Başkanlardan Türk Dünyası Kültür Başkentliği Ajansı’nın Vakıf Kurmasına Tepki
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından kurulan vakıfın genel kurul üyesi olmayacaklarını ve yapılacak olan genel kurula katılmayacaklarını açıkladı.
Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında başkanlar adına konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, vakıf genel kurulu üyesi olmayacaklarını ve Genel Kurul Toplantısı’na katılmayacaklarını duyurdu. Bunun gerekçesini vakıf senedini inceledikten sonra üyeliklerinin kendileri için sakıncalı olacağı düşüncesiyle aldıklarını ifade eden Büyükerşen, “Eskişehir’de kurulan Türk Dünyası Vakfı’nın Genel Kurul Toplantısı var. Biz 3 belediye başkanı ona katılmama kararı aldık. Düşündük ki, neden katılmıyoruz? Öncelikle belirteyim ki bu vakıf kurulacağı zaman sayın Vali bana telefon etti ‘Bir vakıf kuruyoruz, seni de mütevelli olarak koyabilir miyiz?’ diye sordu ve ben de ’diğer arkadaşlarım da katılıyorsa koyabilirsiniz’ dedim. Ancak vakıf kurulup da vakıf senedi elimize geçtikten sonra 3 belediye başkanı olarak yaptığımız inceleme sonucunda bizim bu vakıfta olmamın sakıncalı olacağına karar verdik” dedi.
TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ AJANSININ KURULMASI
Kültür Başkentliği’nin 2013 yılı süresince geçerli olduğunu, ancak 2014 yılını da kapsayacak şekilde uzatılmasını hatırlatan Büyükerşen, “Bizim gerçek düşüncemiz, duyurmak istediğimiz şöyle: “Türk Dünyası Vakfı tarafından Genel Kurul üyeleri arasında isimleri gösterilen bizler; Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç olarak, önemli bulduğumuz aşağıdaki hususları sizlere önemine binaen, duyurmayı bir görev sayıyoruz. Şöyle ki; Türk Dünyası Vakfı’nın kurucusu “Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı” olarak gösterilmektedir. Bilindiği gibi ajans, 6303 Sayılı Kanunla kurulan ve 2013 yılı süresince yapılacak etkinlikleri planlamak ve yönetmek üzere, ömrü bu süre sonunda son bulacak, özel hukuk hükümlerine tabi bir tüzel kişiliktir. Ancak söz konusu ajansın ömrü, daha sonra çıkarılan 6516 Sayılı Kanunla 2014 yılını da kapsayacak şekilde uzatılmıştır. Bu süreç içinde, 16 Temmuz 2012 tarihinde çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararıyla ajansın organlarının teşkili ile çalışma usul ve esasları belirlenmiştir. Bakanlar Kurulu kararının 3. maddesinde beş Bakandan ve Vali ile Danışma Kurulu Başkanı’ndan kurulu bir Koordinasyon Kurulu oluşturulmuş olup, aynı kararın 4. maddesinde de Koordinasyon Kurulu’nun görevi; 2013 yılında, Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak Eskişehir’de yapılacak etkinliklerin çerçevesini mahiyetini ve önceliklerini belirlemek, hazırlıkları izlemek, kamu ve sivil kurum ve kuruluşlarının eşgüdüm içinde çalışmalarını sağlayacak tedbirleri almak şeklinde belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.
TOPLANAN ÖDENEĞİN İL ÖZEL İDARESİ VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE DEVREDİLMESİ
“Toplanan ödenek, gelir ve bağışlardan artan meblağın, tasfiyeyi müteakip iki eşit parçaya bölünüp, kültür ve sanat etkinlikleri için kullanılmak üzere Eskişehir İl Özel İdaresi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bütçelerine gelir olarak kaydedileceği emredilmiştir” ifadelerini kullanan Büyükerşen şöyle devam etti:
“Bakanlar Kurulu Kararının 13. maddesinde ise, Ajans yönetim Kurulu’nun Türk Kültür Dünyası Başkentliği uygulamasının sona ereceği 31 Aralık 2013 (6516 sayılı kanunla 30 Haziran 2014 olarak değiştirilmiştir) tarihinden itibaren 6 ay içinde tasfiye işlerinin tamamlanması, toplanan ödenek, gelir ve bağışlardan artan meblağın, tasfiyeyi müteakip iki eşit parçaya bölünüp, kültür ve sanat etkinlikleri için kullanılmak üzere Eskişehir İl Özel İdaresi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bütçelerine gelir olarak kaydedileceği emredilmiştir. 30 Mart 2014 tarihinde çıkarılan Büyükşehir Yasası ile İl Özel İdaresinin bütün taşınır ve taşınmaz malları, parasal borcu ve alacakları, Büyükşehir Belediyeleri ile ilgili diğer belediye ve kamu kuruluşlarına devredilmiştir.”
AJANSIN PARASAL VARLIĞININ ESKİŞEHİR BİRLİK VAKFI ADININ GEÇTİĞİ SENETLE TESCİL EDİLMESİ
Ajans yönetiminin Kanun ve Bakanlar Kurulu Kararında bulunmayan bir yetkiyi kullandıklarını kaydeden Büyükerşen, “Bu yasal mevzuat gereğince, “Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu”nun 30 Haziran 2014 tarihinden başlayarak 6 ay içinde tasfiyesi ile ilgili işleri, bizzat kendisi yaparak sonlandırması gerekirken, kanuna aykırı şekilde Koordinasyon Kurulu kararıyla yarım kalan işleri yetkisi olmayan Yatırımları İzleme Koordinasyon Kurulu’na (YİKOB) bırakmıştır. Dolayısıyla henüz tasfiyeye ait herhangi bir sonuç ortaya konamamıştır. Bu arada Ajans Yönetimi, Kanun ve Bakanlar Kurulu Kararında bulunmayan bir yetkiyi de kullanarak, Eskişehir 2013 Kültür Dünyası Başkenti etkinliklerinde harcanması gereken ve harcanmadığı takdirde Büyükşehir Belediyesi ile İl Özel İdaresine tasfiye yolu ile bırakılması gereken ajans nakit varlığından 500 bin TL’yi kuruluş mal varlığı olarak “Türk Dünyası Vakfı”na aktarmak suretiyle bir Vakıf kurmuştur. Ajansın böyle bir görevi ve yetkisi yoktur, dolayısı ile karar ve eylemi kanunsuzdur. Hele hele Ajans 500 bin TL’sini bir vakfın kuruluşu için veremez. Kaldı ki, söz konusu ajansın parasal varlığının önce “Eskişehir Birlik Vakfı” adının geçtiği vakıf senedi ile tescil yaptırılmışken, bilahare ”tavzih” kararı ile “Türk Dünyası Vakfı”na dönüştürülmesi dikkat ve şüphe çekicidir, şaibelidir” diye konuştu.
"AJANS YÖNETİMİNİN 500 BİN TL’Yİ VAKIFA MAL VARLIĞI OLARAK VERMESİ MEVZUATA AYKIRI"
Ajans Yönetim Kurulu’nun 500 bin Tl’yi vakfa mal varlığı olarak vermesinin de mevzuata aykırı olduğuna değinen Büyükerşen, “Vakıflar yönetmeliğinin 5. maddesinde yer alan “Kurucular arasında tüzel kişiler bulunması halinde bu tüzel kişinin vakıf kurabileceği ve vakfa mal varlığı tahsis edebileceğine dair hüküm bulunan kuruluş statüsünü ve yetkili organ kararını da vakıf senediyle tescili yapan mahkemeye verirler” hükmü vardır. Bu hüküm karşısında Ajans Yönetim Kurulu’nun vakıf kurma kanuni yetkisinin olmadığı halde vakıf kurup yine kanuni yetkisi bulunmadan 500 bin TL’yi vakfa, mal varlığı olarak vermesi yasal mevzuata tamamen aykırı olduğu cihetle vakıf genel kurul üyesi olmamızı hukuka aykırı bulduğumuz için genel kurula katılmıyor ve durumu vakıf başkanlığı ile genel kurulun yanı sıra kamuoyuna duyurmayı bir görev addediyoruz” şeklinde konuştu.
"BU VAKIFTA BULUNMAK KENDİMİZE YAKIŞTIRDIĞIMIZ BİR ANLAYIŞ DEĞİL"
Sorumlu kişilerin konuyla ilgilenmesi gerektiğini aktaran Büyükerşen şöyle devam etti:
“İlginç evraklar elimizde. Mahkemenin tavzih kararı da orta yerde. Nasıl atlanmış, nasıl tescil edilmiş bilemiyoruz. Yetkisi olmayan bir işi yapmıştır. Koordinasyon kurulu görevini yapar, “bunun yanında faaliyetlerin devam etmesi için vakıf kurabilir” denseydi böyle bir vakıf meydana getirilebilirdi. Bunların hiçbiri yapılmadı. Biz topyekun zaten İl Özel İdaresini paylaştırma komisyonunun hukuksuz, adil olmayan kararlar verdiği için dağılımın, kanunun lafzına aykırı olduğu için dava açtık o dava sürüyor. Aydın ve İzmir de açtı. Bu konuda biz açıklamayı yaptık. Bundan ötesine karışmıyoruz. Buradan ötesi konuya el ataması gereken sorumlularda. Bize göre kanunsuzdur, olay bu. Böyle bir vakıfta da şu veya bu şekilde bulunmak kendimize yakıştırdığımız bir anlayış değildir.”