Bakan Eker: “türkiye, Avrupa’nın Tarımsal Hasılaya Sahip 1’inci Ülkesi Haline Geldi”

Bakan Eker: “türkiye, Avrupa’nın Tarımsal Hasılaya Sahip 1’inci Ülkesi Haline Geldi”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin tarımsal hasılasının 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıktığını ve Türkiye’nin Avrupa’nın tarımsal hasılaya sahip 1’inci ülkesi haline geldiğini söyledi.
Eker, Eskişehir’deki ziyaretleri kapsamında son olarak Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret etti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Eker, sertifikalı tohumların desteklenmesi programı ile Türkiye’nin sertifikalı tohum üretim miktarını 150 bin tondan yaklaşık 750 bin tona çıkardıklarını belirterek, Türkiye’nin 10 yılda 600 bin ton ilave sertifikalı tohum üretir hale geldiğine dikkat çekti.
“Buradaki temel mesele de şuydu” diyen Eker, “Bizim bu konuyla ilgili 2004 yılında çıkardığımız kanun bu alanda geniş bir çalışma imkanı sağladı. Bilim insanlarımız, araştırma kuruluşlarındaki araştırıcılarımız, kendi geliştirdikleri, ıslah ettikleri tohum çeşitlerini kendi isimlerine tescil ediyor ve bundan kendileri de istifade edebiliyorlar. Yani patent alabiliyorlar. O tabi bu alandaki çalışmalara çok büyük bir ivme kazandırdı. Çeşitler arttıkça, yerli tohum kaliteli tohum arttıkça Türkiye’nin üretimi de artıyor. Yani 150 bin ton sertifikalı tohum üretiminden işte 700-750 bin ton sertifikalı tohuma çıktığımızda bu Türkiye’nin üretimini de önemli miktarda arttırdı. Onun içindir ki Türkiye’nin tarımsal hasılası 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıktı ve onun içindir ki Türkiye, Avrupa’nın 4’üncü tarımsal hasılaya sahip ülkesi iken şimdi 1’inci ülke haline geldi. Bütün bu çalışmaların en önemli unsurlarından bir tanesi tohum, ama bu tohumların geliştirildiği bu enstitüler ise son derece önemli bir faaliyet, önemli bir işlev sahibi. Burada tarımın çok muhtelif konularıyla ilgili araştırmalar yapılıyor. Elde edilen sonuçlar, çiftçilerle paylaşılıyor, sahaya götürülüyor ve bütün bunlar da gerek ulusal düzeyde gerek uluslararası düzeyde Türkiye’nin değerine değer katıyor, anlam katıyor ve üretimini daha verimli, kaliteli yüksek gelir getirir hale getiriyor” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’YE DEĞER KATACAK VE TÜRKİYE’NİN ÜRETİMİNİ ARTTIRACAK FAALİYETLERİ GELİŞTİRME YÖNÜNDE ÖNEMLİ DESTEKLEME MODELLERİ GELİŞTİRDİK”
Bakan Eker, Türkiye’ye değer katacak ve Türkiye’nin üretimini arttıracak bütün faaliyetleri geliştirme yönünde önemli destekleme modelleri geliştirdiklerini anlatarak, “Biz bütün araştırma enstitülerimizi, Türk özel sektörünün de, Türk üniversitelerinin de ve bu konuda özel çalışma yapan firmaların da kullanımına iştirakine açtık. Onlar bizim altyapımızdan, buradaki enstitü laboratuvarlarımızdan, teknik elemanlarımızdan, deneme sahalarımızdan onlar da müşterek proje yapmak suretiyle istifade edebiliyorlar. Biz Türkiye’ye değer katacak, anlam katacak, Türkiye’nin üretimini arttıracak bütün bu tür faaliyetlerin hepsini geliştirme yönünde önemli destekleme modelleri geliştirdik. Bunlardan bir tanesi de Ar-Ge desteğidir. Tarım Bakanlığı özellikle son 10 yıl içerisinde bu alanda da diğer alanlarda olduğu gibi çok önemli mesafe kat etti” diye konuştu.
“BU ENSTİTÜ ULUSLARARASI KIŞLIK BUĞDAY GELİŞTİRME PROGRAMI’NIN BİR PARÇASI”
“Bu enstitü Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programı’nın bir parçası” diyen Eker, şöyle devam etti:
“Bu enstitünün önemli bir başka fonksiyonu da, dünyada küresel gıda güvenliği açısından önemli olan Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programı’nın bir parçası, partneri olarak bu enstitü kışlık buğday geliştirme çalışmalarında da faaliyet yürütüyor. Bu da küresel ölçekteki işbirliğimizi ve oradaki katkılarımızı da bu enstitü aracılığıyla da yapıyoruz.”
Daha sonra Bakan Eker, enstitüyü gezerek yetkililerden bilgi aldı.