Başkan Özcan’dan “akıllı Su Sayacı” Açıklaması

Başkan Özcan’dan “akıllı Su Sayacı” Açıklaması

Tokat’ın Niksar İlçe Belediye Başkanı Özdilek Özcan, “elektronik akıllı su sayaçları” konusunda yaptıkları işlerin yasaya uygun olduğunu belirterek, “ ‘Başkan arkadaşlarına iş veriyor, rant sağlıyor’ diye iftira atanlara hakkımı helal etmiyorum, ahirette hesaplaşacağız” dedi.
Başkan Özcan, yaptıkları çalışmalarla Niksar’da suda meydana gelen kayıp kaçaklara engel olmak, belediyenin su faturasının tahsilatını kolaylaştırmak için akıllı su sayacına geçmeye başladıklarını söyledi. Özcan, “Tokat merkez ve ilçelerinde akıllı su sayacı sistemine geçildi. Biz de Niksar Belediyesi olarak kayıp kaçağın önüne geçmek ve su tahsilatını kolaylaştırmak için teknolojiye ayak uydurmak istedik ve ilçemizde akıllı su sayacı sistemine geçmeye karar verdik. Belediye Meclisi’ne 3 Haziran 2014 tarihinde teklifimizi sunduk, teklifimizin oy birliğiyle kabul edilmesi üzerine, 16 Temmuz 2014 tarihinde konuyla ilgili rapor Plan Bütçe Komisyonu tarafından meclise sunuldu ve akabinde 5 Ağustos 2014 tarihinde de ‘ön ödemeli elektronik kartlı su sayacı’ ile ilgili karar oybirliği ile kabul edildi. Daha sonra görevlendirdiğimiz arkadaşları Niksar’da inşaat malzemeleri (su sayacı) satan işyerlerine göndererek böyle bir uygulamaya geçeceğimizi bildirdik. Ayrıca bu arkadaşlarla esnaf odamızla bir toplantıda bir araya geldik durumu kendilerine izah ettik ve bu süreci başından beri tüm bu arkadaşlar biliyordu” diye konuştu.
Kamuoyunda kendisi hakkında iftiralar atıldığını belirten Başkan Özcan, “Özellikle kamuoyunda bizim hakkımızda iftirada bulunan malum bir esnafımız belediyemizde yetkili arkadaşımız tarafından akıllı sayaca geçeceğimiz konusunda uyarıldı. İhale yapmadan sadece yetkilendirme usulü ile iki firmayla anlaştık. ‘Bize neden ihaleyi ilan etmediniz’ diyenlere ise şunu söylemek istiyorum böyle bir ilan usulümüz yok. Yaptığımı 2886 sayılı İhale Kanunu değil, 4734 sayılı İhale Kanunu da değil. Bu ayrı bir sözleşme, ayrı bir anlaşma. Bu yetkilendirme bunun ilanı diye bir şey yok. Biz kimseden bir şey saklamadık, saklamayacağız. Bizim gündemimizde böyle bir şey yok” şeklinde konuştu.
“İKİ FİRMAYLA YETKİLENDİRME YOLUYLA ANLAŞTIK”
Başkanı Özcan şu bilgileri verdi: “Sonuçta 500 TL ve üzeri borcu olanlar, 10 yıllık damga süresi geçmiş olanlar, arızalı olanlar akıllı su sayacına mecbur geçecekler. Normalde biz bu akıllı saatleri belediye olarak alıp halkımıza satsaydık en kötü ihtimal 100 Bin TL para kazanırdık ama bizim işimiz ticaret değil, bizim işimiz vatandaşın alacağı saatin kalitesi, garantisi ve servisi olması yönünde idi başkada bir gündemimiz yoktu. Sonuçta yapılan araştırma neticesinde iki firmayla yetkilendirme şeklinde anlaştık, sözleştik. Sadece 225 lira üst limit koyduk, sözleşmemizde firmaların kaç bayi açacakları ve bayilikleri kimlere verecekleri konusunda müdahale etmedik. Bu firmaların kendi tercihidir, bizim değil. Ama bu bile iftiraların önünü kesmeye yetmedi.”
“MECLİS ÜYELERİNE BAYİLİK VERİLMEDİ”
“Bayilik meclis üyesine mi verildi?” sorusu üzerine Başkan Özcan, “Hayır, şu an böyle bir durum yok ama serbest piyasa olduğu için almakta özgürler. Altını çizerek belirtmek istiyorum ki firmalar kendi bayilerini kendileri belirlediler, ben kimseyi arayıp da ‘bayiliği şu kişiye ver’ diye bir şey söylemedim. İftirada bulunan malum bir esnafımız, Belediye Su işleri Şefimiz İlker Bey tarafından, elektronik sayaca geçeceğimiz ve hazırlıklı olması konusunda uyarılmasına rağmen, bize iftira atmayı reva gördü. Ve bu iftira tüm Niksar’a yayıldı. Yaptığımız her iş yasaya uygun, bizim gizli gündemimiz yok, şeffafız. Ama, ‘Başkan arkadaşlarına iş veriyor, rant sağlıyor’ diye iftira atıyorlar. Bu iftiraları atanlara hakkımı helal etmiyorum” şeklinde cevap verdi.
Öte yandan Niksar Belediyesi tarafından, elektronik saate geçen abonelere, daha önce ödedikleri depozito bedeli olan 90 lirayı da ödeyecekleri, su sayaçlarının maliyetinin vatandaşa 225 lira tavan fiyat esas alındığında 135 lira olacağı kaydedildi.