Böbreklere "bonzai" Darbesi

Böbreklere "bonzai" Darbesi

31.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Kenan Ateş, "Bir yıl içinde bir merkez, uyuşturucu sonucu böbrek rahatsızlığı olan 9 hasta ile karşılaştı. Bonzai’nin böbrek içinde büyük bir sorun olduğunu gördük" dedi.
Antalya’nın Belek bölgesinde bu yıl 31’incisi düzenlenen Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi’nde nefrologların gündeminde sentetik uyuşturucu olan Bonzai’nin böbreklere olan etkisi yer aldı. Bir yıl içinde sadece bir sağlık merkezinde 9 hastanın Bonzai nedeniyle böbreklerini kaybetmesi kongrede belirtildi. Uzmanlar uyuşturucunun sadece sinir sistemi değil böbrekler üzerindeki olumsuz etkisine de dikkat çekerek 17 hastanın Bonzai nedeniyle böbrek rahatsızlığı yaşadığı ve bunlardan 9’unun aynı merkezde bulunduğu belirtildi.
"BONZAİ’NİN BÖBREK İÇİN BÜYÜK BİR SORUN OLDUĞUNU GÖRDÜK"
Kongre Genel Sekreteri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Ateş, "Gelen kongre bildirimlerinde 6 tane Bonzai kullanımı neticesinde böbreklerde akut rahatsızlık bildirimi aldık. Bu bildirilerde bu nedenle 16 hasta tanımlanıyordu. Bunlar içinde hayatını kaybedenlerde var. Bonzai kullanımı sadece sinir sistemini etkilemiyor. Kalp damar sistemini, kas sistemini ve böbrekleri de etkiliyor ve bunlar kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bu nedenle bizde kongremizde bu konuya dikkati çekmek istedik. Bir yıl içinde bir merkez 9 uyuşturucu sonucu böbrek rahatsızlığı olan hasta ile karşılaştı. Bu az bir rakam değil. Bonzai’nin böbrek içinde büyük bir sorun olduğunu gördük" dedi.
"BAZI OLGULARDA KAS ERİMESİNE NEDEN OLUYOR"
Böbreklere etkisinin nasıl olduğuna ilişkin açıklama da yapan Prof.Dr. Ateş, "Böbrekleri birkaç şekilde etkiliyor. Kalp damar sistemini bozuyor bu da tansiyon düşüklüğüne ve böbrek rahatsızlığına neden oluyor. Bazı olgularda kas sistemini etkiliyor, kas erimesine neden oluyor, bu eriyen kaslardan çıkan maddelerde böbrekleri tıkayıp hasara neden oluyor, bunlar olmasa da böbrekler üzerine direkt etki gösteriyor" diye konuştu.
Türkiye’de uyuşturucu kullanımının Avrupa’ya göre daha az olduğu yönündeki görüşün gerçeği tam yansıtmadığını kaydeden Prof. Dr. Ateş, hayatında en az bir kere uyuşturucu kullanan kişi oranının yüzde 2,5-3 arasında olduğu, dünyada ise bu oranın yüzde 2,5-4,8 arasında tespit edildiği bilgisini verdi.