Bozyazı Bal Ormanı Açıldı
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün Bozyazı ilçesi Kavaklı mevkiinde oluşturdu ‘Bal Ormanı’ düzenlenen törenle açıldı.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Kavaklı Bal Ormanı’nın açılışına, Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, Bozyazı Orman İşletme Müdürü Mehmet Alper, ODÜH Şube Müdürü Gökhan Şener ve arı yetiştiricileri katıldılar.
Çopurlu Mahallesi Kavaklı mevkiinde oluşturulan ‘Kavaklı Bal Ormanı’nın açılışında konuşan Orman Bölge Müdürü Baca Bozyazı, Anamur, Erdemli, Gülnar, Tarsus, Çamlıyayla, Mut, Mezitli ve Toroslar’da toplam 2 bin 170 hektarlık alanda 26 adet bal ormanı oluşturduklarını bildirdi. Bu bal ormanlarının arıcılıkla uğraşan vatandaşların hizmetine sunulduğunu belirten Baca, “Silifke Şehitlik Bal Ormanı ile bu sayı 27’ye, toplam alan ise 2 bin 230 hektara ulaşmıştır. Bu sahalarda arıcılık açısından önem arz eden türlerle ekim ve dikimler yapılmış, kovan koyma yerleri düzenlenmiş, çeşmeler yapılmış ve arılar ile yabani hayvan türlerinin faydalanacağı can suyu havuzları tesis edilmiştir. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Arıcılarımıza da hayırlı uğurlu olsun. 5 bin olan kovan kapasitesini 10 bine ulaştırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönem içerisinde kovan yerlerini parselleyerek numaralandıracağız ve parseller üzerine ağaçtan baraka şeklinde arıcıların aileleri ile birlikte kalabilecekleri alanlar yapmalarına müsaade edeceğiz” dedi.
Bozyazı Orman İşletme Müdürü Alper de oluşturdukları bal ormanında yılda 1 milyon 250 bin kilogram bal üretimi hedeflediklerini kaydetti. Kavaklı Bal Ormanı projesine 2013 yılında başladıklarını dile getiren Alper, “Toplam 62 hektar olan proje Bozyazı ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Vadi boyunca projede hedeflenen kapasite 5 bin kovan. Arılar için 11 adet can suyu havuzu ile 3 adet çeşme yaptık, kovan rampası için 4 kilometre yol, 9 kilometre yol kenarı ağaçlandırması ve Kavaklı Bal Ormanı alanına akasya, mahlep, akcaağaç, yabani erik, çitlenbik, yabani elma olmak üzere toplam 3 bin 600 fidan diktik. Kavaklı Bal Ormanı alanından tahmini olarak yılda 5 bin kovandan 1 milyon 250 bin kilogram bal üretimi hedefliyoruz. Kilogramının 35 liradan satışı ile 4 milyon 375 bin lira arıcıların gelir elde etmesini bekliyoruz. Arıcıların dernek veya birlik kurmaları halinde Bozyazı bal çamı bir marka haline gelecektir. Bu yönde arıcıların yapacağı çalışmalara destek vermeye hazırız” diye konuştu.