Bakan Eker: “dünyada Yılda 1 Milyar 300 Milyon Ton Gıda İsraf Ediliyor”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyada yılda 1 milyar 300 milyon ton gıdanın israf edildiğini belirterek, “Bu gıdayla halen açlık çeken 1 milyar insanın karnının doyması mümkün” dedi.
Bakan Mehdi Eker, Etiler Le Meridien Otel’de düzenlenen “D- 8 5. Gıda Güvenliği Tarım Bakanları Toplantısı”na katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Eker, tarımın sunduğu potansiyellerden yeterince faydalanılmadığını belirterek, özel sektörün öneminden bahsetti. Bakan Eker, “Tarımın sunduğu pek çok potansiyelden yeterince faydalanmadığı hakikattir. Özel sektörün çalışmalarda yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle de bu toplantıya özel sektörü de davet ettik. Özel sektörler arasında ve kamu özel işbirliklerinin D-8 platformunda tarım ve gıda güvenliğinin iyileştirilmesinde elbette ki olumlu katkısı olacaktır” dedi.
“1 MİLYAR 300 BİN TON GIDA İSRAF EDİLİYOR”
Yılda 1 milyar 300 milyon ton gıdanın israf edildiğini kaydeden Bakan Eker, “Gıda israfı ve kayıplarının en aza indirgenmesi hususu da hepimiz için son derece önemli bir konudur. Dünyada yılda 1 milyar 300 milyon ton gıda israf edilmektedir. Bu gıdayla halen açlık çeken 1 milyar insanın karnının doyması mümkün. Gıda üretimi kadar belki ondan daha önemli gıda alanındaki israf ile müdahale çok daha önemli, çok daha pratik sonuç elde edilebilecek bir meseledir. Genel güvenlik ve refahın sağlanmasında temel unsur sayılan gıda güvenliği sorunu hepimizin ortak sorunudur. Bu konuda çözüm önerileri oluşturmak için D-8 ülkeleri olarak bitlikte hareket etmek gerekir” diye konuştu.
“GIDA GÜVENLİĞİ SİYASİ SORUNLARI ETKİLEMEKTEDİR”
Gıda güvenliğinin bütün ülkeleri etkilediğini belirten Eker, “Suriye’de, Filistin’de ve Irak’ta yaşanan insanlık dramları ülkelerimiz arasında yakınlaşma ve iş birliği konusunu hayati kılmaktadır. D-8 toplantısı bu anlamda daha da önem kazanmaktadır. Tarım ve gıda güvenliği konusu sadece İslam dünyasında değil, bütün dünyada yaşanan siyasi ve sosyal sorunları etkilemektedir” şeklinde konuştu.
Bakan Eker, gıda güvenliğinin hayati önem taşıdığını kaydederek, “Tarım, su ve enerji konuları 21’inci yüzyılı bütünü ile etkileyecek meselelerdir. Suyun yüzde 75’inin tarım için kullanıldığını dikkate aldığımızda mücadele alanı ikiye düşecektir. Tarım ve tarım ile ilişkili olarak gıda ve enerji konusu insanların gündemini 21’inci yüzyılda çok önemli bir şekilde etkileyecektir. Bizim gıda güvenliği meselemiz hem küresel güvenlik, barış açısından hem de kaynakların doğru kullanılması açısından hayatidir” dedi.
“AÇLIĞI TECRÜBE EDECEK NOKTAYA GELMEMEK ÖNEMLİ”
“Açlığı tecrübe edecek noktaya gelmemek önemli” diyen Bakan Eker şunları söyledi:
“Gıda öyle bir meseledir ki var olduğu sürece karnınız acıktığında eğer elinizin erişebileceği bir yerde gıda var ise insanlar onu önemsememekte. Gıdaya ihtiyaç hissedildiğinde ona erişmek zor ise o zaman esas felaket olmakta, insanlar fırın önlerinde birbirinin gözlerini çıkarabilmektedir. Böyle bir duruma düşmeden bunun önemini kavramak, ehemmiyetini idrak etmek ve ciddi çalışmalar yapmak, açlığı tecrübe edecek noktaya gelmemek önemli. Önceden gıdanın yeterli olduğu dönemde de bunu düşünmek, buna tedbir almak, adımlar atmak önemli.”