"bebekler Doğumdan Sonra Anneden Ayırmamalı"

"bebekler Doğumdan Sonra Anneden Ayırmamalı"

Geçtiğimiz günlerde özel bir hastanede iki ailenin bebeklerinin karışması özellikle anne adaylarını tedirgin etti. konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Hamile ve Doğum Terapisti Zeynep Kocamaz Öztürk, doğum sonrası anne ve bebeğin ayrılmaması gerektiğini belirtti.
Anne ve bebeğin doğumun ardından ayrılmaması gerektiğini söyleyen Öztürk, annenin bebeğini tanımasının olası karışıklıkların da önüne geçeceğini belirtti. Öztürk, "Normal şartlarda hiçbir doğum yapan canlı doğumun hemen ardından yavrularından ayrılmaz ve yavrularının alınmasına fırsat vermez. Ten tene temas (TTT) her canlı için ilk ihtiyaçtır ve zaruridir" dedi.
BAĞ OLUŞMASINA ENGEL OLUYORUZ
TTT’nin anne ve bebek arasındaki ilk bağını oluşturduğunu da belirten Öztürk, “Biz insanoğlu bu bağın oluşmasına engel oluyoruz. Doğal olarak anneler sonradan karşılaştıkları bebeklerin kendi bebekleri olup- olmadığını anlamıyorlar. Yaşanan olayda da anne doğum sırasındaki fotoğrafa bakarak bunu fark ediyor” ifadelerini kullandı.
BEBEK TANIDIĞI TENE KAVUŞMALI
Ten Tene Temas’ın anne ve bebek arasındaki bağın ilk dakikalarda oluşmasının kolaylaştırdığını söyleyen Öztürk şunları ekledi “Bebek dokuz ayın sonunda yeni bir dünyaya doğar ve giydirilmeden hemen annesinin çıplak göğsüne konur. Böylece bebek tanıdığı bir tene ve sese kavuşur. Anne bebeğinin sesini kokusunu yüzündeki herbir detayı hafızasına kaydeder. Bu kayıt anne ve bebek arasındaki bağın temelidir. İkili arasında güven duygusu sorunsuz bir şekilde oluşmaya başlar. Yanak yanağa değdirmek çocuğu anneye öptürüp uzaklaştırmak TTT değildir. Tıbbi bir gerekçe olup bebek anneden uzaklaştırılmak zorunda kalınsa bile bebek TTT’sini babasıyla gerçekleştirebilir, ve en çok tanıdığı ikinci insana yakın tutulup kaygılarından arındırılabilir. Annesiyle kuracağı o bağı babasıyla kurmaya başlayabilir. Kendini güvende hissedebilir. Ancak ne yazık ki çoğu zaman babalar bebeklerini ancak camın öteki yüzünden görme fırsatını bulabiliyorlar” diye konuştu. Öztürk, sezaryenli annelerin de genel ya da lokal anestezi uygulanmış olup olmadığı fark etmeden TTT yapabileceğini belirterek, anne teninin bebek için en uygun yer olduğunu ifade etti.
HERKES ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMALI
TTT’nin gebe ve ailesi tarafından henüz hamile iken doktorlardan talep edilmesi gerektiğini ve doğum anının talep için çok geç olduğunu ifade eden Hamile ve Doğum Terapisti Öztürk, “Bu aslında sadece hastanelerin ya da gebelerin sorunu değil. Doğumla ilgili tüm bildiklerimizi gözden geçirmeliz. Herkesin kendi üzerine düşeni yapması gerekir. Sağlık bakanlığı bu konuda artık adım atmalı. Doğum alanında ciddi reformlar olmalı. TTT tüm devlet ve özel hastanelerde rutin olarak uygulanmalı. Zira travmatize olmuş bebekler ve annelerle dolu bir geleceğe doğru gidiyoruz” diye konuştu.