Büyükelçi Karlov’dan Vali Türker’e Ziyaret

Büyükelçi Karlov’dan Vali Türker’e Ziyaret

Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Antalya Başkonsolosu Alexander Tolstopyatenko ile Antalya Valisi Muammer Türker’i makamında ziyaret etti.
Rusya ile ilişkilerin daha da gelişmesinden mutlu olduklarını belirten Vali Muammer Türker, Büyükelçi Karlov ile Başkonsolos Tolstopyatenko’nun ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek teşekkür etti.
Antalya’da sürekli dönüşüm, değişim halinde olan bir Rus nüfus olduğuna işaret eden Vali Türker, Antalya’nın Ruslar tarafından Rusya Federasyonu toprakları dışında en fazla ziyaret edilen yerlerden olduğunu söyledi.
Vali Türker, resmi kayıtlara göre Antalya’da 13 bin civarında Rus vatandaşının ikamet izni aldığını, geçici sürelerle gelenlerin 35 bin civarında bulunduğunu, 5 Rus okulu ve 7 derneğin faal olduğu bilgilerini paylaşarak, “Rusya Federasyonu vatandaşlarının Antalya iline bu kadar ilgi göstermelerinden, burada yaşamayı arzu etmelerinden çok mutluyuz” dedi.
ANTALYA ENTERNASYONAL ŞEHİR HALİNE GELDİ
Antalya’da Türkiye’nin 81 vilayetinden, dünyanın çok değişik ülkelerinden insanların yaşadığını kaydeden Vali Türker, “Burası çok kozmopolit, bir enternasyonal şehir haline geldi” ifadelerine yer verdi. Antalya’nın yerleşim ve turizmin yanında tarım açısından da önemli bir vilayet olduğunu ifade eden Vali Türker, “Türkiye’deki en fazla tarım ürünleri ihracatı yapan vilayet burası. Antalya’dan yapılan tarım ihracatının yüzde 42’si Rusya Federasyonu’na gidiyor. Biz bundan sonra da hem Başkonsolosumuz aracılığı ile hem burada yaşayan Rus vatandaşlarının kurdukları okullar, dernekler aracılığıyla ve Sayın Büyükelçi sizinle çok yakın irtibat halinde olacağız” dedi.
1 MİLYAR DOLAR TUTARINDA TARIM ÜRÜNLERİ
Büyükelçi Andrey Karlov da, Vali Türker’e teşekkür ederek, Antalya’nın Türk-Rus ilişkilerinde çok özel bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Antalya’ya bu yılın sonuna kadar 3,5 milyon Rus turistin geleceğini ifade eden Karlov, “İkili ekonomik ve ticari ilişkilerimize büyük bir katkı oluyor” dedi. Önümüzdeki dönemde Rusya Federasyonu’nun Türkiye’den daha fazla gıda ve tarım ürünleri almaya başlayacağını kaydeden Büyükelçi Karlov, “Bu manada büyük bir pay Antalya’ya düşecek. 1-2 yıl sonra Antalya’dan 1 milyar dolar tutarında tarım ürünleri alacağız” şeklinde konuştu.
35 BİN RUS VATANDAŞI YAŞIYOR
Kültürel işbirliğini de geliştirmek istediklerini kaydeden Büyükelçi Karlov, Türkiye’de her yıl öğrencilere 50 civarında burs verdiklerini belirterek, burslardan 5 tanesini Antalya’ya ayıracaklarını söyledi.
Antalya’da 35 bin civarında Rus vatandaşının yaşadığını ve Antalya’ya en çok turistin Rusya Federasyonundan geldiğini belirten Büyükelçi Andrey Karlov, “Antalya Valisi olarak diplomatlarımıza, konsoloslarımıza verdiğiniz destek ve katkıdan dolayı size içten teşekkürlerimi sunmak isterim” diye konuştu.
Vali Türker, ziyaretin sonunda Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra kendisine plaket takdim eden Büyükelçi Karlov’a EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeği şakayık plaketi verdi.