Bakan Zeybekci’den Cep Telefonu Fiyatlarına İlişkin Açıklama

Bakan Zeybekci’den Cep Telefonu Fiyatlarına İlişkin Açıklama

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, cep telefonlarında fiyat artışı yaşanacağı iddialarına ilişkin, “Üzerine getireceğimiz tedbir ne olursa olsun firmalar onu absorbe edecektir” dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, ihracat, büyüme, ihracat teşvikleri konuları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İhracat ve teşvikle ilgili açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Zeybekci, Türkiye olarak derin kapsamlı yapısal bozukluklarla mücadelenin daha zor olduğunu, enflasyonla mücadelenin daha kolay olduğunu belirtti. Zeybekci, “Türkiye’nin büyümesi, üretimini arttırması, istihdamını arttırması, ihracatının öz kaynakların daha fazla kullanılarak arttırılması önemlidir. Bu şekilde yapısal olarak enflasyonla mücadele edilebileceğini, arzı artırarak, büyümeyi artırarak, istihdamı artırarak, enflasyonla mücadelede daha sağlıklı olduğuna inanıyoruz. Enflasyon rakamları ile beklentiler iyidir. 2015 yılı sonu itibariyle yüzde 6’lar seviyesinde bir enflasyon seviyesi son derece olumlu karşılanır” dedi.
Bakan Zeybekci, ABD’nin Türk demir çelik ürünlerine anti-damping soruşturması başlatmasına yönelik olarak da, “Siyasi bir karar olamaz. Müttefikimiz ABD Ticaret Bakanı’na Türk çelik ürünlerinin birinci soruşturmada sıfır, ikinci soruşturmada sıfır çıkması, üçüncü soruşturmada Ereğli Demir-Çelik’ten alınan çeliğin devlet desteği var gibi çok zorlanmış, ilave edilmiş bir karar” şeklinde konuştu.
Cep telefonlarında Türkiye’de başarılı şekilde üretim olduğunu belirten Zeybekci, 12 milyon cep telefonu satıldığını ifade ederek, “Biz bildiğimiz popüler markaları Türkiye’de üretim yapmaları için davet ediyoruz. Yüzde 5, 10’da olsa üretiminin Türkiye’de yapılabileceğine inanıyoruz. Bu sektörün zarar görmesini önlemek için bize başvurular var. Soruşturmada başladı. Çok kısa sürede soruşturma tamamlanacak. Fiyatlar önümüzdeki günlerde artacak. Asla, üzerine getireceğimiz tedbir ne olursa olsun firmalar onu absorbe edecektir” diye konuştu.
Lüks tüketimde vergi ile birlikte tüketimin azalacağı iddialarına yönelik olarak Zeybekci, vatandaşların istediği ürünü tüketebileceğini vurgulayarak, “Türkiye olarak biz bunları üreten ülke olamıyorsak, muasır medeniyet yürüyüşümüzü gerçekleştirmemiz mümkün değil. Buradaki amacımız, eğer bir koruma önlemi adında bir tedbir getiriyorsak, Türkiye’deki sanayiyi korumak, sanayiyi teşvik etmek amacıyla yapıyoruz. Bir yere kadar onları koruduktan sonra onların dünyada rekabet etmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de en çok tarımda koruma duvarlarının olduğunu ifade eden Zeybekci, Türkiye’nin uluslararası arenada rekabet edecek ürünler çıkarmasını istediklerini kaydetti. Dahilde İşleme Rejimi’ne (DİR) ilişkin olarak ise Zeybekci, DİR belgelerinin Ekonomi Bakanlığı tarafından verildiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Yine aynı yerde, aynı mekanlarda ihracatçı birlikleri ile birlikte devam edeceğiz. İhracatçı birliklerimiz dahil olacak. Bakanlığımızın bu işi yapan bölge ve şube müdürlükleri dahil olacak. Açan ile kapatan arasında entegrasyon olacak.”
Türkiye’nin metalürji stratejisine işaret eden Bakan Zeybekci, “Bizim bu alanda teşvik sistemi kurmamız lazım. Demir-çelik yatırım teşviki, bunu sağlar hale geliyoruz” şeklinde konuştu.
Zeybekci, cep telefonlarıyla ilgili anti-damping uygulamasının yapılıp yapılmadığının araştırılacağını söyleyerek, daha sonra duruma bakılacağını ifade etti.
Destekleme Fiyat İstikrar Fonu yardımlarına ilişkin olarak ise 1.1 milyar TL yardım yaptıklarını söyleyen Bakan Zeybekci, sağlık turizmine ilişkin bin dolar ulaşım desteği verdiklerini kaydetti.