Bin 500 Tl Aylıkla Çalişacak Çoban Bulamıyorlar
Tokatlı besiciler bin 500 TL aylıkla çalıştıracak çoban bulamadıklarından yakındı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında damızlık koç dağıtımı yapıldı. Dağıtımı yapılan 280 adet akkaraman kangal tipi koçlukların Sivas’ta yürütülen kangal akkaraman halk elinde ıslah projesindeki sürülerden aynı metotlar kullanılarak seçilmiş olduğu kaydedildi. TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Bekir Ankaralı, Tokat Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raif Karagöz, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Yavaş’ın konuşmanın ardından kürsüye gelen Tokat Valisi Cevdet Can, Türkiye’de hayvan varlığının azalmasına dikkat çekti. Tokat’ta 300 bin küçükbaş hayvan sayısını bir milyonun üzerine çıkarılması gerektiğini ifade eden Vali Can, “Bunun için özel idare kaynaklarından hangi kaynak gerekiyorsa o kaynağı temin etmeye çalışacağız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından damızlık koçların dağıtımı yapıldı.
VALİDEN ÇOBAN SORUNUNA ÇÖZÜM İSTEDİLER
Damızlık koç dağıtımı sırasında çoban bulamadıklarından yakınan besiciler Vali Can’dan yardım istedi. Besiciler 300 baş anaç koyun keçi varlığında yılda 5 bin TL destek verildiğine dikkat çekerek bu rakamın 150-200 başa düşürülmesini arzu ettiklerini kaydetti. Vali Can ise çoban bulmanın yolunun koyunculukta nasıl para kazanılır, nasıl üretim artırılır bunu örnek işletmelerin artarak mümkün olabileceğini kaydetti. Besici Alparslan Fiat, bin 500 TL atlık vermelerine rağmen çoban bulamadıklarını söyledi. Yaklaşık 5 yıldan buyana aynı sorunu yaşadıklarını ifade eden Fiat, bu soruna çözüm bulunmasını istediklerini kaydetti.
Tokat Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raif Karagöz, Sürü Yöneticiliği Belgesi olmayanların sürü yönetemediğini belirterek, “Kurs açıldığı bir hayli sürü yöneticisi arkadaşlara sertifikaları verildi ama uygulamasını bu yıl yapmadık. 2015 yılında uygulaması devam edecek. Neden çoban bulunamıyor? Yeni nesil çobanlığa heves etmiyor. Çobanlık zor bir meslek. Emekli öğretmenim, 8 yıldır bu birliğin başkanıyım. Bu işi yapabilen yapacak. Ben Karadeniz’de en büyük sürünün sahibiyim. 850 adet koyunum var. Ben bu işi aile olarak yapıyorum. İki kardeşim, 10 nüfus var. Bu iş aile yönetimi ile olacak bir meslek. ‘Oğlu gütsün, anası sağsın’ diye bir atasözümüz var. Dışarıdan bir çobanla bu iş yapılmaz. Çoban ücretleri de çok pahalı. Hiç beğenmediğin çoban bin TL aylık istiyor” diye konuştu.