Bilgi’den Sivil Topluma Tam Destek
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Türkiye’de ilk kez sivil toplum girişimleri ve kuruluşlarının yeni proje, kampanya ve kurumsal kapasitelerine destek sağlamaya yönelik kurulan Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi’ni açtı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kuruculuğunda, Açık Toplum Vakfı’nın ana desteği ve İsveç Konsolosluğu ile Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği’nin katkılarıyla kurulan Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi, Santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen törenle açıldı. Akademi ve sivil toplum dünyasından konukların katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, merkezden yararlanacak projeler tanıtıldı. Türkiye’de ilk kez kurulan Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi, sivil toplum girişimlerinin projelerine ofis alanı, eğitim, yetenek geliştirici atölyeler, danışmanlık, finansman, akademik ve hukuki anlamda destek olacak. Kasım ayında yapılan başvurular sonucu belirlenen 13 sivil toplum kuruluşu ve girişimi, merkez bünyesinde sunulan imkanlardan 10 ay süresince yararlanacak.
“TOPLUMUN TÜM KATMANLARINA EŞİT MUAMELE”
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver, merkezin önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, “İlkelerimiz arasında öğrencilerinin ve mezunlarının toplumun, dünyanın sorunlarına duyarlı, sorumluluk taşıyabilen kişiler olmasını önemseme anlayışı vardır. Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi’yle bu anlayışın yeni bir aşamasına geçiyoruz” dedi. Kuruluşundan itibaren Bilgi’nin çoğulculuk, çeşitlilik ve eleştirel düşüncenin önemine inandığını belirten Sanver, bu anlamda toplumsal sorumluluk çalışmalarına her zaman destek verildiğinin altını çizdi.
Hangi bakış açısından olursa olsun sivil toplum örgütlerine destek verdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Remzi Sanver, “İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kuruluş ilkelerinden biri, üniversitenin fildişi kulenin içinde kapalı bir bilgi üretme alanı olmayıp toplumla bütünleşmesi, toplumun gelişmesine ve dönüşmesine katkıda bulunması misyonunu taşıması gerektiğiydi. Biz böyle bir heyecanla kurulduk ve aynı zamanda Türkiye’de özgürleşmenin de temel destekleyicilerinden biri olma misyonunu en başından itibaren kendimize biçtik. Toplumla ilişki içerisinde olmak ve kapılarımızın topluma açık olması bizim temel ilkelerimizden biri.
“SİVİL TOPLUM GİRİŞİMLERİNİN KAPASİTELERİNİ GELİŞTİRECEĞİZ”
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi Koordinatörü Yörük Kurtaran, Türkiye’de ilk kez sadece kar amacı gütmeyen sivil toplum girişimleri için bir merkez kurulduğunu vurguladı. Kurtaran, “Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi, sivil toplum girişimlerinin aynı mekanda projelerini ve kendi kapasitelerini geliştirmeleri için kurulmuş bir merkezdir. Temel derdimiz İstanbul’daki sivil toplum kuruluşlarının veya girişimlerinin kapasitelerini geliştirmekle ilgili, onlara bir fiziki mekan sağlamak ve ihtiyaçlarına göre eğitim, atölyeler tasarlamak, her birine bir danışman vererek istedikleri şeyi daha iyi yapmaları ve belirli finansal olanaklara ulaşmalarıyla ilgili kolaylık sağlamak, hukuki ve akademik destek vermek” dedi.
HAK ODAKLI SİVİL TOPLUM GİRİŞİMLERİ DİKKAT ÇEKİYOR
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sivil Toplum Çalışmaları Merkez Müdürü Prof. Dr. Nurhan Yentürk konuşmasında, “Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi, sivil toplumla akademik dünyayı bir araya getiren bir buluşma noktası olarak tasarlandı. Merkezimiz, sivil toplum kuruluşlarının çoğulcu demokrasinin oluşmasında kilit rol oynadığı esasını benimseyen bir anlayışa sahip. 11 yıl önce temellerini attığımız Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi’nin bilgi ve deneyimiyle, Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi’ni bugün kurduk” dedi.
Genellikle çocuk, çevre ve kadın gibi alanlarda haklarını arayan ve savunuculuk yapan hak temelli sivil toplum örgütleriyle çalıştıklarının altını çizen Yentürk, “2003 yılından itibaren Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi’nin çalışmaları çerçevesinde, sivil toplum kuruluşlarına destek veriyoruz ve onların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Gençlik, çocuk ve engelli çalışmaları birimlerimiz, bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarına katkıda bulunuyor. 2015 yılında da tüm bu birikimimizi Sosyal Kuluçka Merkezi üzerinden sivil toplum kuruluşlarına sunmaya karar verdik ve böyle bir projeyi hayata geçirdik. Türkiye’de çoğulcu demokrasinin gelişmesi için, sivil toplum kuruluşlarının etkin çalışmasına yönelik her türlü desteği vermeye gayret ediyoruz. Çocuk, çevre ve kadın gibi alanlarda haklarını arayan ve savunuculuk yapan hak temelli sivil toplum örgütleriyle çalışıyoruz. Daha tanımlı ve amaç birliği olan bir sivil toplum kuruluşu tanımından yola çıkıyoruz ve onları misafir ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
“ÖRGÜTSEL KAPASİTEMİZİ KULUÇKA İLE ARTTIRACAĞIZ”
Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi imkanlarından yararlanacak girişimlerden İstanbul Açık Koordinatörü Serin Erengezgin ise “Hem ofis ortamında olmak hem de başka sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmak bizim için çok önemliydi. Biz yaya dostu kent için çalışıyoruz ve bunu engelli dedektifliği eğitimi ile çoğaltmak istiyoruz. Bununla ilgili de dijital altyapıya ihtiyacımız var. Kuluçka’nın vereceği danışmanlıklarla örgütsel kapasitemizi arttıracağız” dedi.
BİLGİ SOSYAL KULUÇKA’NIN 2015 YILI MİSAFİRLERİ
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Genç Avrupalılar Derneği, Travma Çalışmaları Derneği, Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans, İnterseks Bireylerin Aileleri ve Yakınları Grubu (LİSTAG), Bağımsız Araştırma, Bilgi ve İletişim Derneği (Babilder), Sivil Destek Topluluğu, Martı Derneği, O Daha Çocuk Kampanyası, Şehrine Ses Ver, İstanbul’a Çık, Tayf Gençlik Girişimi, Dut Ağacı Sosyal Bilim Araştırmaları ve Dayanışma Derneği 2015 yılında Bilgi Sosyal Kuluçka imkanlarından yararlanacak. Oy ve Ötesi, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi (RUSİHAK), Sulukule Gönüllüleri Derneği ve Tıbbi Yardım Grubu ise Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi’nden danışmanlık alacak.