Burdur Gölü Lavantayla Kurtulacak
Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından Burdur gölündeki su kaybını önlemek amacıyla gerçekleştirilen Lavanta Projesi kapsamında Burdur gölüne temsili lavanta bırakıldı.
Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, proje kapsamında 240 dekar araziye dikilen lavantaları biçerek topladı. Lavantaların toplanmasının ardından Kültür ve Turizm Müdürü İl Mehmet Tanır, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, Burdur Gölüne Hayat Verelim Derneği Başkanı ve Göle Yas belgesel filminin yönetmeni Şafak Türkel, Burdur Gölüne Hayat Verelim Derneği Başkan Yardımcısı Süleyman Faki ile Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi gönüllüleri, ellerinde lavantalar ile birlikte Burdur Gölü Kıyısı’na yürüdü.
Karakent köyü kıyısında toplanan gönüllüler, birlikte Burdur gölüne girdi. Ellerindeki lavantaları suya bırakarak gölün kurumasına dikkat çekildi. Burdur gölünün kurumasını ele alan Göle Yas Belgesel Film ekibi ise çekim yaptı. Lavantaları göl suyuna bırakarak, Burdur gölünün çekilmesine dikkat çekmek istediklerini ifade eden Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, şöyle konuştu: “Burdur gölünü lavantayla kurtarmaya geldik. Artık gölün sessiz çığlıklarına, 'Gidiyorum artık, kuruyorum' çığlıklarına bir ses vermek için buraya geldik. Son dönemlerdeki her yıl yüzeyinden bir metrelik azalmaların akabinde artık tamamen kurumaya yok olmaya yüz tutmuş Burdur gölüne bir nebze olsun can vermek, bir nebze olsun, insanların göldeki kurumaya dikkatini çekmek için lavanta ile açıkçası kurtarmak için buradayız. Buradaki gönüllülerimizle birlikte yapmış olduğumuz etkinliğin anlamı gölün 'Artık ölüyorum' yasına bir destektir. Onun yanında olma isteğimiz, çığlıklarına cevap verme isteğimizdir. Onun yanında olduğumuzu göstermektir. Biz bunun için, bu uğurda insanların ileride susuz kalmaması için Burdur gölünün yanında ve onun için geliştirmiş olduğumuz Lavanta Projesi’ne sonuna kadar devam edeceğiz ki göl havzasına herkes lavanta diksin ve Burdur gölü bir an evvel kurtulsun.”
Lisinia bölgesinde bulunan 240 dekar araziye lavanta dikildiğini ve Burdur gölündeki su çekilmesini önlemek amacıyla göl kıyısındaki arazilere susuz yetişen lavantanın dikilmesini öneren Sarıca, şunları söyledi:
“Biz, 240 dekarlık alanda lavanta dikimi yaptık ve lavanta sulama gerektirmeden ve sulamadan yetişebilen bitkidir ve maddi değeri olan bir bitkidir. Biz de Lisinia projemize başlayıp, insanlara lavantadan ve gülden para kazanmanın yollarını göstereceğiz. Aynı zamanda doğal davranıp hem üretimlerden para kazanılabileceğini, insanların bu şekilde Burdur gölüne katkıda bulunabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Yani artık zaman tükendi, Burdur gölü çok hızlı bir şekilde yok olmaya gidiyor.”