Bakan Zeybekci: “gümrük Birliği Antlaşması Yenilenmelidir”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin bugüne kadar Amerika ile hiç ticari ortaklık kurmadığını belirterek, “Ekonomik ortaklık tabanına dayanmayan hiçbir stratejik ortaklık bizim için artık inandırıcı değildir" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Aydın 1. Ekonomi Zirvesinde Türkiye ve dünyada yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Dünyanın ticari ve ekonomik haritasının yeniden şekillendiğini ifade eden Bakan Zeybekci, Türkiye’nin hedefinin değişen dünya ekonomik haritası içerisinde yer almak olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB ve Gümrük Birliği Antlaşmalarına sahip olan tek ülke olduğunun altını çizen Zeybekci, “Maalesef Gümrük Birliği Antlaşması sebebiyle Avrupa Birliğiyle sahip olduğumuz bu yapı bizi çok rahatsız ediyor. Gümrük Birliği gidip üçüncü dünya ülkeleriyle serbest ticaret antlaşması yapıyor, o ülke Türkiye’den otomatikman tüm hakları elde ederken; biz o ülkeden o hakları elde edemiyoruz. Hiçbir egemen ülkenin böyle bir antlaşmaya imza atmaması gerekiyor. Ama devlette devamlılık esastır. Zamanında imzalanmış. 1995 yılında imzalanmış, 96’da yürürlüğe girmiş ve o gündür bu gündür devam ediyor. Ancak en son geldiğimiz noktada Amerika ve 28 Avrupa ülkesi TİTİP antlaşmasını imzalar ve 2017’de yürürlüğe girerse Amerika, Avrupa Birliği’nden elde ettiği tüm hakları TİTİP üzerinden de elde ettiği zaman eğer Türkiye, ABD’den de aynı hakları elde etmediyse bizim AB ile bu Gümrük Birliği Antlaşmasını sürdürmemiz imkansız hale gelebilir. Bu yönde inanılmaz bir çalışma içerisindeyiz. Farkına vararak başlattığımız bu çalışmalar resmi belgelere geçti. Onun için Gümrük Birliği Antlaşması yenilenmelidir. Anlaşma güncellenmeli, bu haksızlık giderilmeli ve Türkiye karar mekanizmasında yer almalıdır” dedi.
“1 YAPANA 3 İLE CEVAP VERECEĞİZ”
Türkiye’nin TİTİP’in içersinde yer alabilmek için Amerika’yı zorladığını kaydeden Zeybekci, Yeni Türkiye’nin ekonomik hedefleriyle ilgili olarak şunları söyledi:
“Türkiye, o anlaşma ve çevrenin içerisinde değilse biz tedbirlerimizi almak zorunda kalırız. Ticaret Bakanlığımızla birlikte bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye ile ABD bugüne kadar çok iti müttefik oldu, stratejik ortak oldu, askeri anlamda büyük ortaklıklarımız oldu. NATO’da yer aldık. Adını ne derseniz deyin; hep en üst, en en enlerle her şey olduk da biz ABD ile hiç ticari ortak olamadık. Hiç ekonomik ortak olamadık. Burası artık 5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olan bir Türkiye değil. Burası artık 500 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olan bir Türkiye. Öncelikleri farklı hale geldi. Ekonomik ortaklık tabanına dayanmayan hiçbir stratejik ortaklık bizim için artık inandırıcı değildir. Tarlada benimle, sofrada … ; yok öyle şey. Onun için tüm dünyaya, Amerika’ya da, Kanada’ya da, başka ülkelere de söylüyoruz. Anti damping, engelleme ve Türkiye’nin ticaretinin önüne bariyer koyanlara 1 yapana 3 ile cevap vereceğiz. Ve bunu da yapıyoruz.”