Bitlis’te Kayaklı Koşu Yarışları Düzenlendi

Bitlis’te Kayaklı Koşu Yarışları Düzenlendi

Türkiye Kayak Federasyonu tarafından düzenlenen Kayaklı Koşu A grubu birinci ayak yarışları Bitlis’te başladı.
El-Aman Hanı mevkiinde bulunan kayak tesisinde sabah 10.00’da başlayan yarışmaya 13 ilden bay ve bayan olmak üzere tüm kategorilerden 231 kayakçı katıldı. Toplamda 10 kategoriden oluşan yarışlarda büyük bayanlar, büyük erkekler, genç erkekler ve genç bayanlarda 10 kilometre pistte yarışılacağı belirtilirken, diğer kategorilerde ise 5 kilometre olarak yarışılacağı bildirildi.
"BİTLİS ÇOK GÜZEL EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR"
Düzenlenen kayak yarışmalarını yakından takip eden Türkiye Kayak Federasyonu As Başkanı Ali Oto, Bitlis’te artık konaklama diye bir sorunun olmadığını ifade ederek “Buradaki sporcularımızın hepsine başarılar diliyorum. Bugünkü sonuçlarda sonra 2. etap yarışları yapılacak. Bu yarışlarda batından gelen kayakçılarla beraber yarışılacak. Daha sonra ise Türkiye şampiyonası belirlenecek. Bitlis’te olmaktan mutluyuz. Bitlis çok güzel ev sahipliği yapıyor. Havanın sisli olması yarışçılarımızı ve yarışı bir saat kadar engelledi. Ama Bitlis bu işi ve ev sahipliğini çok iyi bir şekilde yapıyor. Bundan sonrada federasyon olarak Bitlis’te yarışmalar yapılmaya devam edecek. Bitlis’te Alp Disiplininde yarış yıllardan beridir yapmayı düşünüyoruz. Ancak konaklamadan dolayı sıkıntı yaşıyorduk. Ama görüyorumki artık Bitlis’te konaklama sıkıntısı kalmamış. Bu nedenle 30 Ocak tarihinde GAP yarışları adı altında Alp Disiplini yarışları düzenlenecek. Federasyonumuzun programında bir değişiklik olunca etap yarışmalarımızın bir ayağını Bitlis’e alabiliriz” diye konuştu.
"SUNİ KAR SİSTEMLERİ YAPILMASI GEREKMEKTEDİR"
Kayak tesislerin her geçen yıl iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Oto, “Zaten biz Türkiye olarak Avrupa’nın gerisinde kalıyoruz. Çünkü her daim bu tesislerin yenileri daha da gelişmişleri çıkıyor tıpkı bilgisayar gibi. Şuanda Bitlis’teki teleskimiz faal durumda ancak suni kar sistemleri yapılması gerekmektedir. Çünkü kayakçıların çoğu Avrupa’da suni karda kayıyorlar. Bizim yurtdışından geri kalmamızın sebebi de budur” dedi.
"DOĞUDA KAYAK SPORU GELİŞECEK"
Bitlis’ yıllar önce çok iyi kayakçılar yetiştirdiğini anlatan Ali Oto, “1976 yıllarında ben de Bitlis’in bir sporcusuydum. O zamanlar ilimizde çok başarılı sporcularımız vardı. Kayak sporunun Bitlis’te geriye gitmesinin sebebi sadece buradan kaynaklanmıyor. Bu sorun Türkiye ile alakalıdır. Dağı olmayan İstanbul Türkiye şampiyonu oluyor. Ama onlarda bütçe imkanlarından dolayı hep yurtdışında antrenmanlarını yapıp, yaz aylarında bile çalışıyorlar. Ama bundan sonra Bitlis’te ve doğuda kayak sporu gelişecek ve kayak geliştikçe sporcu da gelişecek. Ayrıca insanların kayağı merakının olmasın ve artması çok önemli gördüğüm kardıtıyla bunu da başarıyorlar” diye konuştu.