Bakan Elvan’dan Bilgi Ve İletişim Sektörüne Ar-ge Desteği Müjdesi

Bakan Elvan’dan Bilgi Ve İletişim Sektörüne Ar-ge Desteği Müjdesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bilgi ve iletişim sektörünün diğer sektörlerin lokomotifi olduğunu belirterek, "AR-GE desteklerine başlıyoruz. Bilgi ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren yazılım firmalarımıza, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere ciddi destekler vermeye başlayacağız" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Sabahattin Zaim Üniversitesi, Aydın Üniversitesi ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) arasında yapılan "Bilişim Dersleri Revizyonu" imza törenine katıldı. İmza töreni öncesi konuşan Bakan Elvan, üniversite ile bilişim sektörü arasındaki işbirliği kapsamında yapılan çalışmaların temel amacının üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, bilgi ve iletişim sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda üniversitede öğrenci yetiştirilmesi ve istihdamının sağlanması olduğunu belirtti. Dünyada bilgi ve iletişim sektöründeki büyüme hızının dünya ortalama büyüme hızının en az 4 katı olduğuna dikkat çeken Elvan, Türkiye’de de benzer bir durumun söz konusu olduğunu dile getirdi. Dünyada mobil abone sayısının 7 milyar, internet kullanıcı sayısının ise 3 milyara ulaştığını belirten Elvan, şöyle devam etti:
"Her 1 dakikada 5 milyon video izleniyor, yine 1 dakikada 433 bin tweet atılıyor, 2.7 milyon arama yapılıyor. Bu kadar hızlı gelişen bir sektörün güçlü bir alt yapısının olması, o ülkenin gelişmesi, kalkınmasında olmazsa olmazların başında geliyor. Bu sektördeki gelişme diğer sektörlerdeki hızlı değişim ve dönüşümün tetikleyicisi demektir. Bilgi ve iletişim sektörü diğer sektörlerin lokomotifi konumundadır. O nedenle biz de bilgi ve iletişim sektörüne son derece önem veriyoruz. Önümüzdeki günlerden itibaren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak özellikle AR-GE desteklerine başlıyoruz. Bilgi ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren yazılım firmalarımız, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere ciddi destekler vermeye başlayacağız. Bu sektörün bir anlamda canlanmasına da vesile olacaktır."
"FİBEROPTİK KABLOLAR İÇİN YILDA 5 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPIYORUZ"
Geçen ay geniş bant abone sayısının 39.9 milyon olduğunu hatırlatan Elvan, bu ay ise bu sayının 40 milyon 500 bine ulaştığını açıkladı. 1 aylık bir süreçte abone sayısında 500 binlik bir artış olduğunu vurgulayan Elvan, yıl sonu itibarıyla bu sayının 44 milyona ulaşacağını söyledi. "Bu kadar hızlı bir değişim, dönüşüm yaşanıyor dolayısıyla bizim de güçlü bir alt yapıya sahip olmamız lazım" diyen Bakan Elvan, "Bu güçlü alt yapı fiber optik kabloların yatırımlarını önemsiyoruz. Yılda 5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiriyoruz ama hepsinden önemlisi nitelikli insan kaynağı. Nitelikli insan kaynağı konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Üniversiteden mezun oluyorlar ancak bilgi ve iletişim sektörünün istediği nitelikte eleman temin edemiyorlar. İşte bu protokolle üniversitelerimiz, bilgi ve iletişim sektörünün talep ettiği müfredat programı çerçevesinde öğrencileri bir programdan geçirecekler ve üniversiteden mezun olur olmaz bu öğrencilerimiz Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanlığımız tarafından işlerine yerleştirilecekler. Yani istihdam garantili bir mekanizma ve sistemi yürürlüğe koyuyoruz. Bu yolla yaşadığımız sıkıntıları çözeceğiz. Türkiye’de ciddi bir yazılımcı açığı var. Bunun mutlaka giderilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.
"2015 YILINDA TÜRKİYE’NİN EN ÜCRA NOKTASINA BİLE İNTERNET VE TELEFONU ULAŞTIRACAĞIZ"
Bakan Elvan, çok geniş bir coğrafyaya sahip olan Türkiye’nin en ücra noktasına dahi hem internet hem de telefonu ulaştırmayı hedeflediklerini ve bu çerçevede yoğun çalışmalar içerisinde olduklarını söyledi. 2015 sonu itibarıyla internet ve mobil telefon açısından ulaşılmayan hiçbir yerleşim yerinin kalmayacağının altını çizen Elvan, "Şu anda yüzde 86’ya ulaşmış durumdayız. Birçok gelişmiş ülkeyle kıyaslandığında Türkiye’nin durumu oldukça iyi" dedi.
Tüm okullarda geniş bant internet hizmetinin verilmesinin önem verdikleri bir başka konu olduğunu anlatan Bakan Elvan, "Bu konu önemli gurur kaynaklarımızdan bir tanesi. Türkiye’de sadece abone sayıları artmıyor, internet kullanıcılarının sayısı ve kullanımı süresi arttıkça indirilen ve yüklenen verinin miktarı da hızla artıyor. 2010 yılı ile 2014 yılını kıyaslayacak olursak internet trafiğinin son 4 yılda 26 kat arttığını görüyoruz. Sabit internet trafiği ise 4.4’lük kat artmış durumda. Bu artış hızla devam edecek. Biz bu artış özellikle 4G’yi 2015 yılı sonu itibarıyla devreye sokarak güçlendireceğiz. Sayısal arşiv ve sayısal oyun pazarı, bilgisayar malzemeleri, sayısal bilgilendirme ekranları, yazılım ürünleri gibi alanlarda bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalara başladık. Bu alanları ilgilendiren bir yasal düzenlemeyi önümüzdeki yıl yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.
"MOBİL BAZ İSTASYONLARININ SAYISINI 40’A ÇIKARDIK"
Acil durumlarda kullanılan mobil baz istasyonlarının kurulması ve bunların hizmete sunulması konusunda özellikle 2014 yılında yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini hatırlatan Elvan, "Acil durumlarda haberleşmenin aksamadan devam etmesini temin amacıyla şu anda uydu transmisyonunu, mobil baz istasyonlarının sayısını 40’a çıkardık. Aşağı yukarı her iki ile bir mobil istasyon olacak şekilde gerekli planlamaları yaptık" dedi.
Bakan Elvan, baş döndürücü ve hızla gelişen bilgi ve iletişim sektöründeki stratejilerin belirlenmesi ve ortak hedeflerin konmasının ortak akılla olacağını, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, ilgili kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğine devam edeceklerini belirtti.
"TÜRKİYE’NİN PETROLÜ BİLİŞİM OLACAK"
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş ise, en önemli sorunların başında nitelikli eleman sorunu geldiğini belirtti. Güneş, "Bilişim sektörünün her yıl 50 bin civarında personel ihtiyacı var, üniversite mezunu olanların sayısı 12 bin. Biz bilişim sektörü olarak 10 yılda 1 milyon istihdam ve 10 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. Devletimizin ve milletimizin destekleri doğrultusunda doğru adımlar atarsak Türkiye’nin petrolü bilişim olacağına inanıyoruz" dedi.
İmza törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın ile diğer yetkililer katıldı. Açıklamaların ardından protokol imza törenine geçilerek, karşılıklı imzalar atıldı.