Bayraktar:" ‘çamur At İzi Kalsın' Dönemi Bitti"
Basın İlan Kurumu Samsun Şube Müdürü Mustafa Bayraktar, “Çamur at izi kalsın dönemi bitti. Kim belge olmadan bir başkasını suçlu ilan ederse hukuk önünde hesabını verir. Yazılan her yazının sorumluluğu var” dedi.
Basın İlan Kurumu Teşkiline dair 195 sayılı Kanun’un 49. maddesinde yer alan basın ahlak esasları hakkında genel kurul kararlarının, herkesi ve herkesimi bağladığının altını çizen Mustafa Bayraktar, “Bir kamu hizmeti olan gazetecilik, kişisel veya ahlaka aykırı amaç ve çıkarlara alet edilemez. Kamu yararına aykırı bir şekilde kullanılamaz” diye konuştu.
Bayraktar, 129 nolu kararın herkesin anlayacağı dilde kaleme alındığını belirterek, “Haberlerde ve olayların yorumunda gerçeklerden saptırma, çarpıtma veya kısaltma yoluyla amaçlı olarak ayrılanamaz. Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkanları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğuna emin olunmadan yayınlanamaz” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, kanunun bazı maddeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Hiç kimse, suçlu olduğu kesin yargı kararıyla belirtilmedikçe suçlu olarak ilan edilemez. Cezai soruşturma aşamasında veya devam eden davaların konusu olan olaylarla ilgili haber veya yorumlarda ‘suçsuzluk’ ilkesi ihlal edilemez, soruşturma ve yargılamanın doğal ve yasal akışını, özellikle hakimlerin kararını etkileyecek beyan ve yorumlarda bulunulamaz. Şiddet ve terörü özendirecek, uyuşturucu maddeler ve her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak yayın yapılamaz. Küçüklerin ve gençlerin toplum içinde, kişiliklerinin gelişmesini ve korunmasını olumsuz etkileyecek veya onlara yönelik cinsel tacize teşvik eden ve şiddeti özendiren yayın yapılamaz. Kadınların, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alanlardaki bütün hak ve yetkilerden eşit olarak yararlanmasını engellemeye özendiren, kadın - erkek ayrımcılığını öngören, kadını sadece bir ‘cinsel nesne’ olarak gösteren yayınlar yapılamaz. Gazete ve dergiler, verdikleri gerçeğe aykırı bilgilerden dolayı yollanacak, yayın organına ve üçüncü kişilere hakaret ve suç unsuru içermeyen cevap ve düzeltme metinlerini, bunların gönderilmesine sebep olan yazının etkisini bütünüyle giderecek şekilde, günlük süreli yayınlarda cevap ve düzeltme metinlerinin alındığı tarihten itibaren en geç 3 gün içinde, diğer süreli yayınlarda ise cevap ve düzeltme metinlerinin alındığı tarihten itibaren 3 günden sonraki ilk nüshada, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlar. Gazete veya dergiler kadro, baskı, dağıtım veya fiili satış miktarı konusunda yanlış veya yanıltıcı bilgi veremez. Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz. Hakaret edilemez, sövülemez iftira ve haksız isnat yapılamaz. İlan veya reklam niteliğindeki haber, resim ve yazıların, tereddüde yer bırakmayacak şekilde ilan veya reklam olduğu belirtilir.”
Basın ahlak esaslarının çok açık ve anlaşılır olduğunu ifade eden Bayraktar, “Aynı konuda yargı organlarına başvurulmuş olması, yönetim kurulunun incelemesini ve karar vermesini etkilemez. İlgili maddeler üzerinde bir ihlal tespit edilirse kanunun 49 maddesine göre ciddi yaptırımları var. Ayrıca ilgili savcılıklara da başvuruda bulunabilirler. O nedenle herkesin dikkatli olması, doğru, bilgi ve belgeye dayanan etkin, üretken, soran, soruşturan, araştıran başarılı şekilde gazetecilik yapması gerekir. Yoksa ‘çamur at izi kalsın’ dönemi eski Türkiye’de kaldı. Yeni Türkiye’de böyle bir şeye tevessül edilmesi doğru değil. Edilirse de hem adli hem de idari yönden ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalırlar” şeklinde konuştu.