Büyükşehir Meclisinde Pensilvanya Tartışması

Büyükşehir Meclisinde Pensilvanya Tartışması

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis olağan toplantısı Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel’in başkanlığında Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü konferans salonunda yapıldı. Cemaat okullarının imar maddelerinin tartışıldığı sırada CHP meclis üyelerine seslenen Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Yaptıklarınızı her yerde söyleyeceğim. Pensilvanya’nın Antalya Büyükşehir Belediye Meclisini uydudan, uzaktan nasıl idare ettiğini herkese söyleyeceğim” dedi.
ÖNERGELER TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
Ağustos ayı meclis toplantısı, meclisin önerge sunup sunmamasıyla ilgili tartışmasıyla başladı. AK Parti, CHP ve MHP’nin meclis toplantı gündem tutanağına ek olarak önergelerin oylamaya sunularak eklemek istedi. İsteğin Başkan Türel tarafından önergelerle zaman kaybı yaşandığını gerekçe gösterip kabul edilmemesi tartışmalara neden oldu. CHP ve MHP sıralarından gelen itirazlar neticesinde Başkan Türel, ilgili belediye başkanının önergesinin aciliyetini açıklamak kaydıyla önergelerin sunulmasını istedi. Başkan Türel’in önergelere yaklaşımı CHP ve MHP sıralarında tepkiye yol açtı. Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ”Siz istediğinizi gündeme alıp almamakla ilgili bir sunum söz konusu değil. Yasa açık, önergelerle ilgili vakit alacak, siyaset yapacak bir durum söz konusu değildir, Antalya önemli, bu meclisteki herkes aynı görüşte. Ben bundan sonra bunları gündeme almıyorum deme şansınız yok” dedi.
CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya da sunacakları önergelerin önemli olduğunu ve meclis oylamasına sunulmasını talep etti. Talebe karşılık olarak Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da 5 yıl birlikte çalışacaklarını hatırlatıp karşılıklı olarak iyi niyetle geçinilmesi ve meclise önergelerin sunulmasını talep etti. Buna karşılık Başkan Türel, “Vatandaşlarımız için hayati önem taşıyan proje ya da hizmet aksayacak ise konunun icabına bakarız. Önerge veren belediye başkanımız açıklamasını yapmak ve aciliyetini belirtmek kaydıyla sunabilir” dedi.
Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu da Finike’de yapılması planlanan kapalı pazar yerleri ile ilgili çalışmaları hakkında önerge sundu. Türel, pazar yeri, belediye hizmet alanı gibi halkın hizmetini direkt ilgilendiren hususlar aciliyet hissettiren konular olur ise bu konulara da açığım. Mecliste kabul edildiği takdirde ben de kabul ederim” dedi. Finike Belediye Başkanı’nın önergeleri kabul edildi.
CEMAAT OKULLARININ MADDELERİ KOMİSYONA GÖNDERİLDİ
Antalya’nın Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde hizmet hareketine ait iki özel okulun imar durumu ile ilgili 126 ve 141’inci maddelerin ilçe belediyelerinde reddedilmesine rağmen tekrar Antalya Büyükşehir Belediyesi meclis gündemine getirilmesi tartışmalara neden oldu. CHP’li ilçe belediyeleri büyükşehir meclisinin ilgili 141 ve 126’ıncı maddeleri kendi meclislerinde görüşmek isteyip, maddelerin büyükşehir meclisinden çıkarılmasını istedi. İstek üzerine Başkan Türel, şunları söyledi:
"Bir plan yapılmış, bu kesinleşmiş, 1000’lik planda. Askıya çıkmış ve mimarlar odası askı sürecinde itiraz etmiş. Bu plan yanlış uygulanmış demiş, reddine itiraz edilmiş. Bu itirazı ya kabul edeceğiz ya da etmeyeceğiz. Bu itirazı gündeme almazsak kabul edilmiş haline gelmiş oluyor. Biz bunu gündemden çıkaramayız, gündeme alacağız o zaman konuşacağız. Yeteri kadar tartışıldı, gündemin 126 maddesiyle ilgili
okutulan önergenin gündeme alınmaması konusunu oylamaya sunuyorum”
Oylama sonunda 126’ıncı maddenin 53 oyla gündemden çıkarılması reddedildi. Madde gündemde kalmıştır.
“ANLAŞILAN, TALİMAT OKYANUS ÖTESİNDEN GELMİŞ”
CHP grubu sıralarında gündemin cemaat okullarıyla ilişkili olduğu bildirilen 141’inci maddenin herkesin özgürce oylama yapabilmesi için gizli oylama talep etti. Buna karşılık Başkan Türel, gizli oylama yapılması istenen maddenin ne olduğunu ısrarla öğrenmek istedi. Madde okutulunca Başkan Türel, gülmeye başladı ve “Anlaşılan, talimat okyanus ötesinden gelmiş” dedi. Bunun üzerine CHP sıralarından “Ne istediler de vermedik diyenler biz değiliz”, “2006’da siz vermiştiniz burayı, ne değişti?” sesleri yükseldi.
“CHP GRUBU DURUMUNUZ İÇLER ACISI”
Tartışmalar devam ederken Başkan Türel, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner” dedi. CHP grubuna seslenen Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptıklarınızı her yerde söyleyeceğim. Pensilvanya’nın Antalya Büyükşehir Belediye meclisini uydudan, uzaktan nasıl idare ettiğini herkese söyleyeceğim. CHP gurubu durumunuz içler acısı. Siyasi hayatımda zikzak olmadı, dün ne söylüyorsam bugün onu söylüyorum” dedi.
Tartışmalara son noktayı MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli koydu. Senirli, “Dün siz beraberdiniz, bugünde belki bunlar beraber. Bizim bir beraberliğimiz yok. Konuyu kapatalım istiyorum” dedi.
Oylama sonunda 126 ve 141’inci maddeler meclis gündemine alındı.