Bakan Işik, Kırıkkale’de Temel Atma Törenine Katıldı
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, savunma sanayinde dışa bağımlılığı azalttıklarını belirterek, “Milliyetçilik bu. Milliyetçilik akşama doğruyum dürüstüm demekle olmaz. Ülkene ne katıyorsun. Ülken için ne yaptın. Bu vatan için canını veren ecdada layık olacak hangi işi yaptın. İşte biz savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltacak tüm bu çalışmaları yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin temel atma törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Işık, savunma sanayinde yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Artık dünyada iyi bir ekonomi için üretimin önemini anlamayanın kalmadığına dikkat çeken Bakan Işık, bazen ‘üretim mi, finans mı’ tartışmaları olduğunu ancak 2008 krizinin üretime dayalı olmayan ekonomilerin sürdürülebilir olmayacağını herkese gösterdiğine dikkat çekti.
Şu anda dünyada hızlı bir üretim yarışı olduğuna vurgu yapan Bakan Işık, “Gelişmiş ülkeler bile yatırımcıları kendi ülkelerine çekmek için büyük gayret gösteriyorlar. En gelişmiş ülke olarak baktığımız Amerika Birleşik Devletleri bile artık üretim yapmayı teşvik eden pek çok mekanizmalar ard arda devreye giriyor. Böyle bir ortamda Türkiye’nin AK Parti iktidarı ile birlikte yeniden güçlenin üretim anlayışı 2008 krizi teğet geçmemize neden oldu. AK Parti’nin bu üretim anlayışı olmasaydı 2008 krizinde Türkiye ağır bedeller ödeyebilirdi. İktidara geldiğimiz günden itibaren ülkede üretim ve istihdamın artırılması için büyük çabalar sarf etti” ifadelerini kullandı.
Bir ülke için en önemli üretim alanlarından birisinin savunma sanayi olduğunu anlatan Bakan ışık, “Başbakanımızın bir sözü var ’Eğer dünya bir tek küresel devletten ibaret olsaydı hiç kuşkusuz başkenti İstanbul olurdu.’ Bütün dünyanın gözü ülkemizin gözü üzerinde. Son dönemde etrafımızdaki olayları gördükten sonra şuanda bölgemizde 5 ten fazla ülkede devlet otoritesi kayboldu. Böyle bir coğrafyada yaşıyorsak ordumuz güçlü olmalı. Ordunuzun gücü varlığınızın teminatıdır. Türkiye güçlü bir orduya sahibiz. Her yönüyle dünyanın en güçlü ordularından biri. Ordumuzu güçlü yapan en önemli unsur ise nitelikli insan unsuru. Kahramanlığı ve yüksek ahlaki değerleri tüm dünyanın dilindedir. Bu ordunun en gelişmiş silahlarla donatılması da siyasi iktidarların görevidir. 2002 yılında savunma sanayinde yerlilik oranı yüzde 24 idi. Teknoloji düşük ciddi bir oran vardı. Biz geldiğimiz ilk günden itibaren temele hedeflerinden birisi yerlilik oranını yükselteceğiz. Silahta dışa bağımlı olmaktan kurtulacağız.
Artık kendi tüfeğimizi kendimiz üretiyoruz. Kendi topumuzu kendimiz üretiyoruz. Açılışını yaptığımız duyarsız mühimmatı kendimiz üretiyoruz. Kendi füzemizi kendimiz yapıyoruz. Artık 250-300 kilometre menzilli som füzesini kendimiz yapıyoruz. 2 metre kalınlığındaki betonu delen zırhları delen mermileri kendimiz yapıyoruz. Kendi tankımızı, helikopterimizi, savaş gemilerimizi kendilerimiz yapıyoruz. Yazılımlarımız da yüzde 100 yerli. Şuanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı ekipmanın güvenlik kodlarını ancak askerlerimiz biliyoruz. Bunun önemini Körfez savaşında gördük. Artık kendi uydumuzu kendimiz yapar hale geldik. Pazartesi günü cumhurbaşkanımızın nezaretinde Türksat 6-A’nın Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusunun imza törenini yapıp çalışmalara başlayacağız.
Milliyetçilik bu. Milliyetçilik akşama doğruyum dürüstüm demekle olmaz. Ülkene ne katıyorsun. Ülken için ne yaptın. Bu vatan için canını veren ecdada layık olacak hangi işi yaptın. İşte biz savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltacak tüm bu çalışmaları yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Şuanda Savunmama sanayinde yerli üretimi yüzde geçti. Ziya paşa ne demiş eğer barış istiyorsan savaşa hazır olacaksın diyor. Barış istiyorsan savaşa hazır olacaksın. Biz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Yurtta sulh cihanda sulh prensibine gönülden bağlıyız. Herkes buna bağlı olmayabilir. Bunlarında Türkiye’den korkması lazım. Bunun içinde gece gündüz çalışıyoruz. Çalışmaya da devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Fikri Işık, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay ve protokol üyeleri organize sanayi bölgesinin temelini attı.