Bolkar Dağlarına Kayak Merkezi Kurulacak
Doğal güzellikleriyle ilgi çeken 3 bin 524 metre yüksekliğindeki Bolkar Dağları kış turizminde Niğde’yi şaha kaldıracak.
Ulukışla ilçesinde oluşturulan ‘Çiftehan Bolkar’ Projesi kapsamında dağ turizmi, kış turizmi, termal turizmi, doğa turizmi ve sağlık turizmini aynı anda yaşanacak. Dünyanın sayılı kış turizm merkezlerinde yapılan helikopterli kayak sporu yapılan Bolkarlarda yapılacak kayak merkezi, Niğde, Konya, Aksaray, Mersin ve Adana illerinden gelecek tatilcileri ağırlayacak. Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Bolkar dağlarına telesiyej kurulacağını, vatandaşların hem kayak yapacağını hem de doğa güzelliklerini seyredeceklerini söyledi. Kılıç ayrıca, Ankara-Adana otoyolundan 16 kilometre uzaklığında bulunan Bolkar dağlarına gelen vatandaşların yapılacak olan günü birlik tesislerde kayak keyfi yaşayacak, oradan da Çiftehan kaplıcalarında termal turizm merkezinde kaplıca imkanlarından yararlanacaklarını belirtti.
PROJE 2015 YILININ SON AYLARINDA HİZMETE GİRECEK
Vali Kılıç, "’Çiftehan Bolkar’ projesi birlikte düşünüldüğünde gündüz kayak yapmak, gece termal tesisinde konaklamak kaplıca turizminde istifade etmek mümkündür, birbirini destekleyen yarım saatlik mesafede bulunuyor. Bu projeyle dağ turizmi, kış turizmi, doğa turizmi, termal turizm ve sağlık turizmini aynı anda insanların hizmetine sunmak mümkün olacaktır. Fevkalade geniş potansiyele sahip, belki de ülkemizde nadir rastlanan imkanların üzerinde barındıracak olan bir coğrafya ve o coğrafyaya uygun olarak tasarlanan bir projedir. İşin planlama ve izin alma süreçleri umduğumuz gibi giderse 2015’in yaz aylarında kazma vurmayı, 2015’in son zamanlarında da önemli oranda bitirmeyi planlıyoruz. Projemiz hazır, kaynağımız hazır şu an yapılacak olan sadece izin ve bürokratik süreçlerdir" dedi.
8 ay boyunca kar yoğunluğunun olduğunu belirten Vali Kılıç, "Torosların kuzeyinde yer alan Adana, Niğde sınırı üzerinde bulunan Bolkar dağları öteden beri karındaki kalitesi, kar yoğunluğu, kar derinliği ve uzun süre tabiatta kalması açısından çok dikkat çeken ancak bugüne kadar atıl kalmış birkaç gayretin dışında yatırım yapılamayan bir gölgeydi. Geçen yıl Niğde halkımızın talebiyle ve bize başvurmalarıyla bu alanın ülkemize kazandırmak, ilimizin turizmine kazandırmak için bir çalışma başlatmıştık. Gerçekten fevkalade potansiyele sahip olan bu alan yılın 8 ayında kış turizmine kalan aylarında da doğa turizmine hizmet edecek bir yoğunlukta. Çünkü 2700 kodunda bulunan ve Dünya’da ötmeyen tek kurbağanın bulunduğu 120 çeşit endemik bitkinin bulunduğu Karagöl bir tabiat harikasıdır. Dünyanın 4 bir yanından insanlar bu gölü görmeye ve göle komşu olan Medetsiz dağlarında da dağ sporu yapmaktaydılar. Yani aynı anda turizmin birkaç çeşidine hizmet edebilecek bakir bir alanda bir takım gayretlerde bulunma mecburiyetimiz vardı. Öncelikle biz alanın hali hazır haritalarını yapmak, jeolojik etütlerini yapmak için bir ihale yaptık ve firma çalışmalarını yaparak bize bildirdi. Orman Bakanlığından izinleri aldık, Kültür ve Tabiat varlıkları Kurulundan gerekli izni alacağız ve İl Genel meclisinden projemiz onaylanarak icra aşamasına gelecektir. Peşinden de 3 değişik hatta telesiyej hatlarını ve günü birlik tesislerini kurmak için ihalelerimiz olacak. Bu çalışmalara önümüzdeki yaz aylarında başlayacağız. İnşallah geceli gündüzlü çalışarak Niğde’mizi bu hizmeti buluşturmak istiyoruz. Başta tasarladığımız maliyetlerin çok altında, çok düşük bir maliyetlerle gerçekleşecektir. Dolayısıyla bu projeler nedeniyle temin ettiğimiz kaynaklar dahilinde kalarak projeyi gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
TELESİYEJ KURULACAK
Vali Necmeddin Kılıç, "Telesiyejle Meydan yaylasından bin 700 metre tepeye kadar insanlar taşınacak. Bu tepeden 4 değişik pistle aşağı inilebilecektir. Profesyonel kayakçılar için 2 kilometre, orta derecede kayak bilenler için bin 700 metre pist ve yeni başlayan kayakçılar için de 300-400 metre pistlerimiz var. Bu projemiz tamamlandığı zaman çok sayıda misafir ağırlayabileceğiz ancak, gece konaklamak isteyenler için de belirli bir bölgede konaklayabilecekler. Bölgemiz Adana ve Mersin iline çok yakındır. Konya’ya yakındır ve Türkiye’nin ana akslarından biri olan Ankara- Adana otoyoluna çok yakın mesafededir. Coğrafya olarak insanların kolay ulaşabilecekleri bir coğrafyada bulunmaktadır. Alanın Gaziantep’in, Hatay’ın hatta Orta Doğu’dan uluslararası turizmi de cezbedecek kapasitesi var" şeklinde konuştu.