Bakan Çavuşoğlu Ve Bozkır, Ab Heyeti İle Görüştü

Bakan Çavuşoğlu Ve Bozkır, Ab Heyeti İle Görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gümrük Birliği’nin düzgün işlemesinden sorumlu taraflardan birisiyiz. Amerika-Avrupa Birliği arasındaki transatlantik ticari ve yatırım ortaklığı anlaşmasına Türkiye’nin de eklenmesi talebimizi bir kez daha burada vurgulamış olduk” dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Devlet Konukevi’nde Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Komşuluk Politikaları ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiser Johannes Hahn ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiser Hristos Stylianides ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununun çözümü için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) iradesini ortaya koyduğunu dile getirdiklerini belirterek, “Rum tarafının da aynı anlayışla olaya yaklaşmasını, suni nedenlerle terk ettiği müzakere masasına dönmesini vurguladık ve Yunanistan ile birlikte çabalarımızı konuklarımıza ilettik” dedi.
AB tarafına yeni öneriler sunduklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Dışişleri bakanları ve gayriresmi seviyedeki bakanlar toplantıları ve Dış İlişkiler Konseyi toplantılarına düzenli olarak davet edilme beklentimizi aktarma fırsatı bulduk. Avrupa birliği’nin üçüncü ülkelerle gerçekleştirdiği gibi Türkiye-Avrupa Birliği zirveleri düzenlemelerini rica ettik ve bu konudaki düşüncelerimizi dile getirdik. Karşılıklı üst düzey ziyaretlerin arttırılması konusunda ise Avrupa Birliği ile hemfikiriz” diye konuştu.
Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Gümrük Birliği’nin düzgün işlemesinden sorumlu taraflardan birisiyiz. Amerika-Avrupa Birliği arasındaki transatlantik ticari ve yatırım ortaklığı anlaşmasına Türkiye’nin de eklenmesi talebimizi bir kez daha burada vurgulamış olduk. Vize diyaloğu sürecini gündeme getirdik ve bu konudaki olumlu gelişmeleri paylaştık. Bölgedeki Suriye ve Irak’taki gelişmeleri de değerlendirdik. Aynı şekilde Ukrayna ve Kırım Tatarları’nın durumunu değerlendirme fırsatımız oldu.”
Avrupa Birliği Komisyonu’nun göreve geldikten sonra ilk ziyareti olduğunu hatırlatan Bakan Bozkır ise, üç komiserin ziyareti sırasında önemli konuları görüştüklerini vurgulayarak, “Özellikle Yüksek Temsilci Mogherini göreve geldiğinden beri olumlu mesajlarıyla, Türkiye’nin önümüzdeki dönem perspektifine güç verecek çok önemli mesajlar veriyor” dedi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini ise, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin Avrupa Birliği’ne katılımı için olumlu adımlar attığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Ortak çalışmalarımızı ve işbirliğimizi çok daha yoğun bir biçimde gerçekleştirmemiz gerektiği konusunda anlaştık. Avrupa Birliği Akdeniz’e de ulaşan bir Akdeniz Birliği, bu birlikte çalışmamız anlamına geliyor. Birlikte çalışmakla kalmayacağız uyguladıklarımıza bakacağız ve daha sorunsuz ilerlemeye çalışacağız. Farklı bakanların gelecekte farklı ortamlarda bir araya gelmesini sağlamaya çalışacağız.”
Bölgesel konuları da değerlendirdiklerini kaydeden Mogherini, “Yarın Komiser Stylianides ile kampları ziyaret edeceğiz. Türkiye’ye bu vesileyle Suriye’den gelen mültecilere ev sahibi olduğu için siyasi adımlardan dolayı teşekkür ediyorum. Sayın Başbakan Davutoğlu’nun Irak’a yapmış olduğu ziyaret de önemli. Bölgede çok önemli rol oynayabileceğini biliyorum.
Hahn, Suriye kriziyle ilgili olarak büyük insani yardımı hazırlamaya devam ediyor. 70 milyon euroluk bir destek vereceğiz. Kıbrıs konusunda bizler bu konudaki görüşmelerin yeniden başlatılmasını bir pozitif çözüme ulaşmasıyla ilgili olarak sadece Kıbrıs için değil, Türkiye-Avrupa Birliği için çözümlenmesi konusunda elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.
AB Komşuluk Politikaları ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiser Johannes Hahn ise şunları kaydetti:
“Bu konudaki çalışmalarımız, katılım müzakerelerinin hız kazanması önemli bir dönüm noktasını oluşturacak. Önümüzdeki dönem daha fazla müzakere başlığının müzakereye açılmasını bekliyoruz. Türkiye’nin bu konudaki endişelerini değerlendirme fırsatımız olacak. Aynı zamanda buradaki prensiplerimizi ve kılavuz noktaları üçüncü noktalarla anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’nin nasıl entegre olabileceğini değerlendireceğiz. Vize serbestisi ile ilgili olarak önemli gelişmeler var. Geri kabul anlaşmasının uygulanması noktasında önemli bir aşamadayız. Bu konuda atılması gereken adımlar var. Müzakere başlıkları müzakerenin bir parçasıdır.”
AB Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiser Stylianides, Avrupa Birliği’nin somut yardımı olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin sağlamış olduğu desteklere de katkıda bulunmak istiyoruz. Türkiye, Suriye’den ve diğer ülkelerden gelen mültecilerle ilgili olarak önemli bir yük altındadır. İhtiyaç duyduklarında yardım etmiştir. Avrupa, Türkiye’nin çabalarını desteklemektedir, destek verecektir” diye konuştu.
Türkiye’nin Güney Akım projesinin alternatifi olarak Yunanistan’a doğalgaz ihracatı konusunda Mogherini, çalışmalarda önemli bir koordinasyon yürütüldüğünü vurgulayarak, “Türkiye’nin rolü ile ilgili olarak bunu tartıştık. Güney koridoru ile ilgili yapılacak işbirliği hem ürünlerin çeşitlendirilmesiyle ilgili olarak, hem de enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi son derece önemli” ifadelerini kullandı.
Daha sonra basın mensuplarının soruları cevaplandırıldı. Bakan Bozkır, Hahn’ın açıklamalarına atıfta bulunarak, “Fasıl açmak müzakere sürecinin tamamı değildir. Bu sürecin devamı çok önemlidir. Türkiye tüm fasıllar açılmışçasına 8 senedir çabalarını sürdürmektedir. Biz 28 faslı açtığımızı düşünüyoruz, 14 faslı kapattığımızı düşünüyoruz” dedi.
Suriye sınırında savaşçıların engellenmesine ilişkin konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise Mogherini, “Buradaki çalışmalar devam ediyor. Tabi ki pozitif sonuçları beraberinde getirebilir. Uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışabiliriz. Avrupa Birliği’nde önleme konusunda odaklanmalıyız. Bu konudaki toplantımız olacak. Önemli bir mesaj vereceğiz. Bölgede Türkiye önemli bir aktör” cevabını verdi.
17. faslın açılmasına ilişkin soru üzerine Hahn, üye devletlerin verdiği sinyallerin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bir ya da birden fazla müzakere başlığını önümüzdeki dönem başkanlığında açabiliriz diye düşünüyorum” dedi.