Bonzai İle Vücuda Bomba Alınıyor
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Coşkun Usta, bonzai kullanan kişinin vücuduna saatli bomba aldığını söyledi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Coşkun Usta, bonzainin (sentetik cannabinoid) birçok kimyasal maddeden oluştuğunu belirtti. Kimyasal olan bu uyuşturucu maddenin bazı bitkilerin yapraklarına karıştırılarak ortaya çıktığını ifade eden Prof.Dr. Usta, son yıllarda ortaya çıkan bonzainin naftalin türevi kimyasallarla birleştirildiğini kaydetti.
Bonzainin esrar ve benzeri moleküllerden yüz kat daha zararlı olduğunu belirten Prof.Dr. Usta, şöyle konuştu: "Bu uyuşturucu özelliği bulunan maddeleri kullananlar farkında olmadan vücutlarına bir bomba alıyor. Üzerlerinde bir bomba taşımaya başlıyorlar. Çünkü bu maddenin ne zaman ne yapacağını tıp bilmiyor. Tıp bazılarını biliyor. Onlardan bazı yararlı şeyler yapılmaya çalışılıyor. Ancak bu yapay bileşikler tam bir bomba etkisi. Çünkü içerisinde ne olduğunu bilmiyoruz. Bilim adamları çaresiz kalıyor. Yeni yeni kimyasallar işin içine giriyor. Bu kimyasalları biz tanımıyoruz. Dolayısıyla kanda da ölçemiyoruz. Bunu kullanan insanlar buradan avantaj sağlamaya çalışıyor. Her gün yeni sentetik ekleniyor. 100 çeşit molekül ortaya çıkıyor."
Bonzainin vücut tarafından tanınmadığını ve bu sebeple bazı kişilerde iki saat bazı kişilerde 30 saat kalabildiğini vurgulayan Prof.Dr. Usta, şunları söyledi: "O süre içinde kişi, alkol ya da başka ilaç alabiliyor.Çevresel başka olaylara maruz kaldığınızda bu bomba her an patlayabilir. Bu sentetik maddeyi keşfedenler bile ’Bu madde kullanılırsa kişilerde ölüm yapabilir’ uyarısında bulundu. Vücuda yaptığı etkileri çok iyi tanımıyoruz. Ama çok zehirli maddeleri vücuda aldığımızı ve kendimize saatli bomba yerleştirdiğimizi unutmamamız gerekiyor."
"VÜCUTTAN ATILANA KADAR ZEHİRLİYOR"
Kimyasal madde olduğu için vücudun hep bonzaiyi atmaya çalıştığını dile getiren Prof.Dr. Usta, sözlerine şöyle devam etti: "Atana kadar zehir etkisi yapıyor. Şizofreniden tutun bir çok psikiyatrik hastalığa neden olabiliyor. Kalp krizi geçirebilirsiniz, tansiyonunuz yükselip düşebilir. Kalpte yeni ritim bozuklukları ortaya çıkabilir. Tıpta, bunu nasıl tedavi edebiliriz peşinde. Şu an için tam bir tedavisi söz konusu değil."
"BONZAİ OLUMLU YÖNLERİYLE TEŞVİK EDİLİYOR"
Bonzainin mutluluk vermesi ve cinsel gücü artırması şeklinde olumlu yönler sunularak insanların kullanmaya teşvik edildiğine işaret eden Prof. Dr. Usta, sözlerini şöyle tamamladı: "Hiçbir zaman kötü tarafı sunulmuyor.Bu tip maddeler ilk önce tütsülerin içine de katılmış. Hatta bitkisel ürün olarak sunulmuş. Özenti ile bu moleküller ortaya çıkmış. Bizim toplumumuzda son yıllarda çok tehlikeli olabilecek şekilde bitkisel ürünlere karşı bir sempati oluştu. Tamamen yanlış. İşte esrar, o da bir bitki. Ama ne kadar zararlı. Morfin de bir bitkiden elde diliyor. Ama ne kadar zararları var. ‘Bitkiler faydalıdır zarar gelmez, doğaldır, buyurun kullanın’ diye tehlikeli bir alan ortaya çıkarıldı. Bu ortamı uyuşturucu camiası da kullanıyor."