Başbakan Yardımcısı Babacan, Düşük Gelirli Ülkelerin Büyükelçileri İle Bir Araya Geldi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin G-20 başkanlığı döneminde G-20’nin 6 çalışma gücünü belirlediklerini belirterek, “Krizden sonra ülkelerin mali problemleri ortaya çıktı. Birçok ülkenin yatırımları destekleyecek bütçeleri yok. Yatırımı destekleyecek bütçesi olan ülkeler daha fazla yatırım yapmalılar” dedi.
Babacan, düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerin Ankara büyükelçileri ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Türkiye’nin 2015 yılında G-20 başkanlığını yapacağını hatırlatan Babacan, Türkiye’nin üç konuya eğileceklerini, bunların kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olduğunu kaydetti. Babacan, kapsayıcılık alanında ekonomik büyümeye bakıldığında büyüme oranlarının sayısal verilere dayandığını söyleyerek, bakılması gerekenin büyümenin kalitesi olduğunu vurguladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Büyümenin kalitesine baktığımızda bizim yıl boyunca üzerinde duracağımız kapsayıcı büyüme çok önemlidir. Bir ülke yüzde 3, yüzde 5 büyüyebilir. Bu büyüme toplumun her kesimini etkiliyor mu, büyüme rakamları işsizliğin düşmesine yardımcı oluyor mu, gelir dağılımına yardımcı oluyor mu, halk daha iyi sağlık ve eğitim hizmetleri alabiliyor mu” dedi.
Babacan, Küçük ve Orta Ölçekteki İşletmeler’in (KOBİ) önemine değinerek, G-20’nin 6 çalışma gücünü belirlediklerini ve bunların ticaret, iş gücü, yatırım, finans, yolsuzluk ve KOBİ’ler olduğunu ifade etti. Babacan, “G-20 gibi B20’ye baktığımızda büyük şirketlerden oluştuğunu görüyoruz. KOBİ’ler kendilerini gerektiği kadar temsil edemiyorlar. B20’den istediğimiz, var olan beş çalışma grubuna bir ilave yapmak istedik, KOBİ’ler. Beş çalışma grubu ticaret, iş gücü, yatırımlar, finans, yolsuzluk. KOBİ çalışma grubunu ekledik. Dünya Ticaret Örgütü’nden KOBİ Platformu oluşturmasını istedik. Biz bunun kalıcı bir platform olmasını istiyoruz, sadece Türkiye başkanlığı için istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Reformların uygulanmasına değinen Babacan, “Eğer bütün ülkeler reformları gerçekleştirirlerse, dünya GDP’si beş yıl içinde yüzde 2 daha yüksek olacaktır” diye konuştu.
Üçüncü aşamanın yatırımlar olduğunu vurgulayan Babacan, şunları dedi:
“Altyapı yatırımları kamu tarafından yapılıyor. Krizden sonra ülkelerin mali problemleri ortaya çıktı. Birçok ülkenin yatırımları destekleyecek bütçeleri yok. Yatırımı destekleyecek bütçesi olan ülkeler daha fazla yatırım yapmalılar. Yatırımı destekleyecek bütçeleri olmayan ülkeler için kamu özel sektör projeleri önemlidir.”