Bin 600 Darbe Mağduru Anayasa Mahkemesi’ne Gidiyor

Bin 600 Darbe Mağduru Anayasa Mahkemesi’ne Gidiyor

12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumlularının yargılanması için yaptıkları suç duyurusuna önce takipsizlik kararı verilen, daha sonra ise kararı itiraz etmek amacıyla yaptıkları başvuruları reddedilen yaklaşık bin 600 darbe mağduru, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gidecek.
12 Eylül 1980 askeri darbesi nedeniyle Diyarbakır Cezaevi’nde işkence ve kötü muamelelere maruz kalan yaklaşık bin 600 darbe mağdurunun, dönemin sorumlularının yargılanması için çeşitli tarihlerde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurularına takipsizlik kararı verilmesi ve daha sonra karara itirazlarının reddedilmesi nedeniyle konuyu AYM’ye taşıyacakları belirtildi. Darbe mağdurlarının AYM’den de istedikleri sonuçları almaması durumunda AİHM’e gidecekleri kaydedildi. Konuya ilişkin İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Diyarbakır 78’liler Derneği Başkanı Gani Alkan, toplu bir şekilde AYM’ye başvurmanın çalışmasını yürüttüklerini belirterek, bu sayının bin 600’ü geçip, 3 bini bulabileceğini belirtti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmayıp da, açtıkları davaları gösterip, direk AYM’ye başvuracakların da olacağını anlatan Alkan, istedikleri sonucu alıncaya kadar mücadele edeceklerini vurguladı.
"SAYIMIZ ON BİNLERİ BULACAK"
Önümüzdeki günlerde bir kampanya başlatacaklarını ve başta Diyarbakır Cezaevi’nde işkence ve kötü muamelelere maruz kalanlar olmak üzere Türkiye’nin tüm cezaevlerinde yaşananların tanığı olan darbe mağdurlarına ulaşacaklarına dikkat çeken Alkan, "İç hukuk yolları tükeninceye kadar mücadele edeceğiz. Sayımız binleri, on binleri bulacak. Eğer iç hukuk yollarında istediğimiz sonucu alamazsak konuyu AİHM’e taşıyacağız. Artık daha örgütlüyüz ve darbecilerden hesap soruluncaya kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.
"DİYARBAKIR CEZAEVİ DEVREDİLSİN"
Diyarbakır Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi için Büyükşehir Belediyesi’nin cezaevinin kendilerine devredilmesi yönünde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yaptığı talebe ilişkin de değerlendirmelerde de bulunan Alkan, "Biz de daha önce belediye ile birlikte Adalet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştuk. Ama başvurumuza olumlu cevap alamadık. Belediye ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir komisyon kurduk. Bu komisyonumuz gittikçe büyüyecek ve insanlık suçlarının işlendiği bu cezaevinin müzeye dönüştürülmesi için çalışmalarını çok yönlü sürdürecek. Bu konuda da tüm sivil toplum kuruluşlarından ve vatandaşlardan destek bekliyoruz. Hangi partili olursa olsun bütün milletvekillerinden destek bekliyoruz. Bu süreç için de ön açıcı olur" diye konuştu.