’bayrak’ Şiirinin Yazarı Arif Nihat Asya Ölümünün 40. Yılında Anıldı

’bayrak’ Şiirinin Yazarı Arif Nihat Asya Ölümünün 40.  Yılında Anıldı

Şair-Yazar Yaşar Bülent Bakiler, ‘Bayrak’ Şairi Arif Nihat Asya’nın bir takım çevreler tarafından ciddiye alınmamasının komünist olmamasından kaynaklandığını söyledi.
Türk Ocakları Genel Merkezi tarafından ’Bayrak’ Şairi Arif Nihat Asya’nın ölümünün 40. yılı dolayısıyla ’Vefatının 40. yılında Arif Nihat Asya ve Türk Bayrağı’na Saygı’ töreni düzenlendi. Milli Kütüphane Konferans Salonunda gerçekleştirilen anma törenine konuşmacı olarak katılan Şair-Yazar Yaşar Bülent Bakiler, Arif Nihat Asya ile geçirdiği 20 yıl içerisinde yaşadıklarını ve Asya’nın bilinmeyen özelliklerini anlattı.
Asya’nın Bayrak şiiri okunarak başlanılan törende konuşan Bakiler, 1955 yılında Ankara’da Türk Ocakları Derneğinde ‘Bayrak Şairi’ olarak anılan Asya ile tanıştığını söyledi. Dil olmazsa, dinin olmayacağının altını çizen Bakiler, Asya’nın gereken değeri görmediğini kaydederek, “Nazım Hikmet ile hiçbir fikir beraberliğimiz olmamasına rağmen çok açık ve kesin olarak diyorum ki, Nazım Hikmet’in Türkçesi benim Türkçemdir. 10 üzerinden 10 veririm. Ama Arif Nihat Asya’ya Nazım konusunda bir puan vermek icap ederse 10 üzerinden 10 defa yıldızlı not vermek mecburiyetindeyim. Arif Nihat Asya’nın öylesine muhteşem bir nesri vardı, öylesine muhteşem bir şiiri vardı. Ama bugün Türkiye’mizde Nazım Hikmet meydanlarda var, heykelleri var, dernekleri var, vakıfları var. Fakat Arif Nihat Asya yok. Niçin? Nazım Hikmet’in bu kadar öne çıkarılmasındaki sebep Nazım Hikmet’in komünist olmasıdır. Asya’nın bir takım çevreler tarafından ciddiye alınmaması komünist olmamasındandır. Arif Nihat Asya şiirde ve nesirde Nazım’ı kırk defa cebinden çıkaracak bir değerdir. Türkiye’de Marksist insanlar birinci planda bulundukları için Asya, hep gerilere itilmiştir” şeklinde konuştu.
Asya’nın tahmin edilemeyecek bir tevazu içinde yaşadığını vurgulayan Bakiler, Asya ile birlikte şiir matinelerine katıldıklarını söyledi.
Bayrak Şairi Asya’nın devlet okullarında zor şartlar altında okuduğunu ifade eden Bakiler, Asya ile aralarında geçen bir diyalogu da şöyle anlattı:
“Hocam ben çok dikkat ediyorum, sizin bütün çocukluk yıllarınız büyük bir sıkıntı içerisinde geçmiş. Zaman zaman ekmeğe muhtaç duruma düşmüşsünüz, adeta iki yakanız bir araya gelmemiş. Bütün bunlara rağmen hocam, siz nasıl komünist olmadınız? Sizin komünist olmanız icap ederdi. (20 yıllık dostluk dönemimizde bana ilk defa bana bağırdı) Sen benim Türk olduğumu bilmiyor musun? Bir Türk komünist olmaz dedi. Komünistlerin bu ülke için ne kadar hain olduğunu bilmiyor musun? dedi. Bir Türk katiyen Komünist olmaz.”
Asya için ‘İslam’ı çok iyi bilen ve çok iyi yaşayan birisiydi’ diyen Bakiler, Asya’nın ölmeden önceki son gününü de anlattı. Bakiler, konuşmasının ardından Arif Nihat Asya’nın ’Bayrak’ adlı şiirini okudu.