BEDENSEL ENGELLİ BÜŞRA’NIN TELEFERİK SEVİNCİ
Serebral Palsi hastalığı nedeniyle bedensel engelli olan Büşra Aydar, Şentepe-Yenimahalle hattında teleferik hayalini gerçekleştirdi.
Tekerlekli sandalyesi ve ailesi ile birlikte teleferik kabinine rahatlıkla binebilen Aydar, “Teleferiği tüm bedensel engelli arkadaşlarıma tavsiye edeceğim, çok hoşuma gitti” dedi.
Teleferik kabinlerinin koltuklarının “katlanır” özelliği nedeniyle tekerlekli sandalyesinden inmeden teleferiğe binebilen Büşra Aydar, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e de teşekkür etti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk kez “toplu taşıma” amaçlı olarak hizmete sokulan ancak sadece Ankaralıların değil Türkiye’nin birçok yerinden gelen vatandaşların da ilgisini çeken Şentepe-Yenimahalle Teleferiğinde engelliler de düşünüldü.
ANKARA MANZARALI YOLCULUK
1993 yılında Karabük’te doğan ve geçirdiği Serebral Palsi (Beyin felci)rahatsızlığı nedeniyle hareket kabiliyetini yitirerek bedensel engelli durumuna düşen Büşra Aydar, teleferik hayalini Ankara’da gerçekleştirdi.
Eğitim hayatını engelli durumuna rağmen azmi ve isteği ile sürdüren Büşra Aydar, çok sevdiği ancak tekerlekli sandalyesinin sığmayacağı endişesi ile bir türlü gideremediği teleferik arzusunu, Yenimahalle-Şentepe hattındaki kabinlerin engelliler için “özel” olarak dizayn edildiğini öğrenmesiyle giderme kararı aldı.
Kent içinde kilometrelerce “iz yolları” yaparak engellilerin hayatını kolaylaştıran Büyükşehir Belediyesi’nin engelliler için sağladığı yüzlerce kolaylıklardan biri olan engelli asansörü ile rahatlıkla teleferik kabinlerine ulaşan Büşra Aydar, kabinlerdeki koltukların “katlanır” özelliği sayesinde kısa sürede ve rahatlıkla teleferiğe binebildi.
Annesi Emine Aydar ile birlikte teleferikle Yenimahalle istasyonundan yolculuğa başlayan Büşra Aydar, Şentepe İstasyonuna kadar doyasıya Ankara’yı izledi.
Şentepe İstasyonu’ndan dönüşte de Ankara’yı en yüksek noktadan izleyerek yolculuğunu sürdüren Büşra Aydar, mutluluğunu annesi ile paylaştı.
“HAVADA ‘ENGEL’İ UNUTTUM”
Yenimahalle İstasyonu’nda yolculuğu sona eren Büşra Aydar, teleferikten indiğinde duygularını şöyle anlattı:
“Daha önce Samsun’da teleferiğe binmiştim ancak kabinler çok dardı ve zorlukla binebilmiştim. Bu nedenle teleferiğe binme konusunda ön yargılarım vardı. Bedensel engelli olduğum için teleferiğe binebileceğimi tahmin etmiyor ve kendi kendime ‘Ben tekerlekli sandalye ile nasıl teleferiğe binerim?’ diyordum. Ancak Yenimahalle hattındaki kabinlerin özellikli olduğunu öğrendim. Teleferik İstasyonu’na geldiğimde kabin içindeki koltukların katlanma özelliği sayesinde tekerlekli sandalyemden inmeden kabinlere çok rahat girebildim. Ankara manzaralı, trafik stresi olmadan, keyifli bir teleferik yolculuğu ve en önemlisi bir engelli olarak, hiçbir engel ile karşılaşmadan gerçekleşen bir teleferik yolculuğu yaptım. Çok hoşuma gitti, bu yolculuğu tüm bedensel engelli arkadaşlarıma tavsiye edeceğim. Engellilere yönelik hizmetleri gerçekleştirdiği için de Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e çok teşekkür ediyorum.”
KABİNLERE “KATLANIR” ÖZELLİKLİ KOLTUK
EGO Genel Müdürlüğü, fiziksel yeterlilikleri bakımından farklı kategorideki vatandaşlar için ayrı tesis ve donatılar yapmak yerine herkes tarafından kullanılabilir, ortak şartlardaki tasarımlar yapılmasına özen gösteriyor.
EGO Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu kapsamda engellilerin toplumsal yaşama engeli olmayan kişilerle eşit fırsatlarda katılabilmelerini sağlamak amacıyla da teleferik kabinlerinde “katlanır” özellikte koltukların kabinlerde tesis edilmesini sağladı.