarımızın kendi planlamalarında bir zafiyet meydana gelmemesi için bu konuda karar yükseköğretim kurumlarının yetkili kurullarına bırakılmıştır” ifadesi yer alıyor. YÖK’ün ara dönemde verdiği karara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve eğitim yazarı Burak Kılanç, “Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş ilk defa 2013 Eylül ayında uygulanmaya başlandı. 2014 senesinde de Ağustos ve Eylül Dönemi’nde uygulandı. Öğrenciler arasında Şubatta uygulanmasına yönelik bir beklenti ve soru vardı. YÖK bu konudaki beklentiyi olumlu olarak yanıtladı ve merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş olabileceğine karar verdi. Bu konuda önemli olan nokta yetkinin üniversitelerin ilgili kurullarına bırakılmış olmasıdır. Bir üniversite almış olduğu kararla ben merkezi yerleştirme puanı ile şubat ayında yerleştirme kabul etmiyorum diyebilir” ifadelerini kullandı.
Bu uygulamanın üniversitelerin keyfine bırakılmadan zorunlu olması gerektiğini vurgulayan Burak Kılanç, “Üniversitelerin kararına kalan bir durum söz konusu olmasaydı ve bütün üniversiteler bunu uygulamak zorunda kalsaydı diye düşünüyorum. Dayanağına bakacak olursak her sene 2 Milyonu aşkın genç, üniversite sınavına başvuruyor. Bunların arasında zamanında doğru tercih yapmayan ve bir arayış içerisinde olan bir kitle de bulunuyor. YÖK tarafından verilen bu karar, yanlış tercih, bölüm ve üniversiteye yerleştiğine inanan gençlerin önünü açmak için getirilen güzel bir uygulama ve böyle iyi bir uygulamanın YÖK tarafından uygulanması beklentileri daha fazla karşılardı” dedi.
KONTENJANIN YÜZDE 20’Sİ KADAR GEÇİŞ HAKKI VERİLECEK
YÖK tarafından yapılan açıklamada, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) kontenjanlarının yüzde 20’sine kadar sınıf seviyesinde kontenjan belirlenebileceğini ifade eden Kılanç, “Kontenjanlar konusuna değinirsek, örneğin 100 kontenjanı olan bir Hukuk Fakültesi, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıfın her birine yüzde 20 kontenjan ayıracak olursa 80 yatay geçiş kontenjanı açıklayabilir. Bu üniversitenin kendi kararı doğrultusunda gerçekleşecek bir rakam. Eğer kontenjan yüksek olursa aynı doğrultuda talep de artar. Sosyal medyadan gelen sorular dikkate alındığında yatay geçişe gençlerin ilgi gösterdiğini düşünebiliriz” dedi.
GEÇİŞ YAPACAK ÖĞRENCİLERİ NELER BEKLİYOR?
Şubat ayında öğrenci alınmasıyla ilgili kararın üniversitelerin ilgili kurumlarına bırakıldığını vurgulayan Kılanç, “Öğrenciler öncelikle, uygulama esaslarında üniversitelerin bu sürece dahil olup olmadıklarını, olacaklarsa da kaç kontenjanla dahil olacaklarını web sitelerinden takip etsinler. Bu doğrultuda öğrenciler, öncelikli olarak hedefledikleri üniversiteleri ve başvuru tarihlerini web sitelerinden incelesinler. Eğer şartları yerine getiriyorlarsa ÖSYM’nin web sitesine girip o senenin sınav sonuç ekranından sınav sonuç belgelerini bastıracaklar. Şu anda sadece kendi puanları ile nerelere gireceklerini araştıracaklar. Öğrencilerin bu süreçte araştırmacı olmaları gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Kılanç ayrıca YÖK tarafından yayınlanan Yatay Geçiş şartlarını da şu sözlerle açıkladı: “YÖK birtakım kurallar açıkladı. Birincisi merkezi puanla yatay geçiş sadece bir defa yapılabiliyor. Bu hakkı kullanıp yatay geçiş yapacakları yerden memnun kalmadıkları durumda eski bölümlerine geri dönme şansları da var. Özel Yetenek Sınavı ile bir yere yerleşenler puanları ile Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci almayan bir yere yerleşebilirler. Ancak, özel yetenekle öğrenci alan bir yere geçiş yapmak şu an için mümkün değil. İki yıllıklar için de merkezi puan şartını yerine getirmek kaydıyla yatay geçiş yapma yolu açık. Adayların bu anlamda biraz araştırmacı olup üniversitelerle yakın ilişkilerde bulunmaları onlara fayda sağlayacaktır. Liselerinde bulunan danışman ve rehber öğretmenler de yardımcı olabilir. Çünkü puanlar ve hangi puanın dikkate alınacağı ile ilgili bu kişilerin ciddi bilgi birikimi vardır.”
TERCİH MERKEZİ YATAY GEÇİŞ DÖNEMİNDE HİZMET VERECEK
Nişantaşı Üniversitesi Üniversite Tercih Merkezi olarak yatay tercih döneminde öğrencilere yardımcı olacaklarının müjdesini de veren Kılanç, “Üniversite Tercih Merkezi olarak yatay geçişle ilgili bir bilgisayar programı hazırladık. Tahminlerimize göre 15 Ocak 2014 Perşembe gününden itibaren bunu sitemizde yayınlayacağız. Öğrenciler bu sistem ile hangi yıl üniversiteye girdiklerini ve puanlarını belirterek nereleri tercih edeceklerini görecekler” dedi.