Bozyazı’da Organ Bağışı Haftası Etkinliği
Mersin’in Bozyazı ilçe Sağlık Müdürlüğü ve Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi görevlileri, ‘3-9 Kasım Organ Bağış Haftası’ etkinlikleri kapsamında Tekmen Mahallesi Pazar yerinde stant kurarak, broşür dağıtıp vatandaşları bilgilendirdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan İlçe Sağlık Müdürü ve Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Ahmet Hakan Acı, Türkiye’de organ bağışı ve nakli sayılarının az olması organ yetmezliği tedavisi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirterek, "3-9 Kasım Organ Bağış Haftası etkinliklerinde amacımız, halkımızın organ bağışı konusunda farkındalıklarını arttırmak organlarımızın toprak olmasını engelleyip başka canlarda hayat bulmasını sağlamaktır. Organ bağışı kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir” dedi.
Acı, 2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabileceğini, organ bağışı yapan kişinin 2 tanık huzurunda bilgilerinin alınıp, organ bağış kartı kişiye verildiğini, kişi organ bağışı yaptığını mutlaka ailesi ile paylaşması gerektiğini ve organ bağış kartını cebinde taşıması gerektiğini söyledi. Acı, “Organ bağışı yapmış olmak ve aile ile bunu paylaşmak, kişinin beyin ölümü gerçekleştiği zaman ailenin çabuk karar vermesini sağlayacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir. Organ ve doku bağışı İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, devlet hastaneleri, özel hastaneler, toplum sağlığı merkezleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve aile sağlığı merkezlerinde yapılabilmektedir” şeklinde konuştu.
Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denildiğini söyleyen Acı, “Ülkemizde organ nakil işlemleri, bakanlığın kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Bağışlanan organların kime nakledileceği organ nakli bekleyen hastaların öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ve tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenmektedir. Cins, ırk, din, zengin-fakir ayırımı yapılmamaktadır. Sağlık Bakanlığının 2014 verilerine göre 22 bin böbrek, 2 bin 200 karaciğer, 550 kalp, 250 pankreas, 40 akciğer, 5 kalp kapağı, 1 ince bağırsak hastası kadavradan nakil olmak için beklemektedir. Ülkemizde Avrupa ülkelerinin tersine canlı donörden bağışlar daha fazladır. Yanlış inanışların olması vatandaşların kadavradan nakilleri azaltmaktadır. Organa ihtiyaç duyma ihtimalimiz organ bağışı yapma ihtimalimizden daha fazladır. Dileğimiz vatandaşlarımızın organ yetmezliği problemi olan kişilerin pencerelerinden bakabilmeleri, onları anlamaları ve organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artmasıdır" ifadelerini kullandı.