Başkan Karataş 7 Aylık Faaliyetlerini Değerlendirdi

Başkan Karataş 7 Aylık Faaliyetlerini Değerlendirdi

Çorum’un Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Osmancık’ı önümüzdeki yıllarda alt yapı sorunlarını çözmüş ve güçlü ekonomisiyle daha yaşanabilir bir şehir haline getireceklerini söyledi.
30 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’den Osmancık Belediye Başkanı seçilen Hamza Karataş, düzenlediği basın toplantısıyla 7 aylık çalışmalarını değerlendirdi. Mahalle muhtarlarının da hazır bulunduğu toplantıda Karataş, bugüne kadar yaptıkları yatırımlar, projeleri ve hedefleri hakkında sunum yaptı.
Yerel seçimlerin ardından büyük bir çalışma performansı sergilediklerini kaydeden Başkan Karataş, 7 ay gibi kısa bir sürede içme suyu hatları ve kanalizasyon gibi alt yapı çalışmaları ile 8 mahalleyi kapsayan geniş bir alanda sıcak asfalt ve parke taşı gibi üst yapı çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Başkan Karataş, bu süre içerisinde ilçenin geleceğine yönelik kentsel dönüşüm, içme suyu göledi, sel projesi, Organize Sanayi Bölgesi, yeni imar planları gibi çok büyük projelerin ihale sürecini de başlattıklarını açıkladı.
İlçenin alt yapı projesinin seçim sürecinden önce tamamlanamadığını kaydeden Başkan Karataş, “Göreve başladığımızda ilçemizde başlatılan alt yapı projesi kapsamında kanalizasyon hatları tamamlanmış ancak içme suyu hatları ve yağmur suyu hatları eksik kalmıştı. İlk olarak bütün yoğunluğumuzu yarım kalan çalışmalara verdik ki bir an önce vatandaşlarımız bu hizmetlere kavuşsun istedik. Çünkü bu çalışmalar ne kadar geç tamamlanırsa asfalt o kadar gecikecek ve vatandaşlarımızın mağduriyeti devam edecekti. Kısa bir süre içerisinde yağmur suyu hatlarını ve içme suyu hatlarını tamamlayarak alt yapı ile ilgili çalışmaları tamamladık. Bu kapsamda yaklaşık 5 bin metre yağmur suyu hattı, 25 bin metre de içme suyu hattı yatırımı yaptık. Tabi içme suyu hatları ile birlikte inşaatı başlayan 2 bin metreküplük ve bin metreküplük iki su deposu da tamamlandı.” dedi.
Alt yapı yatırımlarının maliyetine de dikkat çeken Başkan Karataş, bu hizmetlerin önemli maliyetler getirdiğini belirterek, 7 ayda alt yapı ve içme suyu çalışmalarına yaklaşık 4 milyon TL yatırım yapıldığını bildirdi. Alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından sıcak asfalta ağırlık verildiğini kaydeden Başkan Karataş, alt yapısı tamamlanan bölgede sıcak asfalt çalışmalarının da tamamlandığını kaydetti. İlçedeki 150 cadde ve sokağın asfaltlanması için 37 bin ton sıcak asfalt kullanıldığını kaydeden Karataş, göreve geldikleri günden bugüne kadar asfalt çalışmaları için 5 milyon 750 bin TL yatırım yapıldığını söyledi.
Karataş, ilçe tarihindeki en kapsamlı asfalt çalışmasını gerçekleştirdiklerini belirterek “Alt yapı projesi nedeniyle 8 mahallede toplam 150 cadde ve sokakta çalışma yapılmıştı. Bu yolların asfaltlanması için 29 kilometrelik bir proje hazırlanmıştı. Seçimden önce çalışmanın yaklaşık 2 kilometresi gerçekleştirilmişti. Seçimlerden sonra görevi devraldığımızda asfalt çalışmalarına hız verdik. Son 7 ay içerisinde 27 kilometre sıcak asfalt yaptık. Böylelikle kış gelmeden önce çalışmaları tamamlamış olduk.” diye konuştu.
Asfalt yapılamayan dar sokaklarda ise 8 bin metrekare bordür çalışması yapıldığını ifade eden Başkan Karataş, “Alt yapısı tamamlanan cadde ve sokaklarda asfalt çalışması yapılırken bazı ara sokakları asfalt yapmak mümkün olmadı. Çünkü dar sokaklarda asfalt makineleri çalışamıyor. Bu tür sokaklarda ise parke taşı çalışması yaptık. Son 7 ay içerisinde 8 bin metrekare parke taşı yapıldı. Asfalt çalışmalarının tamamlanmasının ardından yoğunluğu parke taşına verdik. Çalışmalarımız sokakların kullanım önceliğine göre devam ediyor. Ayrıca 12 bin metre de bordür çalışması yapıldı” ifadelerini kullandı.
Osmancık Belediyesinin araç parkını güçlendirmeye devam ettiklerini ifade eden Başkan Karataş, ilçenin acil ihtiyacı olan iki itfaiye aracını hibe yoluyla belediyeye kazandırdıklarını belirtti.
Yangınlarda ve kurtarma çalışmalarında yeni araçların hayati önem taşıdığını vurgulayan Karataş “Afetlerde en önemli müdahale kurtarma çalışmalarıdır. Yeni kurtarma aracımızın üzerinde 30 metrelik merdiven bulunuyor. 360 derece her yöne dönme kabiliyeti sayesinde görüş açısı olmayan arka cephelere bile ulaşmak mümkün hale geliyor. Merdiven üzerinde kurtarma işlemini hızlandıracak bir asansör bulunuyor. Acil durumlarda araçtan elektrik temini de yapılabiliyor. Böylelikle kurtarma noktasında daha kaliteli ve daha hızlı hizmet vermiş olacağız. Küçük itfaiye aracımız ise daha hızı müdahale imkanımızı artıracak. İtfaiye araçlarımız çok büyük olduğu için köylerde çıkan yangınlarda ulaşımda güçlük çekiyorduk. Ayrıca bazı dar sokaklarda da müdahale şansımız azalıyordu.Böyle bir ihtiyacımızı karşılamak üzere de 2,5 ton kapasiteli itfaiye aracımızı temin ettik. Köylerimizdeki yangınlara daha hızlı ulaşacak ve en azından takviye ekipler gelene kadar ön müdahale yapılmış olacak. Bu nedenle her iki aracımız da Osmancık İtfaiyesinin sunduğu imkanlar bakımından büyük önem arz ediyor. Araçların ikisini de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden hibe olarak ilçemize kazandırdık” şeklinde konuştu.
Belediyeciliğin sadece alt ve üst yapı yatırımlarından ibaret olmadığını sosyal belediyeciliği de önemsediklerini vurgulayan Karataş, “Alt yapı ve üst yapıya yaptığımız yatırımlar maliyeti yüksek çok büyük yatırımlar. Ancak olmazsa olmaz yatırımlar. Çünkü alt yapınız yoksa, yolunuz yoksa, şehrinizin temel sorunlarını çözemiyorsanız, hangi yatırımı yaparsanız yapın gerçek bir hizmet vermiş olamazsınız. Bu nedenle sosyal ve kültürel faaliyetlerimize gerektiği kadar bütçe ayıramadık. Ancak sosyal faaliyetlerimizden tümüyle de vazgeçmedik. Ramazan ayında 250 haneye, yaklaşık 1000 kişiye iftar ve sahurda yemek ulaştırdık. 2 bin vatandaşımızın bir araya geldiği bir ramazan iftarı düzenledik. Seçimden sonra yeni başlattığımız bir çalışma olarak da; üçüncü çocuğu olan ailelere teşvik yardımı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İlçede düzenlenen geleneksel kültürel etkinliklerin de devam ettiğini vurgulayan Başkan Karataş “Osmancık’ta uzun yıllardır kutlanan Hıdrellez ve Festival etkinliklerimize de devam ettik. Festivalimiz kapsamında düzenlenen mehter gösterisi ve Yağlı Güreş Müsabakaları yoğun ilgi gördü. Önümüzdeki yıllarda bu etkinliklerimizi daha kapsamlı düzenleyeceğiz inşallah. Yine Ramazan etkinlikleri kapsamında tasavvuf konseri ve semazen gösterisi gibi çeşitli programlar gerçekleştirdik. Belediyemizin sosyal ve kültürel yönünü de ön plana çıkaracak faaliyetlerimize devam ediyoruz” dedi.
Osmancık köklü bir geçmişe sahip olmasına rağmen henüz birçok sorunun çözülmemiş olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Hamza Karataş, kentin yaklaşık 50 yıl önce yapılması gereken imar planının dahi henüz bulunmadığını ifade etti.
Yaklaşık 50 yıl önce çözülmesi gereken sorunlarla ilgilendiklerini ve ilçeyi geleceğe taşıyacak büyük projelerin ihale sürecini başlattıklarını ifade eden Karataş, şunları kaydetti; “Osmancık Belediyesi 1891 yılında kurulmuş çok köklü bir belediye. Şehrimiz bu gün nüfusu 30 bine ulaşmış büyük bir ilçe. Ancak biz bu gün halen 50 yıl önce yapılması gerekenleri yapmak için çaba harcıyoruz. Kentimizin henüz bir imar planı yok. 2014 yılında dahi vatandaşlarımız inşaat ruhsatlarında sorun yaşıyor. Düzenli bir yapılaşma için düzenli bir imar planı gerekiyor. İlçemizin yeni imar planlarının ihalesi yapıldı. İnşallah bütün ilçemizi kapsayan yeni imar planları hazırlanacak ve düzenli kentleşme başlayacak. İlçemizde geniş çaplı bir kentsel dönüşümün de ihale sürecini başlattık. Yeni imar planlarının hazırlanmasının ardından kentsel dönüşüm projesi hazırlanacak. Osmancık’ın eski yerleşim yerleri olan ve Bakanlığın riskli alan ilan ettiği bölgede büyük çaplı bir kentsel dönüşüm yapılacak.
İlçemizin tarihinde önemli bir yer tutan yaklaşık 7 bin yıllık tarihe sahip Osmancık Kalesinin restorasyon çalışmaları başladı. İhale sürecinin ardından yer teslimini de yaptık ve ihaleyi kazanan firma şu anda çalışmalara başladı. Büyük bir tarihe sahip olmasına rağmen turizm potansiyeli olarak pek faydalanamadığımız Osmancık Kalesinden restorasyon sonrasında turizme açarak daha fazla faydalanmayı hedefliyoruz. Restorasyon projesi 2 etaptan oluşuyor. Projenin ilk etabında kaleye çıkışın kolaylaştırılmasını sağlayacak yürüyüş yollarının çevre düzenlemesi, aydınlatma ve seyir teraslarının inşası yer alıyor. İkinci etapta ise tarihi surlar restore edilecek ve kafeteryalar inşa edilecek.İlçemizde yaşanan sel baskınları belediyemizin çalışmalarını yaklaşık 2 ay olumsuz etkiledi. Çünkü böyle bir afet yaşanınca bütün birimlerimizle birlikte yoğunluğumuzu buraya vermek durumunda kaldık. Ancak gördük ki mevcut tedbirler bu sel baskınlarını önlemeye yetmiyor. Hemen sel projesinin hızlandırılması için harekete geçtik. DSİ ile birlikte hazırladığımız 3 kilometrelik bir sel kanalı projesi geçtiğimiz 29 Eylül’de ihale edildi. Yaklaşık 6 - 7 Milyon TL’lik bir proje. 3 kilometre uzunluğunda genişliği 8 metreyi bulan büyük bir kanal Esentepe - Şenyurt Mahallesi civarında inşa edilecek. Böylelikle ilçemizin kuzey yamaçlarından gelerek derelerde sele dönüşen yağmur suları bu kanalla Kızılırmak’a tahliye edilecek. Projenin ihalesi 29 Eylül’de gerçekleştirildi. Yer tesliminin ardından çalışmalar başlayacak”
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÇALIŞMALARI
Osmancık’ın sanayi potansiyelinin bulunduğu için önü açık bir şehir olduğunu anlatan Karataş, “Ancak ekonominin gelişmesi için en büyük etkenlerden birisi olan Organize Sanayi Bölgesine ihtiyaç var. Bu nedenle OSB çalışmalarına hız verdik. Belediyemizce tahsis edilen arsanın zemin etütleri yapılarak rapor bakanlığa sunuldu. Böylelikle Organize Sanayi Bölgesi kurulma aşamasına geldi. OSB açılmasıyla ilçemizde yatırımların da önü açılacak. Amacımız hem ilçemizdeki fabrikaları buraya taşıyarak düzenli ve güçlü bir sanayi oluşturmak hem de yeni yatırımcıları ilçemize kazandırmaktır. Sanayinin ve ekonominin gelişmesi açısından OSB, sunduğu teşvik ve imkanlar nedeniyle büyük önem arz ediyor. OSB’yi de kısa süre içerisinde ilçemize kazandırarak sanayimizi geliştireceğiz, sanayicimize yeni teşvikler kazandıracağız, yeni yatırımcıların önünü açarak yeni istihdam alanları oluşturacağız. Böylelikle şehrimizin ekonomi ve nüfus açısından gelişmesine ivme kazandırmayı hedefliyoruz”
İlçenin en temel sorunlarından birisinin de henüz içilebilir bir suyunun dahi olmaması olduğunu dile getiren Karataş, “Halen suyu ilçe çevresindeki kuyulardan sağlıyoruz ve henüz içilebilir bir suya sahip değiliz. Vatandaşlarımız şebeke suyunu içmek için kullanmıyor. Yaz aylarındaki kuraklıklarda ise su kesintileri ile karşı karşıya kalıyoruz. Şehrimizin en temel ve en önemli sorununun bu olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu sorununun da çözüm noktasında sona geldik. Proje ihalesi 14 Ekim’de yapıldı. Proje kapsamında Dereboğazı bölgesinde yılda 2.7 milyon metreküp su sağlayacak bir gölet inşa edilecek. Ayrıca arıtma tesisi de inşa edilerek şebekeye içilebilir düzeyde sağlıklı su sağlanacak ve vatandaşlarımız içilebilir suya kavuşacak” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Mahalli idareler seçimlerinden sonraki süreçte 7 ay gibi kısa bir sürede büyük çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Karataş, alt yapı, asfalt ve içme suyu gibi temel çalışmaların yanı sıra ilçenin köklü sorunlarını çözecek büyük projelerde de önemli ölçüde yol aldıklarını vurguladı.
Birçok projenin ihale sürecinin başladığını kaydeden Başkan Karataş, Osmancık ilçesinin birkaç yıl içerisinde büyük sorunlarını çözerek alt yapısı ve güçlü ekonomisiyle daha yaşanabilir bir şehir haline geleceğini sözlerine ekledi.