Böceğe Karşı Böcekli Mücadele

Böceğe Karşı Böcekli Mücadele

Doğu Karadeniz’de Ladin ormanları literatürde ‘Ipstypographus’ adıyla yer alan sekiz dişli dev kabuk böceğinin istilası altında. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde görülen ve hızla yayılan sekiz dişli dev kabuk böceği istila ettiği Ladin ormanlarının kurumasına yol açıyor.
Zararlı böcekle mücadele için başka bir böcek türü kullanılıyor. Başlatılan eylem planı ile laboratuvar ortamında üretilen ve zararlı böceğin larva ve erginlerini yiyerek beslenen bir başka böcek türü olan ‘Rhizophagus grandis’ doğaya salındı.
Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’da görülen sekiz dişli dev kabuk böceği Ladin ormanlarını istila etti. Dev kabuk böceği doğuda Artvin ile batıda Giresun’daki ladin ormanlarında yayılışını hızla sürdürdüğü belirlendi. Kabuk böceğinin en fazla görüldüğü alanların başında Kaçkar Dağları Milli Parkı geliyor. Milli park sahasında kalan Çamlıhemşin İlçesi Yayla, Kale ve Meydan Köyleri ile Kavron ve Amlakit yayla eteklerindeki ladin ormanlarında böcek zararları nedeniyle kurumalar başladı. Ladin ağaçlarının tepe kısmının kısmen veya tamamen kızarıklaşmasıyla anlaşılan böcek zararları ile ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürlüğü ile Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ortaklaşa mücadele eylem planı başlattı.
Sekiz dişli dev kabuk böceği ile ilgili başlatılan biyoteknik mücadele kapsamında Kaçkar Dağları Milli park sahasına 80 adet ’feromon’ adı verilen tuzak yerleştirildi. Biyolojik mücadele kapsamında ise zararlı böceğin tek doğal düşmanı olduğu belirlenen ‘Rhizophagus grandis’ adlı böcek türü bölgedeki 4 ilde yer alan laboratuvarlarda üretildi. Ladin ağaçların kabuklarını ve kambiyumunu yiyerek beslenen zararlı böceğin larva ve erginlerini yiyerek beslenebilen ve yırtıcısı olarak bilinen ‘Rhizophagus grandis’ adlı böcekten laboratuvar ortamında 5 bin adet üretildi. Zararlı böceği yok eden faydalı böcek ladin ormanlarına bırakıldı.