Beypazarı Çiftçisine Ipard Tanıtıldı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) Ankara İl Koordinatörleri tarafından IPARD programı kapsamında çiftçiye verilecek hibe kredi ve desteklerle ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Beypazarı Ticaret Odası konferans salonunda gerçekleştirilen "Tarım-Çevre" destek programı toplantısına Beypazarı Kaymakamı Mustafa Kaya, Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, Avrupa Birliği Yapısal Uyum ve Yönetim Otoritesi Daire Başkanı Ali Ergin, İlçe Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürü Beytullah Ertan, Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Toplantıda; TKDK Ankara İl Koordinatörlüğü tarafından görevlendirilen uzmanlar; ilçe genelindeki tarım sektörlerinde faaliyet gösterenlere IPARD Programı hakkında bilgiler verdiler. Çiftçileri kendi tarım alanlarını korumaya, muhafaza etmeye ve çevresel kaliteyi geliştirmeye teşvik etmesi yönünden yenilikçi bir yaklaşım olan destek programı için Beypazarı’nın seçildiğini belirten yetkililer, sulanmayan ekilebilir araziler için 2 paket oluşturduklarını ve çiftçilerden bu paketlerden birini seçerek ekim yapmalarını isteyeceklerini, buna bağlı olarak çiftçiye ödeme yapılacağını ifade ettiler.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü uzmanı Aysun Ünal, "Uygulamamıza katılmak isteyen çiftçilerimiz bize gelerek başvuracaklar.Birinci, üçüncü ve beşinci yıllar fiğ ekilecek. Fiğ ektikleri için de çiftçilerimizin bir takım masrafları olacak.Önceden buğday eken çiftçi şimdi fiğe dönüş yapacağı için arada bir gelir kaybı olacak, biz hesaplamalarımızı da gelir kaybını ve fiğ masrafını düşünerek yaptık. Ayrıca eğimi yüzde 12’nin üstünde olan alanlar için de korunga ekimini isteyeceğiz. 3’üncü yıl korunganın bakımını çiftçimiz yeniden yapacak. Bizlerde her yıl ona göre bir telafi ödemesi yapacağız.Bu çalışmanın amacı toprak erozyonunu azaltmak ve toprak verimliliğini artırmaktır" dedi.
Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan "Bu programın Türkiye çapında büyük bir öneminin olduğunun bilincinde ve farkındayız. Yetkililere böyle bir destek ve çiftçimize katkı programı için ilçemizin uygun görülmesinden dolayı Tarım Bakanlığı temsilcilerine teşekkür ediyorum.İlçemiz gerçekten Türkiye’nin tarımla alakalı olmazlarının, yapılamazlarının yapıldığı tarımla alakalı birçok çalışmada başarılı olmuş bir ilçedir. Bende çiftçiyim ve bununla da her zaman gurur duydum. İnşallah bu tür çalışmalar, bu tür faaliyetler ilçemiz için memleketimiz için hayırlı olur, hayır getirir" ifadesini kullandı.
Desteğin gönüllülük esasında arazi yönetiminde 5 yıllık taahhütte bulunan, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı gerçek ya da tüzel kişilere verileceği belirtilirken, Yeşil nadas gerekliliklerinden oluşan paket ve çok yıllık yeşil örtü içeren paket olmak üzere 2 paketten birini seçerek çalışmaya başlayan çiftçilere ilk yıl, Paket 1 için hektar başına 380 Euro yıllık ödeme ve ilk yıl için 300 TL danışmanlık ücreti, Paket 2 için hektar başına 437 Euro yıllık ödeme ve ilk yıl 300 TL danışmanlık ücreti ödenecek.