Balıkçıları Fırtınanın Ardından Troller Vurdu
Aydın’da, fırtına nedeniyle iş yapamayan balıkçılar, balık neslini tükettiğini iddia ettikleri trol avcılığının yasaklanmasını istiyor.
Ege Denizi’nde devam eden olumsuz hava koşulları nedeniyle Didim ve Kuşadası’ndaki balıkçılar son günlerle iş yapamaz hale geldi. Kıyıdaki balıkçı barınaklarına sığınan tekneler, fırtına nedeniyle denize açılamadı. Fırtınaya rağmen yakın bölgelerde avlanmaya çalışan balıkçılar, olumsuz hava nedeniyle balıkların yüzeye çıkmaması nedeniyle umduğunu bulamadı. Geçen yıla göre daha az balık çıktığına işaret eden balıkçılar, bu durumdan sorumlu tuttukları trol avcılığının yasaklanmasını talep etti.
Balık sezonunun yeni başladığını ifade eden Güzelçamlı Su Ürünleri ve balıkçılık Kooperatifi Başkanı Ali Tekintaş, geçen yıla göre çok fazla bir balık çıkmadığını söyledi. Balık miktarından büyük düşüş yaşandığını belirten Tekintaş, “Bunun en büyük sebebi körfezimin çok küçük olmasına rağmen burada birçok trolün burada avlanmasıdır. Yıllardır mücadele etmemize rağmen, trollerin yasaklanmasını sağlayamadık. Dünyanın eşi benzeri olmayan harikalarından olan Büyük Menderes Milli Parkı’nın 200 metre yakınına kadar troller serbest bir şekilde çekiş yapabiliyor. Küçük balıkçıya 200 metreye kadar balık avlamak yasaklanmış durumda. Troller balıkların üreme sahalarındaki yuvaları ve üreme zamanında yavru balıkları kökünden kazıyıp götürüyor. Balık neslini yok ediyorlar. Bunun önüne geçilebilmesi için trollerin yasaklanması gerekiyor” dedi.
Balıkçıların her sabah evine ekmek götürebilmek için denize açıldığına işaret eden Tekintaş, “Tekneler günlük ortalama 50 ila 100 kilo arasında balık yakalıyor. Küçük tekneler ise 2 kilodan 10 kiloya kadar balık tutabiliyor. Bazen bir hafta hava esiyor, 2-3 gün hava güzel oluyor. Bir balıkçı havalar iyi giderse ayda askeri ücret seviyesinde bin - bin 500 TL para ancak kazanabiliyor. Mazotu ve kumanyasını da çıkarınca balıkçılarımıza pek fazla bir şey kalmıyor” şeklinde konuştu.
Daha önce gemici ehliyetleri olduğu halde yapılan düzenlemeyle ehliyetlerin 5 yılda bir değişmesine tepki gösteren balıkçılar, İzmir’in Urla ilçesinde düzenlenen kursa katılmak zorunda kaldıklarını söyledi. 5 yılda bir kurs için 10-12 gün zaman ve 600-700 TL para kaybı yaşadıklarını savunan balıkçılar, ehliyet değiştirme uygulamasından vazgeçilmesini talep etti.