Bilecik Çiftçisinde ‘yalancı Bahar’ Endişesi’
Bilecik’in bazı yörelerde ağaçlarının Aralık ayı sonlarında meyve ağaçlarının ’uyanma’ dönemine girmesi, çiftçiyi olası bir don olayına karşı endişelendirdi.
Türkiye’nin Doğu bölgelerinde sert kış etkili olurken, Bilecik’te ise halk arasında ’yalancı bahar’ olarak adlandırılan dönem yaşanıyor. Bilecik’te kent merkezi İsmet Paşa mahallesinde bir kayısı ağacı tomurcuklanmaya başladı. Güneşi gören ağacın, aralık ayının sonlarına doğru yalancı bahara aldanarak tomurcuklanıp çiçek açmasına ramak kaldı. Kış ortasında tomurcuklanan ağacı görenleri hayrete düşürüyor. Normalde Nisan ayı sonuna doğru çiçek açması beklenen kayısı ağacı sıcak havaya aldanarak çiçek açma dönemine girdi.
Vatandaşlar, 5-10 sene evveline kadar bu aylarda şiddetli kış yaşandığını, her tarafı kar kapladığını anlatarak, " Mevsimlerde de değişiklikler oldu. Küresel ısınmanın nedeniyle ağaçlarda mevsimlerin dışında aldanarak tomurcuklanıp çiçek açmaya başlıyor. İnşallah bu sene özlediğimiz kış olur. Böyle giderse çok ağaç erkenden yalancı bahara aldanacak” diye konuştu.
Bilecik Ziraat Odası yetkilileri ise, meyve ve bağ alanlarında Nisan ayı sonunda olması gereken tomurcuklanma olayının, ’yalancı baharla’ birlikte bazı ağaçlarda kışın başladığını belirttiler. Olası bir don olayı nedeniyle üreticinin büyük risk yaşayacağını belirten yetkililer, "Hava sıcaklarının değişim göstermesi meyve ağaçlarında ’erken uyanmaya’ yol açıyor. Soğukların geri gelmesiyle birlikte ağaçlarda açan çiçekler donarak dökülür. Ürünün soğuk yemesi durumunda rekolte kaybı yaşanır” dediler.