Bakan Işik, Haziran Ayı Sanayi Üretim Endeksini Değerlendirdi

Bakan Işik, Haziran Ayı Sanayi Üretim Endeksini Değerlendirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye, bu yıl ihracat kanalıyla büyüyecektir. Çevre ülkelerde yaşanan gelişmelere rağmen ülke sanayisi büyümesine devam ediyor" dedi.
Bakan Işık, Türkiy? İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2014 yılı Haziran ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. 2014 yılı Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 artırdığını belirten Işık, arındırılmamış endeksin yine aynı oranda artış gösterdiğine işaret etti. Işık, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,1 artırdığını kaydetti.
Sanayi üretiminin, yılın ikinci çeyreğinde de büyümesini sürdürdüğüne dikkat çeken Işık, Haziran ayı sanayi üretiminin sanayiyi yönlendiren diğer gelişmelerle birlikte değerlendirmenin doğru olacağını belirtti.
Bakan Işık, özellikle komşu ülkelerde yaşanan gelişmelerin, tüm dünya ekonomilerini etkilediğine dikkat çeken Işık, "Doğal olarak bu gelişmelerin ekonomimiz üzerinde de çeşitli şekillerde etkileri olmaktadır. Bu gelişmeler, en büyük etkiyi ihracatımız üzerinde meydana getirmektedir. Dünya'da kaygı uyandıran gelişmelerin yaşandığı ülkeler, bizim komşu ülkelerimiz olup, ihracatımız açısından ciddi pazarlardır. Sanayi üretiminin alt kalemlerine baktığımızda özellikle ara malı üretimindeki ivme kaybında çevre ülkelerde yaşanan olayların etkisi daha net görülmektedir. Daha önceden açıkladığımız üzere bu yıl büyümenin kompozisyonu, geçen yıla göre değişmiştir. Türkiye, bu yıl ihracat kanalıyla büyüyecektir. Çevre ülkelerde yaşanan tüm bu gelişmelere rağmen ülke sanayisi büyümesine devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Gelişmiş ülke pazarlarındaki toparlanma ve ihracat pazarlarında son yıllarda yakalanan çeşitliliğin sanayicinin önünü açtığını ve belli pazarlarda yaşanan kayıpları diğer pazarlarla telafi etmenin yolunu açtığını belirten Işık, "İhracatımızın yüzde 95’inden fazlasının sanayi ürünlerinden oluştuğunu düşünürsek, burada sanayicimizin gücü ve değişen dünya şartlarına hızlı şekilde uyum sağlama yeteneği bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Her zaman belirttiğimiz gibi sanayicimiz artık eski sanayici değildir. Tüm dünyayı izleyen, riskleri doğru değerlendirebilen bir yapıya kavuşmuştur. Sanayicimizin bu başarısının en önemli etkenlerinden bir tanesi, artık ülke içinden istikrarı bozacak bir etkinin olmayacağına olan inancı, bir başka deyişle siyasi istikrara güvenidir. Bakanlık olarak sanayinin büyümesinin yanı sıra, sanayide dönüşümü sağlamak için de önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda amacımız yüksek ve orta yüksek teknoloji ürünlerin hem üretimimizdeki hem de ihracatımızdaki payını artırmaktır. Biliyoruz ki uzun dönemli katma değeri artırmanın ve rekabetçiliğimizi yükseltmenin anahtarı buradadır. Bu kapsamda Bakanlığımız ve ilgili kuruluşlarımız TÜBİTAK, KOSGEB ile birlikte Ar-Ge'ye, inovasyona ve tasarıma yönelik önemli destekler veriyoruz. Önümüzdeki dönemde bu destekleri artırarak devam ettireceğiz. Ayıca, cari açık verdiğimiz sektörlerle de özel olarak ilgileniyoruz. Bu sektörlerin gerek teknolojik ihtiyaçlarını gerekse yönetimsel ihtiyaçlarını kısa sürede sonuçlandırıp, buradaki şirketlerin hem kendi aralarında hem de üniversitelerle çalışmalarını teşvik ediyoruz. Üniversitelerimiz ile sanayicimizin bir araya gelerek oluşturduğu sinerjiyle, Türkiye, 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşılabilecektir" diye konuştu.