Bursa'nın gizli tarihi bu eserlerde!

Bursa'nın gizli tarihi bu eserlerde!
Bursa'nın tarihini, kültürel özelliklerini, arkeolojisini anlatan altı kitap ve Karacabey Longozu'nun tanıtılduğı 25 dakikalık belgesel Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılaryla yayınlandı. Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Müzesi'nin Göç Tarihi Müzesi bölümünde gerçekleştirilen eserlerin tanıtım toplantısına ilgi büyüktü.






BİR ŞEHRİN EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİ KALEM ERBABIDR

Eserlerin tanıtım toplantısından konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “medeniyetlerin eşiği olan Bursa, söyleyecek çok sözü olan bir şehirdir”dedi. Bir şehri öne çıkaran, ulusal ve ulusalarası anlamda tanıtacak olan hamlenin, şehrin tüm değerlerinin bütün halinde sunumu olduğunu söyledi.

Bugüne kadar 270'i aşan eserle Bursa Belgeliği'nin oluşturulduğunu kaydeden Altepe, bu belgeliğe yeni eserlerin katılmasından mutluluk duyduğunu belirtti.



6 KİTAP ve BİR BELGESEL

Prof. Dr Mustafa Şahin'in hazırladığı “Bursa'nın Arkeolojik Envanterii 1” adlı kitabında, Bursa'nın gizli kalmış tarihi gözler önüne seriliyor. Eser, Uludağ ve çevresindeki köylerin kültür varlıklarının ortaya çıkarılmasını hedefliyor.

Bursa Belgeliği'ne katılan bir diğer eser ise, Prof. Dr Mustafa Demirel tarafından hazırlanan, “Hulasatül Vefayat” ( Bursa'da Medfun Meşayihin Kısa Hayatı)... Bu eser Bursalı olan olmayan ancak Bursa'ya defnedilen sultan, şehzade,şeyh ve ulema gibi tanınmış şahsiyetlerin bilgilerini içeriyor.

Nevzat Çalıkuşu tarafından hazırlanan “Bursa Dergileri” adlı çalşmada da, Bursa'da bugüne kadar yayınlananan dergiler hakkında önemli veriler bulunuyor.

Mustafa Başpınar tarafından hazırlanan “Öykülerde Bursa” adlı eserde ise, farklı kalemlerin Bursa öyküleri yer alıyor.

Manzum Osmanlı Tarihi” adlı eser ise, Mustafa Fırat Gül tarafından hazırlandı. Bu eserde de, Osmanlı'nın kuruluş yıllarını şiirle anlatan sayfalar yer alıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan, Karacabey Longozu'nun anlatıldığı 25 dakikalık belgesel de Bursa Belgeliği'ne kazandırılan önemli bir eser. Belgeselle bölge insanın da çok fazla bilgi sahibi olmadığı bu doğal güzelliğin hem Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Belgesel 4 ay boyunca, özel ekipmanlar ve hava ekipleriyle çekildi.
Prof. Dr Mustafa Kara tarafından hazırlanan “ Ehlibeyt Kerbela ve Mersiye” adlı kitapta da, Hz Hüseyin ve Kerbela olayı anlatılıyor.

 

Özge COMBA ALKIŞ