Brn Yatak Genel Müdürü Berna İlter:
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, işletme belgeli yatak kapasitesinin son 10 yılda 2 kat artışla 650 bine yaklaştığını, yatırım belgeli konaklama tesisleri ile birlikte toplam yatak kapasitesinin 900 bin civarında olduğunu anımsatan BRN Yatak Genel Müdürü Berna İlter, turizm ülkesi Türkiye'de yatak üreticileri için en önemli müşteri grubunun oteller olması gerekirken, turizm payının beklentinin çok altında kaldığını kaydetti.
BRN Yatak Genel Müdürü Berna İlter, Türkiye’de 50-500 arasında işçi çalıştıran 25 yatak üreticisi bulunduğunu, küçük işletmelerle birlikte bu sayının 400'e kadar çıktığını belirterek, "Üretici iller arasında ilk sırayı Kayseri, İstanbul ve İzmir alıyor. Kayseri, yıllık 2 milyon civarında üretim ile toplam üretimin yarısını karşılıyor. Binden fazla otel yatırımı olan ülkemizde 900 bin civarı yatak olduğunu düşünürsek 2 milyon yatak üretiminin ne denli az olduğu görülür. Bu rakamlar dinlenme amaçlı gidilen otellerden yorgunlukla dönmemizin nedenini açıklıyor. Ülkemizde turizm sektöründe ne yazık ki sert yatak dayanıklı ve iyi yataktır gibi yanlış bir algı var. Çok sayıda otelcinin yatak kesiti üzerine çıkıp zıpladığına, 'hiç esnemiyor, bu en iyisi', hatta 'mucize yay teknolojisi' diye alınıp satıldığına şahit oluyoruz. Oysa esnememe vücut omurgasının şekline aykırı. Evinde daha konforlu yatakta yatan tatilci servet ödeyerek gittiği otelde bile yataktan adeta sürünerek kalkınca evine yorularak dönüyor. Tatilcinin arzuladığı şekilde rahat, dingin bir tatil yapması için turizmcilerin öncelikle yatak seçimine özen göstermesi gerekiyor" diye konuştu.
Berna İlter, otellerde yatak değişiminin sağlık açısından daha sık yapılması gerektiğinin de altını çizerek, "Son yıllarda kullanılan teknoloji mayt gibi insan sağlığına zararlı bakterilerin de önlenmesini sağlıyor" ifadelerini kullandı.