Bakan Eker: “gelecek Nesiller Güvence Altında”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Tarım arazilerinin toplulaştırılması sayesinde üretim artacak, bununla birlikte göç engellenecek ve Türkiye’yi bu yöntemle modern tarım arazi alanına getireceğiz” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Barış Aydın ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. ASİAD gibi bütün sivil toplum kuruluşlarının desteğinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Bakan Eker, heyete Türkiye’nin gıda ve tarım sektöründeki durumu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gerçekleştirilen reformlarla tarım sektörünün temel sorunlarının çözümüne yönelik kanunların çıkmasına öncülük ettiğini belirten Bakan Eker, gelecekte tarım ve hayvancılığın sürdürülebilir kılınması için başta Tarım Kanunu olmak üzere çok sayıda temel kanunun yürürlüğe girdiğini dile getirdi.
“TOPLULAŞTIRMA GÖÇÜ ENGELLEYECEK”
Türk tarımının miladının tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemek olduğunu ifade eden Eker, Türkiye’de 1961 yılından 2003 yılına kadar 450 bin hektar arazinin toplulaştırıldığını, hükümetleri döneminde ise 4 milyon hektar arazinin toplulaştırıldığını, 2 milyon hektar arazi ile ilgili çalışmanın da bu yıl sonunda tamamlanacağını söyledi. Tarım arazilerinin toplulaştırılması sayesinde üretimin artacağını, bunun göçü de engelleyeceğini belirten Eker, Türkiye’yi bu yöntemle modern tarım arazi alanına getireceklerinin altını çizdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan politikalar ve verilen desteklerle Türk tarımının son 10 yılda 23 milyar dolardan 62 milyar dolara ulaştığına işaret eden Eker, “AB üyesi ülkeler içerisinde de bu hacimle birinci sıraya yükselmiş durumdayız. Dünyada ise 7’nci büyük tarım ekonomisine sahip ülkeyiz” dedi. Son 10 yıl içerisinde verimliliği arttırmak suretiyle gerek gıda, gerek tarım hammadde ihracatının arttırılmasına katkı sağladıklarını söyleyen Eker, 2013 yılında 18 milyar dolar tarım ürünü ihracatının yapıldığını kaydetti.
“ANKARA’DA GEN BANKASI KURDUK”
Türkiye’nin ve insanlığın geleceği için milli servet alanlarımızın muhafaza edilmesi gerektiğini belirten Eker, dünyanın 3’üncü büyük gen bankasının Ankara’da kurulduğunu söyledi. Anadolu’nun dört bir yanından gelen 107 bin çeşit tohumun burada muhafaza edildiğini ifade eden Eker, Türkiye’nin biyoçeşitlilik zenginliği olan tohumlarını gen bankasında topladıklarını, bunların özelliklerini ortaya çıkarıp özel ortamlarda muhafaza etiklerini söyledi.
Tarih boyunca hayatımızdaki en değerli besin maddesinin süt olduğuna dikkat çeken Eker, "Bizim coğrafyamız koyun coğrafyasıdır. Türkiye 2002 yılından itibaren gerek hayvancılık, gerekse hayvansal ürünler açısından büyük bir değişim yaşadı. 11 yılda hayvancılığa verilen desteklerin artırılmasıyla birlikte hayvan varlığında da çok önemli oranda artış yaşandı” açıklamasını yaptı.