Bakan Kılıç’tan "şike Davası" Açıklaması

Bakan Kılıç’tan "şike Davası" Açıklaması

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Şike Davası’na yönelik, "Türk futboluna zarar vermedi dersek yanılırız. Zararların giderilmesi konusunda hep beraber, el birliğiyle geleceğe yürümemiz gerekiyor" dedi.
TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı (İHA) Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın sunduğu "Neler Oluyor" programına konuk olan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bakanlığının yürüttüğü faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kılıç, gündemde yer alan konuların yanı sıra birçok alanda hazırlanan yeni projelere yönelik dikkat çekici bilgiler paylaştı.
2 YIL İÇİNDE TOPLAM 153 GENÇLİK MERKEZİ DAHA YAPILACAK
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye’nin dört bir tarafında inşa edilen 193 gençlik merkezinde faaliyetlerin sürdüğünü anlatan Kılıç, "Şu anda gençlik merkezlerimize kayıtlı olan 900 bin gencimiz var, 1 milyona doğru gidiyoruz" dedi.
Söz konusu gençlik merkezlerinde keman, kanun, piyano gibi müzik derslerinden ebru, resim, hat gibi sanatsal çalışmaların ücretsiz olarak yürütüldüğünü dile getiren Kılıç, "Bunun yanında unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızı gençlerimize aktarıyoruz. Halıcılık ve kilim dokumanın yanında uzun zamandır devam eden Kur’an-ı Kerim ve Osmanlıca derslerimiz de var.
Kılıç, 2015 yılında 91, 2016’da ise 62 yeni gençlik merkezi inşasını tamamlayarak toplam 344 gençlik merkezi sayısına ulaşma hedefini açıkladı.
2014 yılı yaz aylarında 35 bin gencin kamplardan yararlandığını hatırlatan Kılıç, "Amacımız kamp sayısını ciddi manada artırıp 100 bin rakamını yakalamak. Gençlik kamplarında ülkemizin çok farklı yerlerinden gençleri bir araya getirerek, bu kardeşlerimiz bir arada faaliyetler yapıyorlar. Aynı gençlik merkezlerimizde yaptığımız faaliyetlerin benzerlerini deniz ve doğa kamplarında yapıyoruz" açıklamasında bulundu.
GENÇLİĞE YÖNELİK YENİ BİR PAKET ÇALIŞMASI VAR MI?
Bakan Kılıç, gençliğe yönelik yeni bir reform paketi olup olmadığına ilişkin, "Gençlik merkezleri, gençlik kampları, spor faaliyetleri, bunların hepsi bu işin bir parçası. Biz Başbakanımızla da bunları çok ciddi manada istişare ediyoruz ve onun talimatları doğrultusunda yaptığımız çalışmalarımız mevcut. Bazı şeyleri biz dile getirmekte çok heyecanlı davranmıyoruz. Ama biz bu noktada çok büyük bir heyecan içerisindeyiz" dedi.
Kredi ve Yurtlar Kurumu’da (KYK) seminer sayılarını artıracaklarını açıklayan Kılıç, "Gençlerin de bizlerden talepleri var. Biz sadece ’hadi şunu yapalım’ diye gitmiyoruz. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvurular oluyor. Örneğin ’İngilizce kursu istiyoruz, Kur’an-ı Kerim öğrenmek istiyoruz, resim, hat, piyano kursu istiyoruz’ gibi talepler olduğu zaman karşılamaya yönelik çalışmalarımız oluyor. Kredi Yurtlar Kurumu’nda aynı zamanda sportif faaliyet içerisinde olan gençlerin Diyanet İşleri Başkanlığı ile bakanlığımız arasında işbirliklerini tek çatı altında toplayıp, yaz ayında açılan Kur’an kurslarında genç kardeşlerimizin spor faaliyetlerde de bulunmalarını bir araya getiriyoruz" şeklinde konuştu.
Gençlere güveninin tam olduğunu söyleyen Kılıç, "Biz onlara gerekli donanımı vermekle görevliyiz. Bunu da elimizden geldiği ölçüde yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Hiçbir zaman kolay işler size haz vermez, önemli olan zor işler" dedi.
TBESF’NİN FAALİYETLERİNİ DURDURMA KARARINA SON NOKTA
Bakan Kılıç, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun (TBESF) faaliyetlerini "ödenek yetersizliği" gerekçesiyle durdurma kararı almasına da açıklık getirdi.
"Benim elimdeki veriler bir ödenek sıkıntısıyla ilgili tespiti desteklemiyor" diyen Kılıç, "2013 yılının faaliyetleri için Bedensel Engelliler Federasyonu’nun kullandığı maddi kaynak 4 milyon liraydı, 2014 yılında kullandığı kaynak 4.8 milyon lira. Dolayısıyla ben burada ödenekle alakalı bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Konunun detayıyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.
"7 GÜN YAŞAYAN STATLAR ÇALIŞMASI BAŞLATTIK"
Türkiye’de ne kadar spor tesisine ihtiyaç duyulduğuna yönelik Kılıç, "Yeni bir çalışmayı başlattık. Spor salonlarımız, spor tesislerimiz ve statlarımızın yaşayan tesisler haline gelmesi özellikle statlar için ben ’yaşayan statlar’ tabirini kullanıyorum. Yani statları 7 gün yaşayan yerler haline getirmeyi amaçlıyoruz" açıklamasında bulundu.
Kılıç, yapılan yeni statların zarar vermeyecek şekilde, konserler için de diğer ticari faaliyetler için de kullanılabileceğini dile getirdi.
2015 YILINDA HİZMETE AÇILACAK STATLAR
2015 yılında Bursa, Konya, Trabzon, Gaziantep ve Eskişehir’de yapılacak statların hizmete açılacağı müjdesini veren Kılıç, "Ankara’ya yapılacak statla ilgili önümüzdeki günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımızla bir araya geleceğiz. Bu konularda onun da önerileri var bizim de görüş ve önerilerimiz var. Ankara’nın bu konuda eksikliklerini gidereceği" dedi.
TFF’NİN YABANCI OYUNCU SINIRLAMASINI KALDIRMASI
Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) aldığı kararla yabancı oyuncu oynatma hakkının 11’e çıkarılmasını da değerlendiren Kılıç, "Süreç içerisinde nasıl bir geri dönüşüm olduğunu göreceğiz. Eski uygulama ile yeni uygulama arasında nasıl bir fark olacak hep birlikte göreceğiz. Bu karar TFF ile kulüpler arasında alınan bir karar" dedi.
GENÇLERİN UYUŞTURUCU KISKACINDAN KURTARILMASI
Bakan Kılıç, son yıllarda sentetik uyuşturucuların gençler arasında kullanımının artmasıyla ilgili tehlikeyi de ele aldı.
Kılıç, şöyle devam etti:
"Geçmişte uyuşturucu kullanıp tedavi olmak isteyen gençlerle oturup konuştuk, sohbet ettik, onlara belirli proje desteği de veriyoruz. Çok erken yaştan çok ağır uyuşturucu maddeyle tanışmış olan gençlerimizle bir arada olduk. Uyuşturucu hep beraber, millet olarak ele ele, kol kola mücadele etmemiz gereken bir alan. Herkesin sorumluluk alması gerekiyor. Benim de çocuklarım var. Yani ailelerin, anne ve babanın çocukların üzerindeki vereceği desteği hiç kimse veremez. Bir her türlü desteği vereceğiz ama o zehir bir kez vücuda girdiği zaman kurtuluşu çok zor. Her an bir mücadele içerisinde oluyorsunuz. Gönül ister ki hiçbir gencimiz bu illetle karşılaşmasın ama olduktan sonra da bu işin ilacı aile sevgisi" ifadelerini kullandı.
MİLLİ TAKIMIN PERFORMANSI
A Milli Futbol Takımı’nın performansıyla ilgili soru üzerine Kılıç, "Mili Takım sadece bir unsur olarak düşünülmemeli. Milli Takım değişik kulüplerden gelen futbolculardan oluşan bir ekip. Bunların hepsinin değerlendirilmesi gerekiyor. Kulüplerimizin sıkıntılarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biz her konuda bu işin içindeyiz ve görüşüyoruz. İyi de bir diyalog ortamımız var. Kulüpler Birliği’yle toplantılarımız oldu, kulüplerle görüşmelerimiz oluyor. Kulüpler Yasası’yla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda belli bir taslağımız oluştu. O taslak tekrar inceleme noktasında. Biz de bu çalışmalar içerisinde katkımızı veriyoruz" açıklamalarında bulundu.
HAKEM HATALARI
Hakem hatalarına yönelik yeni tedbirler alınıp alınmayacağına ilişkin Kılıç, "Hata olabilir ancak şüphesiz olmasın tabi. Ben Antalya’da Merkez Hakem Kurulu (MHK) toplantısına katıldım. Bunun için hep beraber çalışmamız lazım. Tek açıdan çıkıp da ’hep hakemler’ deyip bu işi çözemeyiz" diye konuştu.
ŞİKE DAVASINDA SON DURUM
Bakan Kılıç, "Şike Davası"yla işleyen sürecin Türk futboluna aradan geçen dönemde darbe vurup vurmadığına ilişkin görüşünü dile getirdi.
Kılıç, "Devam eden yargılama süreciyle alakalı bir durum var, bitmiş olan bir farklı süreç var. Tabii ki zarar vermedi dersek yanılırız. Zarar verdi tabii ki ama zararlarının giderilmesi konusunda hep beraber, el birliğiyle geleceğe yürümemiz gerekiyor. Türk futbolunun gerilemesinde şike sürecinin etkisi mutlaka olmuştur" ifadelerini kullandı.
PARALEL YAPI VE ÖĞRENCİ YURTLARI
Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) olarak şu anda 400 bin öğrenci kapasitesine ulaştıklarını açıklayan Kılıç, "Son 1 yıl içerisinde KYK, 100 bini aşkın kapasite artırımı yaptı. Bu sene ilk kez başvurularda karşılama oranını yüzde 50’nin üzerine taşımış durumdayız. Bu gerçekten ciddi bir rakam. Geçmişteki rakamları değerlendirecek olursak çok farklı bir noktaya geldik. Sürekli kaliteyi, verdiğimiz destekleri artırıyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçim sürecinde yaşananları hatırlatan Kılıç, şu açıklamalarda bulundu:
"Paralel yapının yurtlarında Cumhurbaşkanımız aleyhine yaptırılan bir takım faaliyetlerden bahsedildi, bunlar doğru değil. Yurtta siz bir barınma sağlıyorsunuz. Bununla beraber öğrencilerimizin üniversitelerini rahat bir şekilde sağlamayı amaçlıyorsunuz. Aynı zamanda öğrencilere akademik ve sosyal hayatlarına destek vermek için bu hizmet ortaya konuyor. Bu anlamda çalışmanız gerekiyor. Bizim yaptığımız budur, bunu da yapmaya devam edeceğiz. Bizim yurtlarımızda kalan öğrencilerimize beslenme yardımımız var. Kredi ve burs çalışmaları devam ediyor. 2015 yılında kredi ve burs miktarını 330 liraya yükselttik. Günlük beslenme yardımını da 8 liraya çıkarttık. Ülkemizin birçok yerlerinde yeni yurtlarımız devreye giriyor. Biz kiralama yöntemiyle ön protokolümüzle aynı zamanda kendi inşa ettiğimiz yurtlarımızla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu yılbaşı itibarıyla 400 bin kişilik kapasite hedefini gerçekleştirdik. 365 bin üniversite öğrencimiz yurtlarımızda kalıyor. 2015 yılı için şimdiden 65 bin kapasiteyle Ağustos ayı itibarıyla hazır hale geleceğiz. 500 bin rakamını iyi bir rakam olarak hedefliyoruz. Başvurular anlamında çok ciddi karşılama oranına ulaştık. Ben gerçekten inanıyorum ki KYK olarak şu anda gerçekten iyi bir noktaya geldik. Bütün yurtlarımızın standartları yükselmeye başladı."
2016 RİO OLİMPİYATLARI
Rio Olimpiyatları’na 1 yıl gibi kısa bir süre kalmasına ilişkin Kılıç, "Önümüzde bir planlı, programlı giden bir takım hedefler var. Sporcu kardeşlerimizin çalışmalarını yakından takip ederek ve gerekli desteği vererek yolumuza devam ediyoruz. Rakiplerimizi takip ediyoruz, oyuncularımıza psikolojik destek veriyoruz" dedi.
DOPİNGLE MÜCADELE
Kılıç, dünya sporunun yüz karası "doping" konusunda ise Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) Başkanı Sir Craig Reedie’nin bu yaz içerisinde İstanbul’da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, "Türkiye dopingle mücadelede doğru yolda, dopingle mücadele etmek isteyen ülkeler Türkiye’yi kendilerine örnek alsın" sözlerini hatırlattı.
"Dopingle çok ciddi mücadele ediyoruz, çok iyi noktaya geldik" diyen Kılıç, "Yapanın yanına kar kalmaz ama sadece yapanın değil yapmaya vesile olanın ve dopingi Türkiye’ye getirenin yanına da kar kalmaz. 2015’te uygulamaya giren kurallar zaten çok sert. 4 yıla kadar men cezası var. Bir sporcunun bu cezayı alması spor hayatından bitmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
UEFA’NIN FİNANSAL FAİR-PLAY KURALLARI
Türk takımlarının Avrupa kupalarından UEFA finansal fair-play kuralları açısından men edilmesi konusunda da düşüncelerini açıklayan Kılıç, "Bizim bu kriterleri beklemeden kendi içimizde yapmamız gerekenler var. Çalışmalar yapıyoruz. Her şeyi tek taraflı olarak düşünmememiz gerekiyor. Ben Gençlik ve Spor Bakanı olarak bu noktada icra makamındayım ama kulüp başkanı değilim. Onlar da iyi bir çalışma ortamı içerisindeler, birbirleriyle bunu konuşuyorlar, sıkıntıların farkındalar. Biz de bu noktada kulüplerimize destek olacağız. Umarım en kısa zaman bu konuların nasıl çözümleneceğiyle ilgili bir plan ortaya koyarlar" dedi.
YUNANİSTAN’DAKİ SEÇİMLER
Yunanistan’ın ilk radikal sol partisi Syriza’nın zaferini ve Yunanistan’ın yeni Başbakan’ı Aleksis Çipras’ı değerlendiren Kılıç, "Demokratik bir seçimin, vatandaşların temsili iradesi olarak Yunanistan’da yeni hükümet kurulmuş ve iş başına gelmiş durumda. Umarız bu seçimin ardından Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilere katkılar sunacak çalışma ortamımız olur. Biz, her seçilen hükümetle yoluna devam etme niyetindeyiz" dedi.
Kılıç, Yunanistan’daki seçim sonuçlarının Türkiye’deki sol partilerde de geniş yankı uyandırması ve yaklaşan genel seçim öncesi ana muhalefet partisi başta olmak üzere diğer partilerde heyecan yaratmasına ilişkin, "Yunanistan’da öyle bir sonuç çıktı, Türkiye’de de böyle bir sonuç çıkar’ demek teorik bir şey. Pratikte Türkiye’deki siyasi hayata baktığımız zaman şuanda elimizdeki verilere göre AK Partimizin oy oranıyla ana muhalefet partisinin oy oranı arasında çok büyük fark var" ifadelerini kullandı.
Seçme ve seçilme yaşının 18’e indirilmesi konusunda çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Kılıç, "Biz gençlerimize güveniyoruz. Şu anda AK Parti içerisinde çok genç arkadaşlarımız var. Ben de onlardan birisiyim. Sayın Cumhurbaşkanımızla o zaman Başbakanımız olarak göreve başladığımda 27 yaşındaydım. Gençlerin bu çalışmalar içerisinde yer alması ancak katkı sağlar. Gençlik teşkilatlarının ve gençlik içerisinde siyaset yapanların önünü açmanın ne gibi zararları olabilir?" dedi.
BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI
Bakan Kılıç, gündemdeki başkanlık sistemi tartışmalarına yönelik düşüncelerini açıkladı.
Gençlik ve Spor Bakanı olarak başkanlık sistemi tartışmalarına farklı bir noktadan bakan Kılıç, şunları kaydetti:
"Biz yeni bir düşünce söylüyoruz. Hemen karşısında ’şu olursa böyle olur’ tavrını görüyoruz. Herhalde muhalefetin yaklaşımı bu. Yani AK Parti bir şey söyleyecek, biz de bunun aksini söyleyeceğiz. Sonuçta bizim yapacağımız şey besbelli ortada. Türkiye’de başkanlık sistemi daha önce de konuşuldu bugün de konuşuluyor. Bu tartışmaların muhalefet tarafından sloganik bir biçimde eleştirilmesinin değerlendirmesini vatandaşlarımıza bırakıyorum... CHP, MHP VE HDP’nin farklı açıklamaları var. Siyasi tartışmayı rejimle veya başka bir konuya çekmenin hiçbir anlamı yok. Türkiye, bir cumhuriyettir. Yani biz cumhuriyetimizi korumuşuz, bugüne kadar getirmişiz, 2023’te cumhuriyetimizin 100. yılına gidiyoruz. Bizim amacımız, vatandaşa daha iyi hizmet nasıl götürürüz onu peşindeyiz. Türkiye’yi daha iyi bir noktaya nasıl taşırız, bunu çalışması içerisindeyiz. Türkiye’de bazı değişiklikleri yaptığınız zaman hep ’bu rejim değişikliği olur’ deniyordu. Böyle bir şey yok."